Eveniment
Dosarul „Continental”: Avocata Doina Scutea, miliardarul Dorel Tamaş şi notarul Anca Gherman au fost trimişi în judecată. Vezi detalii din ancheta DNA

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
Tamaş Dorel Cristian, administrator al SC <Ardeleana> SA, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave;
– două infracţiuni de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave;
– spălare de bani, în formă continuată;
– delapidare, în formă continuată;
– două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Scutea Doina, decan al Baroului Alba, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave;
Gherman Anca, notar public, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi
– fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Pop Crinela Cătălina, administrator SC <Monoprod> SRL Alba Iulia, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi
– fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Soare Radu, administrator al SC <Asisan Junior Agent de Asigurare> SRL Alba Iulia, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Soare Delia Angela, asociat al SC <Asisan Junior Agent de Asigurare> SRL Alba Iulia, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În acest context, inculpata Scutea Doina a participat la negocierea contractului alături de Tamaş Dorel Cristian şi, susţinând în mod nereal că reprezintă interesele SC <Ardeleana> SA în calitate de avocat, le-a creat reprezentanţilor firmei ce intenţiona să cumpere hotelul convingerea că imobilul nu are probleme juridice şi că aspectele consemnate în Cartea Funciară corespund situaţiei reale.
După încasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, inculpatul Tamaş Dorel Cristian şi-a însuşit suma totală de 702.750 lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit în sumă de 1.488.406 euro.
Inducere în eroare a Băncii Comerciale Române
Independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2008, inculpatul Tamaş Dorel Cristian, împreună cu inculpaţii Soare Angela Delia, Soare Radu, Gherman Anca (notar public) şi Pop Crinela Cătălina, persoane apropiate inculpatului Tamaş Dorel Cristian, au pus în practică un mecanism financiar prin care au indus în eroare reprezentanţii Băncii Comerciale Române – Sucursala Alba, pentru ca Tamaş Dorel Cristian să obţină beneficii materiale în mod injust.
În concret, societăţile comerciale reprezentate de inculpaţii Soare Angela Delia, Soare Radu şi Pop Crinela Cătălina încheiau în mod fictiv antecontracte de vânzare-cumpărare a unor imobile aflate în proprietatea lui Tamaş Dorel Cristian şi pentru care obţineau credite ipotecare de la B.C.R. – Sucursala Alba. Întrucât respectivele imobile erau deja ipotecate, respectivele credite erau garantate cu sumele de bani obţinute din închirierea lor sau din comercializarea unor mărfuri. În acest scop, Tamaş Dorel Cristian le-a pus la dispoziţie inculpaţilor Soare Angela Delia, Soare Radu şi Pop Crinela Cătălina două antecontracte de vânzare-cumpărare fictive şi un contract de închiriere. Contractul de închiriere a fost întocmit în fals de inculpata Gherman Anca şi avea ca obiect închirierea unuia dintre imobile de către biroul său notarial.
După ce creditele în valoare totală de 1.080.000 lei (echivalentul a aproximativ 301.920 euro) erau acordate şi banii erau încasaţi de inculpatul Tamaş Dorel Cristian, inculpaţii Soare Angela Delia, Soare Radu şi Pop Crinela Cătălina nu mai finalizau vânzările, iar firmele pe care le reprezentau intrau în insolvenţă sau în faliment.
De asemenea, în perioada mai–decembrie 2008, inculpatul Tamaş Dorel Cristian, în calitate de administrator al SC <Ardeleana> SA Alba Iulia, şi-a însuşit nejustificat suma totală de 4.258.491,89 lei din patrimoniul societăţii.
Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă cu suma de 116.901.866,66 lei reprezentând prejudiciul efectiv produs şi beneficiul nerealizat.
<Expert Insolvenţă> SRL Hunedoara, în calitate de administrator judiciar al SC <Ardeleana> SA Alba Iulia, a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 2.047.292,48 lei reprezentând prejudiciul efectiv produs de către inculpatul Tamaş Dorel Cristian prin însuşirea sumelor de bani din patrimoniul societăţii.
În vederea recuperării pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor clădiri şi terenuri aparţinând inculpatului Tamaş Dorel Cristian şi SC <Ardeleana> SA.
În ziua de 26 mai 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatei Scutea Doina pe o perioadă de 24 de ore, iar, în aceeaşi zi, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.
La data de 1 aprilie 2011, la solicitarea procurilor anticorupţie, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpatului Tamaş Dorel Cristian pe un termen de 30 de zile.
Inculpata Scutea Doina a mai fost trimisă în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Alba Iulia al DNA (detalii în comunicatul nr. 33/VIII/3 din data de 31 ianuarie 2011, afişat pe site-ul www.pna.ro).
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News