Connect with us
Advertisement

Eveniment

Dosarul de corupție al fostului şef al Jandarmeriei Alba, Ioan Herţa, se mută de la Alba la Tribunalul Militar Cluj

Publicat

La primul termen din data de 10 februarie 2014, Tribunalul Alba a decis să își decline competența privind dosarul de corupţie în care este implicat fostul şef al Jandarmeriei Alba, Ioan Onac Herţa, alături de alţi 36 de inculpaţi, pentru Tribunalul Militar Cluj. Instanţa din Alba a preluat dosarul după ce Tribunalul Militar Bucureşti şi-a declinat competenţa judecării cauzei.

Decizia este definitivă, judecarea cauzei a fost înaintată Tribunalului Militar Cluj. Vom urmări dosarul, urmează să fie redactată încheierea și dosarul va fi trimis la Cluj”, au transmis reprezentanții Tribunalului Alba.

Cei 37 de inculpaţi au fost trimişi în judecată de DNA, în decembrie. Acuzaţiile din dosar sunt de asociere de tip infracţional iniţiată în 2006, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, de Ioan Onac Herța și Virgil Moșneag (pe atunci de inspector șef, respectiv de contabil șef), potrivit procurorilor. Scopul acesteia era de a elibera adeverinţe false de venit pentru anumite cadre militare, cu sume mai mari decât cele reale, astfel încât să poată contracta credite bancare corespunzătoare. Oamenii legii au stabilit că în acest grup au intrat și trei din lucrătorii biroului financiar al unității: Traian Dârlea, Nicolae Marian și Ioan Radu Borteș.

Colonelul în rezervă Ioan Onac Herţa, cel care a a condus Jandarmeria Alba timp de 17 ani, este acuzat de fals intelectual în formă continuată (101 acte materiale), abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material sau nematerial în formă continuată (98 acte materiale), uz de fals în formă continuată (5 acte materiale), înșelăciune în formă continuată (4 acte materiale), asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, omisiunea sesizării organelor judiciare în formă continuată (7 acte materiale).

Acesta a fost arestat preventiv în 5 decembrie 2013, alături de un alt inculpat, Liviu Valentin Rusu, însă în 9 decembrie a fost eliberat, prin decizie a Curţii Militare de Apel Bucureşti.

Liviu Rusu, comandant grupă în cadrul IJJ Alba, la data faptelor din dosar, este acuzat de instigare fals intelectual şi abuz în serviciu, uz de fals, înșelăciune, fals în declarații, abuz în serviciu, şi șantaj.

Reamintim că Alba24 a făcut publice unele declaraţii ale lui Liviu Rusu, în urma insistențelor repetate ale acestuia. Acesta a declarat atunci că ancheta procurorilor în această cauză ar fi pornit de la un denunț făcut pe numele său de către o femeie din Sebeș. Concret, Liviu Rusu afirma pe propria răspundere că, inițial, a fost acuzat, alături alți trei colegi, de sechestrare de persoane, șantaj și prostituție și că sub aceste acuzații ar fi fost audiat de DNA, dar că ulterior cercetările s-ar fi extins și asupra mai multor angajați ai unității militare. A spus că a ales să facă publice aceste aspecte deoarece nu înțelegea care era de fapt obiectul dosarului instrumentat de DNA și de ce, într-o cauză ce ar avea ca obiect acuzațiile de sechestrare și șantaj, erau audiați și colegi de-ai săi care nu aveau nicio legătură cu plângerea inițială. Acesta a precizat că ancheta a demarat în 2008 și că de atunci a cerut de nenumărate ori procurorilor să-i comunice stadiul cercetărilor sau calitatea pe care o are în dosar, fără succes.

Vedeţi AICI ce a declarat anul trecut Liviu Rusu.

Lista inculpaţilor cuprinde numele altor 35 de angajaţi ai Jandarmeriei Alba. AICI, lista completă a inculpaţilor şi acuzaţiilor formulate de DNA.

În legătură cu acest caz, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveț, contactat de Alba24, a declarat că „suntem alături de colegii noştri, nu o facem din solidaritate sau camaraderie, ci pentru că punererea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o parte a procesului penal şi este reglementat de Codul de procedura penală şi nu poate să înfrângă prezumţia de nevinovăţie. Potrivit articolului 4 din noul Cod de procedură penală, orice persoană este considerată nevinovată până când îi este stabilită vinovăţia printr-o hotărâre penală definitivă”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement