Connect with us
Advertisement

Actualitate

Deputatul PNL de Alba Sorin Bumb: Fondul suveran, New Deal sau sinecură de partid?

Publicat

Deputatul PNL de Alba Sorin Bumb atrage atenţia asupra proiectului de lege înaintat Parlamentului în procedură de urgenţă privind înfiinţarea Fondului Suveran. Spune că este „o mega-structură economică ce ar urma să înglobeze circa 90 de companii de stat, cu un capital social de peste 9 miliarde de lei” şi explică de ce, în opinia sa, se doreşte „adoptarea lui cu ocolirea dezbaterilor parlamentare necesare și normale”.

“PSD a pus pe repede înainte legea privind înființarea Fondului Suveran, o mega-structură economică ce ar urma să înglobeze circa 90 de companii de stat, cu un capital social de peste 9 miliarde de lei. Săptămâna aceasta proiectul de lege a fost înaintat Parlamentului în procedură de urgență, dorindu-se adoptarea lui cu ocolirea dezbaterilor parlamentare necesare și normale, mai ales în cazul unui astfel de proiect, cu un impact gigantic asupra economiei românești și a bugetului de stat.

PSD încearcă să justifice această grabă, prezentând Fondul Suveran ca un proiect salvator, ce ar urma să rezolve problema investițiilor în diverse sectoare economice, în special în infrastructura mare. Un proiect asemănător cu New Deal-ul propus de președintele american Roosevelt pentru regenerarea economiei Statelor Unite după criza economică din anii 30.

În realitate, însă, nu este deloc așa. Probabil pentru că Liviu Dragnea nu crede în soluțiile promovate de străini, ci în cele românești, cu rezultate garantate, precum afacerea Belina…

Personal, încă din luna septembrie, folosind mecanismele parlamentare, i-am adresat ministrului Economiei mai multe întrebări despre acest fond, cerând lămuriri, pentru că în proiectul de lege există foarte multe lucruri neclare. Am primit însă doar un răspuns de trei rânduri, de la un secretar de stat, prin care mi se spune să studiez proiectul de lege publicat pe site-ul ministerului. Înțeleg acum că acest mod de abordare nu este izolat, ci face parte dintr-o strategie a PSD de a evita orice dezbatere pe acest proiect de lege. Un fel de “noaptea ca hoţii”, transformat acum în “iute ca ciorditorii”. Tocmai de aceea proiectul a și fost depus în procedură de urgenţă, urmând, probabil, să fie adoptat către sfârșitul anului, în sunet de colinde, când românul va fi atent la ce va mai putea pune pe masa de Crăciun, după ce euro se apropie de 5 lei, și nu va mai fi atent la ce furtișaguri face PSD prin Parlament.

Prin Fondul Suveran PSD pregătește o mega-țeapă prin care ar urma să aducă la pușculița de partid cam tot ce a mai rămas companie de stat profitabilă în România. Astfel, începând chiar de anul viitor, participațiile statului la companii precum Hidroelectrica, Romgaz, Aeroporturi Bucureşti, Imprimeria Naţională, Nuclearelectrica, Electrica, Registrul Auto Român, Portul Constanţa, SALROM, Poşta Română, Romsilva, Metrorex, Aeroportul Internaţional Kogălniceanu, CEC, Eximbank, Tarom, GDF Suez Energy, E.ON, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom ar urma să constituie acest Fond Suveran. Aceste societăți nu vor mai vărsa dividende la bugetul statului, ci la Fond, iar vânzarea pachetelor de acțiuni se va putea face direct, fără să mai fie necesară respectarea procedurilor prevăzute de lege în cazul privatizărilor. Bănuim însă ca va fi totuși necesară vărsarea unor comisioane grase prin conturi off-shore… Toată această mega-shemă va fi administrată de doar 16 oameni, numiți de Parlamentul majoritar PSD, cel mai probabil după principiul “vocea și talentul”.

Iată deci cum PSD pregătește un fel de al doilea FNI, o mega-sinecură de partid, prin care nu vrea nimic altceva decât sa preia “pe persoană fizică” tot ce a mai rămas de valoare în economia românească”, transmite Sorin Ioan Bumb, deputat PNL de Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement