Eveniment
Declarația Unică 2025: Cine trebuie să o depună și care sunt principalele modificări anunțate de ANAF
Declarația unică 2025 vine cu noutăți pentru cei care obțin venituri din activități independente sau investiții. ANAF a eliminat obligația de a declara veniturile estimate și a propus modificări privind plata impozitelor și contribuțiilor sociale.
Formularul 212 trebuie depus până pe 23 mai 2025.
În mod normal termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice este 25 mai. Totuşi, cum în acest an 25 mai pică într-o zi de duminică, cel mai probabil termenul limită va fi vineri, 23 mai.
Noua declarație unică poate fi folosită de persoanele fizice pentru a declara veniturile și contribuțiile sociale datorate pentru anul 2024 (CAS și CASS).
De asemenea, formularul 212 permite și declararea CASS pentru cei care trebuie să o plătească în anul 2025. În acest caz, baza de calcul este fixă, echivalentă cu 6 salarii minime brute pe țară, indiferent când se face opțiunea, potrivit digi24.ro.
Ce este declarația unică și cine trebuie să o depună?
Declarația unică (formular 212) este folosită de persoanele care au obținut venituri din activități independente, drepturi de autor, investiții, cum ar fi dividende, chirii, criptomonede sau dobânzi.
De asemenea, formularul trebuie completat și de cei care nu au venituri, dar aleg să plătească contribuția pentru asigurările de sănătate. Termenul limită pentru depunere este 23 mai.
Cum se poate depune declarația unică
Potrivit ANAF, declarația poate fi depusă astfel:
- În termen de 30 de zile de la începerea activității sau încheierea contractului, dacă începi o activitate în timpul anului fiscal sau obții venituri din închirierea bunurilor personale (altele decât cele din arendă).
- Până pe 23 mai a anului următor, pentru a declara veniturile realizate și a stabili impozitul și contribuțiile sociale datorate.
- Până pe 23 mai a fiecărui an, pentru declararea veniturilor estimate sau normei de venit, precum și a contribuțiilor sociale.
- Până pe 23 mai, pentru direcționarea a 3,5% din impozitul datorat, dacă dorești să alegi această opțiune.
- În termen de 30 de zile de la încetarea activității sau rezilierea contractului, dacă activitatea se încheie în timpul anului fiscal.
Cei care realizează venituri independente sau din agricultură, silvicultură și piscicultură și își încetează ori suspendă activitatea în timpul anului, trebuie să depună declarația în termen de 30 de zile de la eveniment.
Schimbări fiscale propuse pentru declarația unică
Creșterea salariului minim pe economie
De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut a crescut la 4.050 lei (față de 3.300 lei în 2024). Aceasta duce la majorarea contribuțiilor sociale (CAS și CASS) și a impozitelor datorate.
Cotele de impozitare și contribuții
- Impozitul pe venit: 10%
- Contribuția pentru pensie (CAS): 25% (pentru venituri nete egale sau mai mari cu 12/24 salarii minime).
- Contribuția pentru sănătate (CASS): 10%, calculată pe venitul net, dar plafonată la 60 de salarii minime (maximum 24.300 lei anual în 2025).
Venituri din chirii declarate în formularul 212
- Deducere fixă: Se scad 20% din venitul brut.
- Reținere la sursă: Pentru chirii plătite de firme sau entități contabile, impozitul se reține la sursă și este final.
- Eliminarea sistemului real: Nu se mai permite calcularea venitului net pe baza contabilității.
- Regula celor 5 contracte: A fost eliminată, iar veniturile din mai mult de 5 contracte de închiriere nu mai sunt considerate activități independente.
Noutăți în declarația unică 2025
Fără declararea veniturilor estimate
Nu va mai fi nevoie să declari veniturile estimate și obligațiile fiscale pe parcursul anului.
Termen extins pentru declararea veniturilor realizate
Dacă proiectul este aprobat, veniturile efective din 2025 vor putea fi declarate până pe 25 mai 2026.
Eliminarea unor deduceri și facilități fiscale
- Fără deducerea pentru aparate de marcat electronice: Costul achiziției acestora nu mai poate fi scăzut din impozitul anual.
- Fără direcționarea a 3,5% din impozit: Nu se mai poate aloca această sumă către organizații nonprofit, unități de cult sau burse private din alte venituri decât cele salariale.
Cum se depune declarația unică 2025
Declarația unică poate fi depusă astfel:
- Online, prin „Spațiul Privat Virtual” de pe www.anaf.ro.
- Online, prin „Depunere declarații” pe www.e-guvernare.ro, folosind un certificat digital.
- Pe hârtie, la sediul ANAF sau prin poștă, cu confirmare de primire.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News