Eveniment
DOCUMENT: Reguli noi și interdicții pentru activitățile desfășurate în Parcul Natural Apuseni. Regulamentul a fost aprobat
Sunt reguli noi în Parcul Natural Apuseni, pe care trebuie să le respecte cetățenii, inclusiv investitorii, exploatatorii de lemn și proprietarii de animale.
Regulamentul Parcului Natural Apuseni, al siturilor de importanță comunitară ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0016 Buteasa, al ariei de protecție specială avifaunistică ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa și al ariilor naturale protejate de interes național cu care se suprapun, a fost aprobat prin Ordinul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr.1901/2022.
Pentru desfășurarea oricărei activități pe suprafața Parcului Natural Apuseni și a ariilor naturale protejate integrate, cetățenii trebuie să consulte legislația specifică în vigoare, respectiv regulamentul Parcului Natural Apuseni, disponibil AICI.
Documentul regelementează toate aspectele socio-economice desfășurate în zonă.
Reguli de pășunat în Parcul Natural Apuseni
Spre exemplu, în cazul crescătorilor de oi, pășunatul este reglementat destul de strict:
a) păşunatul animalelor domestice pe terenurile din fondul forestier inclus în ariile naturale protejate este strict interzis;
b) păşunatul se permite doar pe suprafeţele pajiştilor, fiind interzis pe stâncăriile înierbate, grohotişuri şi turbării;
c) în vederea asigurării unei utilizări durabile a pajiştilor şi fâneţelor situate pe teritoriul ariilor naturale protejate se va respecta încărcătura de animale pe unitatea de suprafaţă conform prevederilor legale în vigoare.
(5) Amplasarea stânelor şi/sau modificarea amplasamentelor acestora şi a adăposturilor pastorale sunt/este permise(ă) numai cu avizul RNP Romsilva – Administraţia Parcului Natural Apuseni – R.A. în baza hotărârii Consiliului ştiinţific, după caz, cu respectarea specificului montan şi încadrarea în peisaj;
(6) Este interzisă amplasarea târlelor/stânelor la o distanţă mai mică de 1-3 m de apele curgătoare şi stătătoare, a turbăriilor sau a zonelor carstice unde are loc pătrunderea apei în subteran: doline, ponoare.
Regulementul mai vizează și domeniul construcțiilor, al exploatării lemnului, al imvestițiilor etc.
Toate regulile pot fi consultate în documentul de mai sus.
Parcul Natural Apuseni este situat în vestul României, în partea central-nord-vestică a Munţilor Apuseni, pe teritoriul administrativ a trei judeţe (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%).
Suprafaţa ROSPA0081 Munţii Apuseni – Vlădeasa însumează 92.859,80 de hectare și situată pe teritoriul administrativ al UAT Albac, UAT Arieşeni, UAT Gârda de Sus, UAT Horea, UAT Scărişoara din judeţul Alba, UAT Budureasa, UAT Bunteşti, UAT Câmpani, UAT Nucet, UAT Pietroasa din judeţul Bihor şi UAT Beliş, UAT Călăţele, UAT Mărgău, UAT Mărişel, UAT Râşca, UAT Săcuieu, UAT Poieni din judeţul Cluj.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News