Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie surprinzătoare a CCR: Avansările au fost făcute ilegal în Poliția Română, în ultimii patru ani. Înaintările în grad, blocate

Publicat

politisti rutiera alba Evaluările polițiștilor se făceau până acum prin ordin de ministru, potrivit unei modificări la Satutul Polițistului, făcută în anul 2011. Judecătorii Curții Constituționale a României au decis însă că prevederea este neconstituțională, iar astfel, polițiștii care așteaptă să fie înaintați în grad de Ziua Națională a României sau să fie numiți în funcții mai au de așteptat, până ce va fi dată o lege în acest sens.

Decizia judecătorilor CCR a fost luată după ce reprezentantul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) a sesizat excepția de neconstituționalitate. Potrivit Curții Constituționale a României, evaluarea activității și conduitei polițistului trebuie reglementată prin lege organică, iar delegarea reglementării acestora în sarcina ministrului încalcă Constituția.

„La data de 13 octombrie, ora 9.00, la sediul Curții Constituționale a României, s-a judecat excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 26 alin. 3 din Legea 360/2002 Statutul polițistului, ridicată de reprezentantul Sindicatului Național al Agenților de Poliție, agent principal de poliție Cosmin Andreica, în dosarul nr. 14046/3/2013, aflat pe rolul Tribunalului București, secția Contencios administrativ și fiscal, având ca obiect „anularea fișei de evaluare întocmită la data de 15.12.2012”, au transmis reprezentanții SNAP într-un comunicat.

La finalul zilei, în urma exprimării votului celor nouă judecători ai Curții Constituționale a României, cu majoritate de voturi, a fost admisă excepția și s-a constatat neconstituționalitatea art. 26 alin. 3 din Legea 360/2002, cu modificările și completările ulterioare, în sensul că procedura privind evaluarea profesională, reprezintă un element important al carierei polițistului și trebuie să fie reglementată prin lege organică și nu prin ordin al ministrului.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalul București – Secția a II contencios administrativ și fiscal.

„Aceasta este încă o victorie prin care demonstrăm că este imperios necesară modificarea Legii 360/2002, deoarece cadrul legal existent este depășit și conține discriminări evidente între agenți și ofițeri. Suntem  singura  organizație  sindicală  care  a  contestat  acest  domeniu  al  evaluării profesionale, deoarece știm câte umilințe și frustrări au îndurat agenții de poliție din partea șefilor care evaluau subiectiv și arbitrar activitatea lor, în funcție de „relații” și nu de performanță”, au mai transmis reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

După comunicarea motivației CCR și apariția în Monitorul Oficial, decizia va avea ca efect stoparea avansărilor în grad și numirilor în funcții, care au la bază o evaluare profesională.

sursa: snapromania.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Lege

    vineri, 16.10.2015 at 14:52

    Frumos , bravo!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax