Connect with us
Publicitate

Actualitate

Din 9 mai, dacă laşi bacşiş primeşti bon separat. Amenzi şi închiderea unităţii, dacă sunt constatate nereguli

bacsis

Publicat

bacsis Din 9 mai, clienţii care vor să lase bacşiş la restaurante sau cafenele vor primi pe lângă nota de plată, încă un bon. Ordonanța de Urgență care definește bacșișul și stabilește evidențierea acestui tip de venit pe bonul fiscal a fost publicată, marți, în Monitorul Oficial. Bacşişul va fi impozitat cu 16%.

Sumele provenite din încasarea bacșișului vor fi înregistrate în contabilitate la „alte venituri”, iar sumele distribuite salariaților se înregistrează pe seama cheltuielilor, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

Operatorii economici pot să stabilească, printr-un regulament de ordine interioară, dacă veniturile provenite din încasarea bacșișurilor rămân la dispoziția lor ori constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaților.

În cazul defectării aparatelor de marcat electronice fiscale, până la repunerea în funcțiune a acestora, operatorii economici utilizatori sunt obligați să înregistreze într-un registru special, întocmit în acest sens, toate operațiunile efectuate și să emită chitanțe, în condițiile legii, pentru respectivele operațiuni și facturi, la cererea clientului.

„Obligația privind înregistrarea operațiunilor efectuate într-un registru special nu se aplică operatorilor economici care își desfășoară activitatea de transport în regim de taxi”, se mai precizează în document.

Amenzile pornesc de la 3.200 de lei, dacă suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la data și ora controlului, ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, și pot ajunge la 27.500 lei în cazul în care suma nejustificată care rezultă din săvârșirea contravenției este mai mare de 1.000 lei și depășește 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat.

Mai mult, activitatea unei companii poate fi suspendată pentru 30 de zile în cazul în care, într-un interval de 24 de luni de la constatarea neregulilor, se constată o a doua abatere. În alte situații, dacă operatorul economic achită amenda, dar și o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancțiunea complementară, care constă în suspendarea pentru 30 de zile a activității operatorului economic pentru unitatea în care s-a constatat contravenția, încetează de drept în termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate