Connect with us
Advertisement

Actualitate

Difteria, între istorie și prezent. Simptome ale acestei boli, metode de prevenție și soluții dezbătute de medici la Alba Iulia

dsp alba directia de sanatate publica

Publicat

Profesioniști din domeniul sănătății vor discuta, marți, la Alba Iulia despre probleme actuale din domeniu, în cadrul evenimentului ”Difteria – între istorie și prezent”. Vor fi făcute propuneri pentru creșterea acoperirii vaccinale și, în general, un bilanț de activitate a medicilor de familie.

Sunt așteptați să participe medici de medicină de familie, medici de medicină școlară, medici specialiști pediatri și infecționiști, respectiv alte cadre medicale interesate din județ.

Tema ”Difteria – între istorie și prezent” va fi prezentată de către conf. dr. Molnar Geza. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba așteaptă și propunerile specialiștilor din domeniul sănătății cu privire la creșterea acoperirii vaccinale și sugestii cu privire la o mai bună colaborare și comunicare între sistemul sanitar – populație – autorități.

Întâlnirea se dorește a fi și un bilanț al activității rețelei de medicină de familie și medicină școlară din județul Alba, la finalul anului 2019.

Ce este difteria

Este o boală infecțioasă acută, transmisibilă, provocată de Corynebacterium diphteriae, care rămâne la poarta de intrare, se multiplică şi determină fenomene locale (edem şi false membrane) şi descarcă o toxină care difuzează în organism, determinând fenomene toxice la distanţă, în diferite organe.

Cum se transmite

Cale de transmitere: aerogenă prin picături (tuse și strănut), directă, prin contact cu persoane infectate sau indirectă prin obiecte de uz contaminate, alimentară – doar excepțional.

Simptome

Difteria respiratorie – bacteria care declanșează difteria se multiplică, de cele mai multe ori, la nivelul gâtului, iar rezultatul este difteria respiratorie. În acest caz se va forma o membrană care va acoperi gâtul și amigdalele

Simptome specifice difteriei respiratorii

  • Febră și stare generala de rău
  • Dificultăți de respirație
  • Secreții nazale
  • Dureri de gât
  • Inflamația ganglionilor
  • Inflamație a cerului gurii
  • Răgușeală
  • Stridor (sunet strident care apare în momentul inspirației)
  • Frecvență cardiacă crescută.

Difteria cutanată – se manifestă cu leziuni galbene, ulcerații acoperite cu cruste sau membrane, prezentând margini bine delimitate.

Prevenție

– vaccinarea – se face la copii, prin programul național de imunizare, ultima administrare la 14 ani. Adultul trebuie să facă vaccinul o dată la 10 ani, începând cu vârsta de 24 de ani, pentru a fi imun în fața bolii.

– educația pentru sănătate – igienă, curățenie, stil de viață sănătos și evitarea contactului direct cu bolnavii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement