Connect with us
Advertisement

Eveniment

Dosarul „Pomponio”: După 9 luni de arest preventiv, angajaţii DGFP Alba eliberați de Curtea de Apel Alba, dar rămân după gratii pentru recurs

Publicat

Fostul director adjunct al DGFP Alba, Ioan Dobra şi şef serviciu în cadrul aceleaşi instituţii, Dorin Conţan îşi menţin în continuare poziţia în faţa instanţei de judecată. Cei doi nu recunosc acuzaţiile aduse de procurori în Dosarul „Pomponio”, în care sunt judecaţi în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor conflict de interese, fals în declaraţii şi complicitate la evaziune fiscală.

Inculpaţii au primit, joi, mult-aşteptata veste. Instanţa a admis solicitarea acestora de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea de a nu părăsi ţara. Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Între timp, aceştia vor rămâne în arest până la pronunţarea unei sentinţe definitive.

Curtea de Apel Alba Iulia a avut pe rol, joi, judecarea Dosarului „Pomponio”, în care au calitatea de inculpaţi patru angajaţi ai Finanţelor Publice Alba, respectiv Ioan Dobra, Dorin Conţan, Ioan Sârbu şi Ioan Ispas. Aceştia se află în arest preventiv, fiind acuzaţi, printre altele, şi de sprijinirea unei grupări infracţionale constituite la societatea comercială „Pomponio”.

La termenul de joi, magistraţii au procedat din nou la audierea inculpaţilor, dar nici de această dată aceştia nu au recunoscut acuzaţiile ce li se aduc. Ioan Dobra nu se face vinovat de nici una dintre acuzaţiile precizate în rechizitoriul întocmit de procurori, cu excepţia falsului în declaraţii în ceea ce priveşte declaraţia de avere a soţiei sale. Cât despre acuzaţiile din rechizitoriu, acesta a explicat: „Nu am avut nicio legătură cu aceste fapte, acuzaţiile nu sunt dovedite. Nu l-am cunoscut pe Luca Anversa şi pe Cosmin Limbean”. La rândul său, Dorin Conţan pledează în continuare nevinovat în faţa judecătorilor: „Nu aveam cunoştinţă de vânzarea la negru”. În continuare, în audierea inculpaţilor Ioan Ispas şi Ioan Sârbu, aceştia şi-au menţinut declaraţiile iniţiale. Ioan Sârbu a declarat: „Nu am ştiut de gruparea infracţională, am aflat din rechizitoriu. Nu sunt vinovat de sprijinirea grupului infracţional”. De asemenea, Ioan Ispas a explicat că nu se consideră vinovat de susţinerea grupului infracţional: „Nu am avut nicio înţelegere vorbită sau scrisă cu aceste persoane”.

În cazul în care vor recunoaşte comiterea infracţiunilor, inculpaţii vor beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor şi ar putea obţine eliberarea din arestul preventiv.

Inculpaţii au solicitat şi joi eliberarea din arest preventiv şi înlocuirea acesteia cu obligativitatea de a nu părăsi ţara, din considerentul că aceştia nu prezintă un pericol social.

Procurorul care instrumentează cazul s-a opus cererii inculpaţilor de eliberare condiţionată, subliniind faptul că aceştia au revenit asupra declaraţiilor iniţiale. Instanţa a adimis însă cererile de înlocuire a măsurii arestării prevetive formulate de cei patru inculpaţi.

Următorul termen în acest dosar este pe data de 9 februarie 2012.

Vă prezentăm comunicatul Curţii de Apel Alba Iulia

În dosarul cunoscut opiniei publice ca Dosarul Pomponio, la termenul de judecată de astăzi, 26.01.2012, au fost audiaţi cei 4 inculpaţi aflaţi în stare de arest preventiv. După audiere toţi cei 4 inculpaţi au formulat cereri de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura de a nu părăsii ţara.

În urma deliberării, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererile de formulate de inculpaţii Dobra Ioan, Conţan Dorin Nicolae, Sârbu Mihail Ioan şi Ispas Dănuţ Ioan de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara.

Instanţa a dispus punerea în libertate a inculpaţilor şi a stabilit ca pe durata măsurii de a nu părăsi ţara, fiecare inculpat să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la instanţă de judecată ori de câte ori este chemat, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, respectiv cel din raza teritorială, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemat; să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme; să nu se apropie de persoanele împreună cu care au comis faptele, martori, experţi şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect. În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, se va lua faţă de aceştia măsura arestării preventive.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia cu privire la înlocuirea măsurii arestării preventive în cazul celor 4 inculpaţi nu este definitivă, poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la comunicare iar competenţa de soluţionare revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Până la judecarea recursului  inculpaţii vor rămâne în stare de arest preventiv.

Următorul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de  09.02.2012 când se va continua cu audierea celorlalţi inculpaţi.

La termenul anterior din 9.12.2011, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus amânarea judecării cauzei pentru data de 26.01.2011, iar cu privire la starea de arest a celor 4 inculpaţi aflaţi în stare de arest preventiv s-a pronunţat în 19.12.2011 în sensul respingerii ca nefondate a cererilor de liberare provizorie sub control judiciar şi de înlocuire a măsurii arestării preventive formulate de inculpaţi şi a dispus faţă de aceştia menţinerea măsurii arestării preventive .

La data de 28.11.2011, în dosarul disjuns din dosarul iniţial cunoscut opiniei publice ca Dosarul Pomponio, Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea celor 6 inculpaţi, care au recunoscut săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată, la pedepse cuprinse între 1 an şi 8 luni şi 3 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor. Curtea de Apel Alba Iulia a  stabilit obligaţia inculpaţilor de plată a despăgubirilor civile în sumă totală de 3.445.656,08 lei RON către partea civilă Statul Român reprezentat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba şi a menţinut sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor şi părţilor responsabile civilmente până la concurenţa sumelor stabilite cu titlu de despăgubiri civile.

La termenul din 11.11.2011 a fost dat citire actului de sesizare a instanţei (rechizitoriul) după care 6 dintre inculpaţii trimişi în judecată în stare de libertate au declarat în faţa instanţei că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la aceşti 6 inculpaţi şi judecarea lor în dosar distinct.

Inculpaţii sunt acuzaţi în principal de constituirea, aderarea sau sprijinirea  unui grup infracţional nestructurat, cu o existenţă în timp, care acţionează coordonat şi specializat în ce priveşte membrii grupării, în scopul săvârşirii unor infracţiuni grave de evaziune fiscală. În sarcina celor 5 funcţionari publici cu atribuţii de control, angajaţi ai D.G.F.P. Alba trimişi în judecată în acest dosar s-au reţinut şi săvârşirea infracţiunilor de favorizarea a infractorului şi omisiunea sesizării organelor judiciare. Cei 4 inculpaţi ce au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv sunt acuzaţi şi de săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese,  fals în declaraţii şi complicitate la evaziune fiscală”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement