Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Deputații au hotărât: Aleșii locali pot face parte din adunările generale ale regiilor autonome sau societăților comerciale de interes local

Publicat

dep

camera deputatilor Deputații au adoptat proiectul de lege care elimină o stare de incompatibilitate din Legea 161 din 2003, astfel încât aleșii locali – primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene, conslierii locali și judeteni să poată face parte din adunările generale ale regiilor autonome sau societăților comerciale de interes local, fără a fi plătiți. Proiectul aparține PNL, însă este semnat și de câțiva parlamentari de la alte partide.

Deputatul liberal Ion Cupșa a precizat că această inițiativă a PNL este absolut necesară pentru corelarea și reglementarea mandatului funcțiilor aleșilor locali.

„Inițiativa PNL permite primarului, viceprimarului, președintelui și vicepreședintelui CJ de a fi reprezentant în AGA ale entităților economice care au fost înființate sau la care există participație din partea unității administrativ teritoriale. Așa cum permite consilierilor locali, consilierilor județeni să ia parte, să fie membri în CA la unitățile care au fost înființate sau la care unitățile administrativ-teritoriale au participații. Este o corecție absolut necesară. Îndreptăm necorelările legislative cu privire la drepturile și obligațiile acestor aleși”, a spus Cupșa, citat de Agerpres.

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a anunțat că și grupul UDMR susține acest proiect.

Proiectul a fost votat de Senat, prima camera sesizată, săptămâna trecută, iar în Camera Deputaților a primit raport favorabil de la comisia de specialitate luni, cu o zi înainte de a intra în plen, în condițiile în care există proiecte de lege aflate în dezbatere chiar și de câțiva ani și care nu ajung la votul final.

„Prezenta propunere legislativă vine din nevoia de a corecta anumite neclarități din legislația în vigoare cu privire la incompatibilitățile aleșilor locali. Din acest motiv, dorim punerea în acord a literei și spiritului Legii 215/2001 privind administrația locală cu prevederile Legii nr. 161 din 2003”, se arată în expunerea de motive.

Agenţia Naţională de Integritate nu este de acord cu modificările şi spune că acestea pun în pericol toate deciziile date anterior în această speţă. În plus, imaginea României va fi afectată în procesul de monitorizare a Comisiei Europene prin MCV, mai spun reprezentanţii ANI.

sursae: hotnews.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax