Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Declarația unică se modifică pentru a include câștigurile din criptomonede. Ce venituri trebuie să declari și când

Publicat

anaf ajfp finante alba

Conform noului Cod fiscal, veniturile obținute din criptomonede de către de către persoanele fizice se vor impozita, de la 1 ianuarie 2020. În anumite cazuri, se va plăti și contribuția la sănătate.

Declarația fiscală unică va suferi, din acest motiv, mici modificări pentru a include și veniturile din tranzacționarea criptomonedelor.

Termenul de depunere a declarației unice este 16 martie, ora 14:00.

Sumele obținute în criptomonedă vor trebui trecute în declarația unică numai în cazul în care banii sunt convertiți în lei ori valută sau sunt folosiți la achiziționarea diverselor bunuri sau servicii.

Cei care nu se vor atinge de criptomonede pot sta liniștiți deoarece nu vor fi obligați să declare aceste sume.

  • Noul Cod fiscal prevede că dacă o persoană fizică obține venituri de peste 6.000 de lei pe an din criptomonede trebuie să plătească la stat un impozit pe venit de 10%.
  • În cazul în care într-un an o persoană fizică câștigă într-un an echivalentul a 12 salarii minime brute, vor trebui să plătească și CASS, adică 10%.
  • Important de menționat este și faptul că cei care au un câștig de sub 200 de lei la fiecare tranzacție cu criptomonede și nu mai mult de 600 pe an în total, nu sunt obligați să declare sumele în declarația unică.

Data de 16 martie 2020 este şi termen de plată a impozitului pe venit pentru anul 2019 şi a contribuţiei sociale de sănătate sau a contribuţiei la pensie, din nou, pentru anul 2019. 

Trebuie declarate veniturile obținute din străinătate și anume: venituri din chirii, din dividende, din vânzarea de titluri de valoare, venituri din dobânzi, din activități independente, venituri de membru în conducerea unei companii, chiar dacă anumite din aceste venituri au fost impozitate la sursă.

Din veniturile realizate în România, cele ce trebuie declarate sunt veniturile din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, chirii. Nu însă și dobânzi și dividende cu sursă din România pentru care impozitul se reține la sursă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax