Connect with us
Advertisement

Actualitate

DEFINITIVAT 2020: Peste 100 de candidați din Alba, așteptați la proba scrisă, miercuri. Calendar, condiții, modele de subiecte

examen profesor

Publicat

Profesorii debutanți care doresc să-și continue cariera în sistemul de învățământ susțin miercuri, 22 iulie, proba scrisă în cadrul examenului de Definitivat 2020. Din Alba, peste 100 de candidați sunt așteptați la testare.

Potrivit IȘJ Alba, centrul de examen este organizat la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. Sunt 112 candidați validați dintre cei 120 înscriși în acest an. Examenul se va organiza pentru 26 de specializări, majoritatea educatori și învățători.

Vezi și DEFINITIVAT 2020: Modele de subiecte și bareme de corectare pentru proba scrisă

Examenul începe miercuri, 22 iulie, de la ora 10.00, va dura 4 ore și se desfășoară în condiții speciale, la fel ca toate examenele din acest an.

Accesul în săli se va face în intervalul orar 8.00-8.45, pe baza actului de identitate. Vor fi cel mult 10 candidați într-o sală, iar accesul în centrul de examen se face după triajul epidemiologic. Candidații vor trebui să poarte mască de protecție.

Potrivit Ministerului Educației, candidații au fost admiși la proba scrisă cu condiția susținerii unei singure inspecții la clasă (spre deosebire de anii anteriori, când se susțineau două inspecții). De asemenea, candidații au avut posibilitatea să solicite echivalarea rezultatului obținut la ultima inspecție la clasă, susținută în calitate de cadru didactic calificat. De asemenea, portofoliul profesional a putut fi transmis și online la inspectoratul școlar, spre evaluare.

Vezi și Calendar Definitivat 2021

Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.

Cum se desfășoară proba scrisă

Candidaţii şi asistenţii supraveghetori nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genţi, poşete, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanţă, alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfăşurarea examenului în condiţii de legalitate, echitate şi obiectivitate. Materialele şi/sau obiectele nepermise vor fi depuse în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de examen.

Cei care introduc în sala de examen materiale nepermise, chiar dacă nu le utilizează în momentul în care sunt depistaţi, sunt eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă.

Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, iar schemele/desenele, cu o linie oblică.

Candidatul care se retrage din proprie iniţiativă poate solicita anularea lucrării, pe baza unei declaraţii, predă lucrarea şi foaia cu subiecte şi părăseşte sala după cel puţin o oră, dar nu la mai mult de 3 ore de la deschiderea plicului cu subiecte.

Baremele de corectare pentru fiecare disciplină de examen vor fi postate pe site-ul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare.

Rezultatele probei scrise se afişează la sediul centrului de examen şi se publică pe site-ul www.definitivat.edu.ro, miercuri, 29 iulie (în aceeași zi cu proba scrisă de la titularizare).

În sesiunea 2020, nota obținută la examen se calculează după formula: ND = (2NI+NP+7NS)/10.

* ND – nota de la definitivat

* NI – nota de la inspecție (respectiv cea mai mare dintre notele la cele două inspecții de specialitate obținute de candidatul care a susținut ambele inspecții)

* NP – nota pentru portofoliu

NS – nota la probă scrisă (toate notele fiind obținute de candidat în sesiunea de examen curentă).

Definitivatul este examenul care le dă candidaților promovați dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Cei care nu trec examenul de definitivat pot să fie angajați în învățământ doar pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant. Persoanele care au picat examenul se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susținerii examenului, a stagiului de practică de un an școlar,.

Profesorii care promovează examenul de definitivat depășesc stadiul de debutant în învățământ și pot evolua în carieră prin obținerea gradelor didactice: gradul didactic II și gradul didactic I.

CALENDAR DEFINITIVAT 2020:

22 iulie: examenul scris de definitivat 2020

29 iulie: afișarea rezultatelor de la definitivat 2020 – rezultatele examenului de definitivat 2020 se fac publice prin afișare la școlile care sunt centre de examen, pe site-ul Ministerului Educației și pe site-urile inspectoratelor școlare județene.

29-30 iulie: înregistrarea contestațiilor la definitivat 2020

30 iulie – 4 august: soluționarea contestațiilor

4 august: afișarea rezultatelor finale la definitivat 2020

4-7 august: transmiterea la Ministerul Educației Naționale a tabelelor nominale cu candidații admiși

7-14 august: validarea rezultatelor examenului de definitivat 2020 prin ordin al ministrului educației

surse: edu.ro, edupedu.ro, IȘJ Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement