Actualitate
Depozit și expoziție permanentă de ceramică veche în Cetatea Alba Carolina. Proiect pentru un nou obiectiv turistic
Consiliul Judeţean Alba pregăteşte amenajarea unui spaţiu din Cetatea Alba Carolina ce ar putea deveni un nou obiectiv turistic la Alba Iulia. Reprezentanţii instituţiei spun că acesta ar atrage aproximativ 300 de vizitatori pe săptămână.
Este vorba despre un depozit de ceramică veche în Contragarda Bastionului Sf. Elisabetha din Cetatea Alba-Carolina (spaţiul nr. 5), pentru amenajarea căruia se propune aprobarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii la construcţii existente (D.A.L.I.). Documentaţia a fost pregătită de proiectantul Arhing SRL Târgu Mureş, pentru realizarea spaţiului de depozitare vizitabil pentru piesele de ceramică veche, a spaţiului-atelier şcoală de restaurare obiecte de ceramică, a laboratorului de restaurare piese de ceramică veche, amenajarea platformei ca spaţiu destinat expoziţiilor exterioare, lapidarium (etc). Suprafaţa ocupată totală este de 1.071 mp.
Valoarea totală a investiţiei este de 1.374.348,25 lei cu TVA inclus, din care construcţii-montaj: 1.053.784,27 lei. Durata de realizare a lucrărilor este de 18 luni.
„Spaţiul nr. 5 cu indicativul M6C2, din şanţurile Fortificaţiei de tip Vauban Cetatea Alba Carolina, Contragarda Bastionului Sf. Elisabetha, unde se doreşte amenajarea depozitului de ceramică veche, este situat în intravilanul municipiului Alba Iulia, domeniul public al municipiului Alba Iulia în administrarea Consiliului Judeţean Alba, fiind inclus în listele monumentelor istorice Ansamblul fortificaţiei Cetatea Alba Carolina.
Prin elaborarea acestui proiect se urmăreşte realizarea unui spaţiu de depozitare vizitabil pentru piese de ceramică veche descoperite în urma săpăturilor efectuate în şantierele arheologice de către arheologii de la Muzeul Naţional al Unirii Alba, un spaţiu expoziţional, spaţiu pentru atelier şcoală de restaurare şi a unui laborator de restaurare ceramică”, se arată în documentaţia proiectului ce va fi supus aprobării în şedinţa CJ Alba din 25 octombrie.
În atelier vizitatorii pot participa, sub coordonarea specialiştilor în restaurare de la Muzeul Naţional al Unirii, la restaurarea obiectelor de ceramică veche.
De asemenea, se va amenaja şi o platformă înierbată la partea superioară ravelinului, inclusiv zonă de circulaţie pietonală dalată, precum şi amenajările minimale necesare realizării unui spaţiu exterior folosit pentru activităţi culturale multiple.
„Prin amenajarea depozitului de ceramică veche se estimează un număr de aproximativ 300 vizitatori/săptămână (în funcţie de numărul de turişti care vizitează Cetatea Alba Iulia). Durata minimă de funcţionare apreciată este de 25 ani conform contractului de adminstrare nr. 49121/2017, cu posibilitatea prelungirii acestuia.
Investiţia realizată va oferi servicii de informare, cultură, educaţie și turism pentru tinerii și publicul larg atât de pe raza municipiului Alba cât și la nivel național. Se doreste și integrarea acestui obiectiv restaurat și funcționalizat în sistemul de turism cultural internațional. Aici se vor expune piese de patrimoniu mobil – obiecte ceramice descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice anterioare in situ”, se mai arată în proiect.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News