Eveniment
Dirijorul Vladimir Cosma și o orchestră de 170 de oameni la Sărbătoarea Muzicii, în 22-24 iunie la Alba Iulia
Evenimente multe și pretenții mari anul acesta pentru tot ce înseamnă mișcare culturală la Alba Iulia. Nu mai puțin de 1,5 milioane euro a bugetat Primăria Alba Iulia pentru cele aproape 40 de concerte, spectacole sau manifestări sportive care vor avea loc începând cu aprilie și terminând cu cel mai așteptat 1 Decembrie din ultimii 99 de ani.
La asemenea buget, și invitații vor fi cu siguranță pe măsură, iar un exemplu clar de artist de elită este Vladimir Cosma, compozitor, laureat cu două premii César pentru „Cea mai bună muzică de film“: „Diva“ (1982) şi „Le Bal“ (1984). Marele compozitor și-a anunțat prezența la Sărbătoarea Muzicii din această vară și nu vine singur, ci cu o orchestră de 170 de oameni. Evenimentul va costa în jur de 700.000 de lei și care va avea loc în perioada 22-24 iunie.
Anul Centenar aduce Alba Iulia din nou în centrul atenţiei naționale, astfel că Primăria vrea să profite din plin de acest interes pentru a organiza o serie de evenimente speciale care se vor concentra pe cei 100 de ani de România.
Unul dintre cele mai apreciate festivaluri care încet, încet ajunge să fie cunoscut pe plan internațional, dată fiind lista invitaților de seamă, este Sărbătoarea Muzicii. Alessandro Safina, Smokie sau Bonnie Tyler sunt câteva exemple de artiști care au ajuns la Alba Iulia datorită acestui eveniment. Nici în acest an nu se face rabat la calitate, iar unul dintre numele care vor sărbători muzica la Alba Iulia, în perioada 22-24 iulie, este Vladimir Cosma.
Violonistul, dirijorul și compozitorul Vladimir Cosma s-a născut la 13 aprilie 1940, în București, într-o familie de muzicieni. Tatăl său, Theodor Cosma, era pianist și dirijor, iar mama sa, Carola, autor-compozitor, iar una dintre bunici a fost pianistă.
La vârsta de 23 de ani a plecat la Paris, unde a cucerit lumea cu vioara și a continuat studiile la Conservatorul Național Francez. Pe lângă muzica clasică, a abordat și alte genuri: jazz, populară, muzică de film. La doar 28 de ani a realizat prima coloană sonoră, a filmului: „Alexandre le Bienheureux”. De atunci, Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lung metraj sau seriale TV. Una dintre cele mai de succes pelicule pentru care a creat coloana sonoră este cunoscuta parodie franceză, Marele blond cu o gheată neagră.
A primit două premii César pentru „Cea mai bună muzică de film“: „Diva“ (1982) şi „Le Bal“ (1984), apoi în 1986 şi 1991 premiul pentru „Cea mai bună muzică TV“ şi alte diferite premii şi distincţii.
A compus opera „Marius şi Fanny”, după Marcel Pagnol, a cărei premieră a avut loc la Opera din Marsilia, în distribuţie cu Roberto Alagna şi Angela Gheorghiu, în rolurile titulare şi Jean-Philippe Lafont, în rolul lui César.
A obţinut numeroase Discuri de Aur şi Platină în întreaga lume: Franţa, Germania, Japonia, Anglia, Elveţia, Belgia, Italia, Olanda, Scandinavia, etc. Este Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare, Mare Ofiţer al Meritului Cultural Român şi Comandor al Ordinului „Des Arts et des Lettres”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
petrecaretul
luni, 26.02.2018 at 21:44
7 miliarde lei pt. un eveniment.//paine si circ// ca in Roma antica. incasari 0 la bugetul primariei.de mai mult de 5 ani numai //circ//in A-Iulia fara nici un beneficiu totul gratis-doar in beneficul //imaginii// de oras //cultural// cu care conducatorii urbei se lauda zilnic pentru ca nu au cu altceva sa se mandreasca fiindca Sebesul este cel mai industrializat oras din judet nu Alba-Iulia. nu….