Actualitate
Doar 5% din cei peste 70.000 de români care au pariat online pe site-uri neautorizate riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei
Persoanele care au pariat online pe site-uri neautorizate în România au intrat în atenţia Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Totuşi, aproximativ 95%, dintre cei peste 70.000 de oameni nu vor fi amendaţi şi vor primi cel mult un avertisment, potrivit unui comunicat de presă al ONJN.
În luna octombrie, ONJN anunţa că peste 50.000 de români care au pariat online în perioada 10-30 septembrie, pe site-uri neautorizate în ţara noastră, riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Marea majoritate a pariorilor pasibili de amenzile instituţiei erau clienţii Bet365.com şi Bwin.com, platforme de jocuri de noroc cărora le-a fost retrasă licenţa de operare pe teritoriul României.
Marţi, prin intermediul unui comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al instituţiei, reprezentanţii ONJN au anunţat că maximum 5% dintre persoanele verificate vor fi sancţionate cu aplicarea unei amenzi, restul pariorilor urmând a fi cel mult avertizaţi.
„Din verificările noastre, peste 95% dintre persoanele vizate nu îndeplinesc condițiile de sancționare cu sancțiunea amenzii”, este precizat în comunicat.
Totodată, numărul celor care au încălcat dispoziţiile legale şi au pariat pe site-uri nelicenţiate sau care nu deţin drept de operare a depăşit 70.000. În aplicarea sancţiunilor, inspectorii ONJN au în vedere mai multe criterii, precum: perioada de joc, rulajul, numărul de jocuri, sumele jucate etc.
În comunicatul de presă remis marţi de Biroul pentru Relaţii Publice al ONJN nu este specificată o sumă limită în funcţie de care pariorii vor primi sau nu amendă. Totuşi, potrivit informaţiilor furnizate recent în presa centrală de conducerea Oficiului, vizaţi de amenzi sunt doar cei care au rulat sume de peste 5.000 de euro pe site-uri ilegale.
Vezi şi Aproape 50 de site-uri de pariuri și jocuri de noroc, interzise în România. Au intrat în vizorul autorităților pentru neplata taxelor
Reprezentanţii instituţiei au mai transmis că au fost depuse plângeri penale de către Oficiu doar împotriva operatorilor care au fost documentați că au furnizat jocuri de noroc online pe piața din România, fără să fi fost identificate elemente care să determine formularea de plângeri penale împotriva pariorilor.
În plus, conform comunicatului, verificările efectuate de ONJN nu ţin cont de profesia jucătorilor, situaţia familiară, preferinţe sau alte opţiuni de natură personală. Anunţul vine după ce zilele trecute au apărut în presă diverse informaţii potrivit cărora pe listele Oficiului se află numeroşi fotbalişti şi chiar antrenori români sau străini care activează în campionatul intern şi care au accesat respectivele site-uri de pe ip-uri din România.
„Noi nu identificăm în aceste liste jucători, nejucători, angajaţi ai unei instituţii. Nu avem de unde să ştim acest lucru. Şi nici nu ţine de competenţele noastre. Noi, mai departe, listele respective şi toate informaţiile de care dispunem le-am trimis mai departe instituţiilor competente”, a declarat Odeta Nestor, preşedintele ONJN.
Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal (FRF) interzice categoric fotbaliştilor sau antrenorilor să joace la pariuri. Vizate sunt nu doar competiţiile sportive interne, ci toate meciurile internaţionale organizate de FIFA sau UEFA. Cei care încalcă aceste prevederi riscă suspendarea pe doi ani şi o amendă de 300.000 de lei din partea FRF.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News