Connect with us
Publicitate

Eveniment

Din octombrie, se pot depune CERERI pentru AJUTORUL de ÎNCĂLZIRE în ALBA. Cât primesc cetățenii de la primării în această iarnă

Publicat

caloriferÎncepând cu luna octombrie, cetățenii cu venituri mici din județul Alba pot depune cererile pentru acordarea ajutorului financiar privind încălzirea locuințelor cu gaze naturale, energie electrică ori lemne, în sezonul rece. Dosarele se vor depune la primăria localităţii unde cetăţenii au domiciliul. La Sebeş, administraţia locală primeşte încă de la începutul acestei luni solicitări pentru ajutor financiar, iar la alte primării cererile pot fi aduse din 13 octombrie, respectiv 15 octombrie. Actele pot fi depuse pe tot parcursul sezonului rece, dar, potrivit reprezentanţilor administraţiilor locale, cu cât se întârzie mai mult, cu atât vor primi mai puțini bani, aferenţi perioadei rămase.

În perioada noiembrie – martie, persoanele care au venituri mici pot beneficia de acordarea ajutorului pentru încălzire. Primăriile din județul Alba au început deja colectarea dosarelor de la începutul lunii octombrie, iar sumele pe care aceștia le pot primi variază în funcție de veniturile familiei.

Vă prezentăm mai jos din ce dată se pot depune dosarele la primăriile din Alba și sumele pe care cetățenii le pot primi:

La Primăria municipiului Alba Iulia cererile pot fi depuse începând cu data de 15 octombrie și în funcție de venitul pe care îl are familia, se stabilește suma pe care o pot primi. Cererile pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței se pot ridica de la Sediul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, începând cu data de 8 octombrie. Sediul se află pe strada Bucovinei, nr. 3 și până în luna noiembrie, familiile și persoanele singure, altele decât cele care beneficiază de ajutor social, cu un venit net până la 615 lei/membru de familie pot merge să completeze cererile.
Formularele completate și actele necesare se vor depune individual, la Sediul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, în intervalul orar 8.00-16.00. Prima etapă pentru depunerea cererilor este 15 octombrie – 20 noiembrie.

În Sebeş, cetățenii îşi pot depune cererile încă din 1 octombrie. Sumele pe care le vor primi se calculează tot în funcție de venitul familiei. La încălzirea pe gaz, cea mai mică sumă de bani pe care poate să o primească o familie este de 20 de lei/lună, iar cea mai mare de 262 de lei/lună. Pentru cei care au încălzire pe lemne, cea mai mică sumă este de 16 lei/lună, iar cea mai mare de 54 de lei/lună.

Și Primăria Teiuș primeşte cererit începând cu data de 15 octombrie. La încălzirea pe gaz cea mai mică sumă pe care o poate primi o familie este de 20 de lei/lună, iar cea mai mare este de 262 de lei/lună. În ceea ce îi privește pe cetățenii care au încălzire pe lemne, cea mai mică sumă pe care o pot primi este 16 lei/lună, iar cea mai mare este de 54 de lei/lună.

Locuitorii din Câmpeni pot depune dosare doar pentru ajutorul încălzirii locuinței cu lemne. Cererile pot fi aduse la primărie din 15 octombrie. Cea mai mică sumă de bani pe care pot să o primească este de 80 de lei/lună, iar cea mai mare este de 270 lei/lună.

La Primăria Blaj, cererile pot fi depuse din data de 13 octombrie.

Locuitorii din Baia de Arieș se pot prezenta la primăria din oraș cu cererile din data de 15 octombrie. Cei de la Serviciul Social, care se ocupă de aceste dosare, urmează să stabilească sumele pe care le vor primi cetăţenii.

Locuitorii orașului Abrud pot depune cererile pentru ajutorul de încălzire începând cu data de 15 octombrie. Banii alocați sunt doar pentru locuințele încălzite cu surse pe lemne. Ajutorul primit diferă în funcție de venitul fiecărei familii, iar cea mai mică sumă de bani este 16 lei/lună, iar cea mare este de 54 lei/lună.

La Primăria Aiud cererile se pot depune începând cu data de 15 octombrie, iar venitul se va stabili în funcție de venitul fiecărui membru de familie. Cererile şi declaraţiile pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei se vor prelua şi depune la Serviciul Public de Asistenţă Socială Aiud, str. Unirii, nr. 8 A.

Și la Ocna Mureș dosarele pentru ajutorul de încălzire se pot depune începând cu data de 15 octombrie. Pentru centralele cu lemne suma minimă acordată este de 16 lei/lună iar suma maximă este de 54 lei/lună. Pentru încălzirea cu gaz, suma minimă este de 20 de lei/lună și suma maximă este de 262 lei/lună.

La Zlatna şi Cugir, dosarele pentru ajutorul de încălzire se pot depune începând cu data de 15 octombrie. Administrațiile locale urmează să stabilească sumele pe care cetățenii le vor primi drept ajutor de încălzire.

În anii anteriori, ajutoarele pentru încălzirea locuinţei au fost acordate în baza OUG nr.70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, modificată şi completată de O.G. nr.27/2013 şi HG 920/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare ale OUG 70/2011.

Ajutorul pentru încălzirea locuinţei este măsura de sprijin, suportată din bugetul de stat şi/sau, după caz, din bugetele locale, destinată consumatorilor vulnerabili cu venituri situate până la un prag stabilit de lege şi care are drept scop acoperirea integrală sau parţială a cheltuielilor cu încălzirea locuinţei.

Ajutorul se acordă pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale şi lemne, cărbuni, combustibili petrolieri.

Acesta se acordă numai pentru un singur sistem de încălzire, cel principal utilizat.

De ajutorul pentru încălzire beneficiază familii sau persoanele singure ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici de 615 lei.

Actele necesare pentru membrii familiei la depunerea dosarului pentru ajutorul de încălzire:

– copie carte de identitate pentru toţi membrii familiei

– copie certificat de naştere pentru membrii care nu au carte de identitate

– copie certificat de căsătorie, adeverinţă de la Asociaţia de proprietari cu numărul de persoane care locuiesc la adresa respectivă

– copie contract de închiriere – dacă este cazul

– copie hotărâre de divorţ sau încredinţare copil – dacă este cazul

– copie hotărâre judecatorească definitivă de încredinţare în vederea adopţiei – dacă este cazul

– hotărâre judecătorească sau a comisiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau hotărârea judecătorească privind măsura plasamentului în regim de urgenţă – dacă este cazul;

– hotărâre judecătoreasca de instituire a tutelei – dacă este cazul;

– formularul tip şi actele prevăzute în declaraţia pe propria răspundere pentru acordarea subvenţiei (ajutorului) la căldură

– în cazul persoanelor care nu au venituri este necesară adeverinţa de la Administraţia Financiară.

Cristina NICOLA, Daniela DUVLEA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate