Connect with us
Advertisement

Eveniment

Dosarul militarului mort prin electrocutare la Alba Iulia zace de 5 ani pe masa procurorilor și a polițiștilor. Încă se cercetează

al

Publicat

Au trecut cinci ani de la moartea prin electrocutare a militarului Alexandru Orosz pe peronul gării CFR din Alba Iulia. Cinci ani, de când parchetele din Alba și Cluj joacă ping-pong cu dosarul deschis pentru ucidere din culpă. 

După cinci ani, dosarul a ajuns din nou, în punctul din care a plecat imediat după moartea militarului. Mai exact pe masa procurorilor și a polițiștilor din Alba. 

Încă se cercetează, asta este în linii mari, stadiul anchetei. Mai exact polițiștii de la IPJ Alba fac cercetări sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. 

Sunt cercetați doi militari, unul dintre ei ieșit la pensie, și un angajat CFR. Deși în iunie 2022, procurorii din Alba au dispus clasarea cauzei față de civil, ca un an mai târziu clasarea să fie desființată.

Dosarul încă în cercetare

Mai exact dosarul a ajuns iar în cercetare. De asemenea, procurorii militari din Cluj au decis că militarii trebuie cercetați la Alba.

CITEȘTE ȘI: Patru ani și niciun vinovat de la moartea prin electrocutare a unui militar pe peronul gării din Alba Iulia. Stadiul anchetei

Cea mai recentă dată, evidențiată într-un răspuns al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba pentru alba24.ro, este 6 iunie 2023, când dosarul a ajuns iar la polițiști pentru cercetări.

”În consecinţă, în prezent, dosarul penal se află în lucru la organele de cercetare penală, sub supravegherea procurorului de caz, fiind administrate probe numeroase şi complexe, inclusiv o expertiză privind securitatea în muncă, astfel încât faza de urmărire penală nu este finalizată”, au transmis procurorii pentru alba24.ro

Soldatul care a supraviețuit în Afganistan și a murit la Alba iulia

Alexandru Orosz a murit pe 23 noiembrie 2018. Acesta a supraviețuit deșertului din Afganistan, dar a murit pe cimentul peronului gării din Alba Iulia, în timp ce se pregătea pentru defilarea de 1 Decembrie.

CITEȘTE ȘI: VIDEOREPORTAJ: Niciun vinovat în cazul militarului mort la Alba Iulia. În trei ani, procurorii au stabilit un cerc de suspecți

Sunt cinci ani de când reporterii alba24.ro documentează jocul de ping-pong, între procurorii din Alba și cei din Cluj și între Tribunalul Alba și Tribunalul Militar Cluj-Napoca.

Ce s-a întâmplat pe 23 noiembrie 2018

Alexandru Orosz avea 33 ani, iar timp de 11 ani a fost militar în Armata României. Era mecanic conductor pe sistemul antiaerian GEPARD la Batalionul 3 Apărare Antiaeriană din Turda.

În dimineața de 23 noiembrie 2018 era însărcinat să coboare un tanc dotat cu baterie antiaeriană (Gepard), de pe o garnitură de tren. Mașinăria trebuia să fie inclusă în parada de 1 Decembrie.

CITEȘTE ȘI: ”Alba-neagra” în ancheta militarului mort la Alba Iulia: Procurorii militari AU DECLINAT dosarul către Parchetul din Alba

Doar că, atunci când a urcat pe tanc, cei 27.000 de volți din rețeaua electrică de deasupra l-au lovit în plin.

YouTube video

Trupul i-a luat foc, spre disperarea camarazilor săi și, acolo, pe peronul gării din Alba Iulia, s-a sfârșit.

CITEȘTE ȘI: Cine este militarul care și-a pierdut viața în Gara din Alba Iulia. Avea 33 de ani și o fetiță de 5 ani

După momentul electrocutării, s-au derulat scene greu de descris. Colegii militarului au început să urle şi să ceară întreruperea energiei electrice. Câţiva s-au urcat pe tanc și au reușit să stingă focul ce a cuprins hainele lui Alexandru, iar apoi să îl coboare pe colegul lor, pe peronul din beton.

Nu au putut, însă, să facă nimic mai mult. Minute în șir, în jurul lui Alexandru, camarazii au plâns în hohote, în așteptarea grea a echipelor de salvare, care nu mai aveau pe cine salva. Oameni, altfel duri, neajutorați în fața situației în care erau puși.

CITEȘTE ȘI: Alexandru Orosz, care a supraviețuit în Afganistan, a murit în Absurdistan. Filmul complet al tragediei de la Alba Iulia

Imediat după sosirea echipajelor ISU și a criminaliștilor, zona a fost securizată, iar controlul a fost preluat de Armată. La fel, și comunicarea legată de ce s-a întâmplat.

YouTube video

La un moment dat, în zonă au apărut un civil în vârstă, care a izbucnit în plâns și pe care soldații l-au întâmpinat cu lacrimi și îmbrățișări. Atmosfera era atât de încărcată încât nici unul dintre jurnaliștii aflați în zonă nu a dorit să filmeze scena, considerând-o prea dură.

CITEȘTE ȘI: Cazul militarului electrocutat pe tanc, în gara din Alba Iulia. Primele informații oficiale despre anchetă

Alba-neagra cu dosarul

Inițial, dosarul a fost început de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Cluj-Napoca. Acolo, a stat prin sertarele procurorilor timp de aproape un an și jumătate.

La sfârșitul anului 2020, aceștia au declinat dosarul către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba. La rândul lor, procurorii din Alba au considerat că este un conflict negativ de competență și au cerut declinarea dosarului.

CITEȘTE ȘI: Niciun vinovat la doi ani de la moartea prin electrocutare a unui militar în gara CFR din Alba Iulia. Dosarul zace la PM Cluj

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    luni, 04.12.2023 at 20:18

    Harnicii procurori militari ! Ăştia au de lucru sau plimbă gradele ?

  2. R. Traian

    marți, 05.12.2023 at 09:30

    Cand a vrut Dragnea sa introduca masura raspunderii pentru procurori si judecatori, ati iesit in strada, leprelor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement