Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Din 1 iunie NU se deschid piscinele, ci DOAR bazinele de înot, pentru antrenamentele sportivilor. Cât de sigure sunt în pandemie

Publicat

Deschiderea piscinelor nu se află între măsurile de relaxare prevăzute începând cu 1 iunie. Se vor deschide doar bazinele de înot, care vor fi accesibile numai pentru antrenamentele sportivilor profesioniști, potrivit anunțului făcut joi seara de premierul Ludovic Orban.

El a precizat că în bazinele de înot se vor putea organiza și competiții, dar fără participarea spectatorilor.

”Începând cu data de 1 iunie se permite organizarea și desfășurarea în bazine, acoperite sau aflate în aer liber, a activităților de pregătire fizică a sportivilor profesioniști și a competițiilor sportive, fără participarea spectatorilor, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 43 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020”, se arată în Hotărârea adoptată joi de Consiliul Național pentru Situații de Urgență.

*Cât de sigure sunt bazinele de înot, în timpul pandemiei de coronavirus

La ora actuală nu există nici un studiu care să analizeze în mod direct bazinul ca un potențial mediu de transmitere a coronavirusului, așa că trebuie să ne mulțumim cu dovezi indirecte. Deși nu ne ajută să tragem concluzii albe sau negre, asta ne poate spune la ce ne putem aștepta și cum am putea, în cele din urmă, să dăm drumul la bazine fără a crește riscul de infecție, potrivit ziarului Libertatea.

*Clorul e un dezinfectant bun

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, nu există nici o dovadă din care să rezulte că virusul s-ar propaga prin apa clorinată.

Motivul pentru care apa (atât din bazine, cât și de la noi de acasă) nu este un focar de infecție este dezinfectarea.

Cel mai des, apa este dezinfectată prin clor, care ucide mai toate microorganismele în aproximativ jumătate de oră.

Nu au fost făcute studii care să analizeze în mod direct eliminarea noului coronavirus SARS-CoV-2 prin clorinarea apei, dar din tot ce știm până acum, această metodă ar trebui să funcționeze.

Clorul omoară chiar și bacteriile cele mai rezistente, iar coronavirusurile par în mod special vulnerabile datorită învelișului lor exterior, care este distrus fără excepție de apa clorinată.

Cercetătorii avertizează că, totuși, trebuie să fim atenți și să nu tragem concluzii prea pripite.

Vicenzo Romano Spica, profesor de igienă la Universitatea din Roma Foro Italico, desfășoară un studiu care analizează siguranța piscinelor prin prisma transmiterii COVID-19.

Într-un interviu pentru o revistă de înot, Spica spunea: ”În mod normal, aș zice că da, clorinarea apei este o garanție împotriva virusului. Azi însă aș spune «Da, dar…». E un virus nou și ne-a oferit multe surprize neplăcute. Astfel, în lipsa dovezilor epidemiologice clare, e necesar să fim foarte precauți”.

*Piscina nu e doar apă, e un întreg mediu ce trebuie monitorizat cu atenție

Toate suprafețele de la o piscină pot fi potențiale surse de infecție, și dacă vrem să fim cu adevărat în siguranță, trebuie dezinfectate după fiecare utilizare, ceea ce în multe locuri, pur și simplu nu este fezabil acum, spune Spica.

Astfel, pentru deschiderea în siguranță a piscinelor, ar trebui regândit designul vestiarelor și al celorlalte spații, atât individuale, cât și comune. Apoi, după fiecare utilizare, totul trebuie curățat, dacă vrem să eliminăm total riscul, adaugă Spica.

*Distanțarea socială, măsură necesară acum și în apă

Când ne gândim la o piscină de vară, aceeași imagine ne apare de obicei în minte: o mulțime de oameni atât în apă, cât și pe marginea ei. Totodată, de multe ori, la bazin oamenii vorbesc tare sau tușesc, ceea ce ar constitui un pericol de contaminare în contextul actual.

Nu e clar cât de mare e riscul transmiterii unei infecții dar, având în vedere ce știm la ora actuală, pare să fie un risc semnificativ, astfel că distanța de 2 metri trebuie respectată atât în apă, cât și în afara ei, dar acest lucru nu pare posibil la bazinele recreaționale.

Din acest motiv și profesorul Vicenzo Romano Spica evidențiază diferența dintre bazinele recreaționale și cele sportive.

Cele sportive ar putea fi deschise câtă vreme sunt respectate condițiile de distanțare și dezinfectare menționate mai sus, atâta vreme cât comunitatea respectivă are numărul de infecții sub control.

”E mult mai ușor de menținut o disciplină atunci când activitatea principală este înotul, nu socializarea”, spune cercetătorul italian.

Pentru bazinele recreaționale însă, situația e mai complicată, și câtă vreme reglementările de distanțare nu pot fi respectate, va exista un risc asociat cu deschiderea piscinelor.

Sursa: digi24.ro; libertatea.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax