Connect with us
Advertisement

Actualitate

Din 1 ianuarie 2014 micii fermieri trebuie să producă numai lapte de calitate europeană. Laptele de la țară interzis la vânzare

Publicat

Micii fermieri vor trebui să respecte norme minime de igienă, începînd cu 1 ianuarie 2014, dacă vor să-şi vîndă laptele pe piaţă, în condiţiile în care la 31 decembrie expiră perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă, informează AGERPRES.

Sute de mii de țărani care mai câștigau ceva bani din vânzarea laptelui la piață rămân fără principala sursă de venit, iar statul pierde, deoarece aceștia nu vor mai plăti nici măcar taxa pentru închirierea tarabelor.

La nivelul judetului Alba s-au depus un numar mare de cereri pentru subventia pe lapte, comparativ cu cele depuse la nivel national: 1.171, fata 12.726 cereri, respectiv un procent de 10% din totalul cererilor depuse pe tară. În Alba sunt înregistrați peste 1000 de crescători de bovine și ovine. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a desfăşurat, în perioada 10 – 30 iunie, o campanie de informare la nivel județului Alba, prin care şi-a propus să aducă la cunoştinţa producătorilor şi procesatorilor măsurile care trebuie întreprinse pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene

România a primit în noiembrie 2011 acordul Comisiei Europene pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare, pînă la finele anului 2013, produsele obţinute din acest lapte putînd fi vîndute doar pe piaţa naţională.

Laptele crud de vacă trebuie să îndeplinească standardul de calitate din UE, respectiv numărul total de germeni să fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numărul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru. În aceste condiţii, fermierii trebuie să producă numai lapte de calitate europeană (care respectă parametri de igienă de curăţenie şi de sănătate ai animalului şi ai mediului de creştere), iar procesatorii trebuie să preia numai lapte conform standardelor UE.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/, Vladimir Mănăstireanu, micii fermieri cu 2-3 vaci nu trebuie să facă investiţii în vederea obţinerii unui lapte conform cu cerinţele UE, însă cei care au mai multe animale şi obţin o cantitate de lapte mai mare, trebuie să-şi achiziţioneze un aparat de muls şi un răcitor.

În acest sens, Guvernul a aprobat o hotărîre privind acordarea ajutorului de minimis pentru sprijinirea crescătorilor de animale care deţin pînă la cinci capete vaci de lapte şi care se organizează într-o singură formă asociativă constituită la nivelul comunei.

Valoarea totală a sprijinului financiar este de 70,87 milioane lei, iar cuantumul este de cel mult 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă şi cuprinde costurile aferente achiziţionării, instalării tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 de litri/unitate administrativă teritorială organizată la nivel de comună. Suma cuprinde şi costurile cu asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare.

Potrivit unei analize efectuate de specialiştii MADR, preluarea zilnică a laptelui materie-primă provenit de la fermele de mici dimensiuni devine tot mai neatractivă pentru procesatori, din cauza costurilor legate de colectarea laptelui şi a lipsei existenţei unei oferte cantitative concentrate.

La elaborarea Hotărîrii de Guvern s-a ţinut seama şi de pericolul ca unităţile de procesare să considere neviabilă economic colectarea laptelui materie-primă de la nivelul fiecărei ferme de dimensiuni reduse, întrucît respectarea cerinţelor ce ţin de igiena mulsului nu este suficientă pentru asigurarea standardelor de calitate a laptelui.

Măsura ajutorului de minimis vizează 41.500 de gospodării din toată ţara, care au între unu şi cinci capete şi care, de la 1 ianuarie 2014, practic vor fi în imposibilitatea de a comercializa lapte neconform sau certificat ca fiind conform pe piaţă sau spre unităţile de procesare. În cadrul acestor gospodării se regăsesc 210.000 de capete, dintr-un total de 1,131 milioane de capete de animale înscrise în registru la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Beneficiarii ajutorului de minimis nu vor trebui să plătească nicio taxă, iar primăriile le vor pune la dispoziţie cu titlu gratuit terenul unde va fi amplasat tancul de răcire a laptelui.

ANSVSA a organizat în acest an o campanie de informare la nivel naţional, prin care şi-a propus să aducă la cunoştinţa producătorilor şi procesatorilor măsurile care trebuie întreprinse pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene. Scopul acestei campanii a fost de a oferi informaţiile necesare celor care cresc un număr mic de animale, astfel încît să-şi poată valorifica în continuare laptele, iar unităţile de procesare să aplice măsurile necesare pentru a procesa şi vinde în continuare produsele în România.

Producţia totală de lapte de vacă, în anul 2012, a fost de 41,8 milioane de hectolitri, în scădere cu 4,4%, comparativ cu anul anterior, relevă datele Institutului Naţional de Statistică /INS/.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement