Connect with us
Advertisement

Actualitate

Din 1 februarie, termenul în care trebuie comunicate procesele-verbale de contravenție se majorează la două luni

Publicat

scris, dosar, amendaTermenul de comunicare a procesului verbal de contravenție se va majora, începând din 1 februarie, de la o lună cât este în prezent, la două luni, potrivit unei ordonanțe adoptate de Guvern. Astfel, contravenienții nu vor mai putea încerca să amâne procedura comunicării proceselor-verbale, pentru a scăpa de plata amenzilor.

Până în prezent, termenul de comunicare a procesului verbal de contravenție este de o lună, ceea ce înseamnă că dacă acesta nu poate fi înmânat pe loc contravenientului, atunci când este întocmit, el va fi comunicat prin poștă în termen de o lună. Astfel, dacă procesul verbal de constatare a contravenției nu e comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancțiunii, se prescrie executarea sancțiunilor contravenționale.

Proiectul care prevede modificarea unor termene prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor a fost publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne în 27 ianuarie, fiind adoptat de Guvern în Ordonanța Guvernului nr. 5/2015 ce va intra în vigoare duminică, 1 februarie.

Începând din 1 februarie, prin dublarea termenului de comunicare a proceselor verbale de contravenție, de la o lună la două luni, contravenienții nu vor mai putea încerca să amâne procedura pentru a scăpa de amenzi.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, ”îndeplinirea procedurii de comunicare a procesului-verbal de constatare a contravenției nu poate fi lăsată la discreția destinatarului comunicării care, fiind interesat în a o tergiversa, poate, prin atitudinea sa subiectivă, să împiedice agentul constatator să realizeze comunicarea în termenele prevăzute de lege”.

Ordonanța prevede introducerea a trei noi alineate la articolele 14, 25 și 26, astfel:

– La articolul 14, alineatul (1) va avea următorul cuprins: ”Executarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii.”

– La articolul 25, alineatul (2) va avea următorul cuprins: ”Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult două luni de la data aplicării acesteia.”

– La articolul 26, alineatul (3) va avea următorul cuprins: ”În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum şi a înştiinţării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult două luni de la data încheierii.”

”Comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, precum şi a înştiinţării de plată se face prin poştă, cu confirmare de primire, în plic închis, la domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa din străinătate a contravenientului, în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancţiunii, fără a mai fi necesară efectuarea operaţiunii de afişare, iar procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii poate fi comunicat contravenientului şi prin telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea acestuia şi confirmarea de primire. Mai mult, procesul-verbal de constatare a  contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se consideră comunicat, în termen de două luni de la data expediţiei, dacă nu este returnată corespondenţa sau nu este confirmată primirea acesteia într-un termen mai scurt, fără a mai fi necesară comunicarea prin afişare la domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa din străinătate a contravenientului sau prin alte mijloace de publicitate”, se precizează în nota de fundamentare a actului normativ, publicată pe site-ul MAI.

Astfel, este necesară parcurgerea unei singure etape, fără a mai fi necesară procedura afişării.

”De altfel, în continuare procesele-verbale vor fi înmânate pe loc contravenienţilor, procedura de comunicare prin poştă şi afişarea realizându-se doar în acele situaţii în care contravenienţii nu sunt prezenţi sau, deşi prezenţi, refuză să semneze procesul-verbal sau să ridice corespondenţa de la oficiul poştal, situaţii tot mai des întâlnite în practică, majorarea termenului de comunicare fiind complet justificată”, se mai arată în document.

În nota de fundamentare se mai precizează că majorarea la două luni a termenului de comunicare a procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nu este de natură a aduce atingere drepturilor contravenientului, acestea fiind exercitate de la data comunicării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement