Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Doi kosoni, repatriați de la Londra. La eveniment a participat și fostul procuror Augustin Lazăr

Publicat

Două monede antice de aur, cu o valoare excepţională, recent recuperate din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, au fost repatriate.

La eveniment au participat și ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Andrew Noble, fostul procuror general al României Augustin Lazăr şi Ciprian Miron, comisar şef, şeful Direcţiei Investigaţii Criminale din Poliţia Română (fost ofițer la BCCOA Alba Iulia). 

„Mă bucur să fiu la acest eveniment, care marchează finalul călătoriei spre casă a celor două piese micuţe, dar atât de importante pentru România, pentru tezaurul nostru naţional.

Nu este simplu să încercăm să recuperăm tot ce s-a împrăştiat prin lume, mai ales în ultimii ani. Şi ceea ce se întâmplă astăzi a fost posibil datorită colaborării foarte bune între autorităţile din Marea Britanie şi România”, a spus Laura Popescu, ambasadorul României la Londra.

Diplomatul a confirmat că ea este cea care a adus kosonii în ţară şi i-a predat Muzeului de Istorie.

„Ne bucurăm că am putut fi parte a încă unei etape din acest proces de recuperare a patrimoniului nostru, care se află încă, într-o parte semnificativă, în cu totul alte părţi decât ar trebui să fie, şi anume aici, la muzeu”, a adăugat Laura Popescu.

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a dezvăluit faptul că vestea privind recuperarea celor doi kosoni i-a fost transmisă la telefon.

„Eu zâmbesc, pentru că a fost primul telefon din viaţa mea – de la ambasadori am mai primit telefoane – dar a fost primul telefon în care mi s-a spus: ”Am doi kosoni!”. (…) Atunci l-am anunţat pe domnul Oberlander şi am reuşit să facem repatrierea acolo unde le este locul, în Muzeul Naţional de Istorie, acestor importante piese de tezaur românesc”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

În context, ministrul a semnalat faptul că legea arheologiei „stă pe undeva prin Parlament”.

„Sper să corectăm această lipsă de activitate sau de acţiune politică prin noul Cod al Patrimoniului, care să pună la locul ei arheologia de toate felurile, inclusiv cea desfăşurată de amatori, să creeze cadrul astfel încât tot ce se află pe teritoriul României să rămână pe teritoriul României într-o formă sau alta, pentru că, bineînţeles, există mai multe variante prin care o piesă de patrimoniu intră în patrimoniul statului”, a mai spus Lucian Romaşcanu.

La eveniment au fost prezenţi ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Andrew Noble, fostul procuror general al României Augustin Lazăr şi Ciprian Miron, comisar şef, şeful Direcţiei Investigaţii Criminale din Poliţia Română.

Sursă: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax