Eveniment
Dosarul „Pomponio”: Finanţiştii Sârbu şi Ispas, cercetaţi pentru că au primit bani de la patronul „Europexpres” pentru acoperirea unor fraude fiscale
Alături de fostul director DGFP Alba, Ioan Dobra şi Dorin Conţan, sunt judecaţi în arest preventiv pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional şi angaţii Finanţelor Publice Alba – Ioan Mihail Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas. În datele prezentate la dosar şi care au constituit motive în faţa magistraţilor pentru menţinerea acestora după gratii, se arată că faţă de cei doi există probe certe că au primit bani de la Eugen Lăpădat pentru a ascunde fraude fiscale.
În încheierea formulată de magistraţi se arată că: „există probe tehnice, filmate şi certificate asupra autenticităţii privind solicitarea, acceptarea şi primirea unor sume de bani de la Eugen Lăpădat, pentru a ascunde ori a nu lua în considerare fraude fiscale sau alte ilegalităţi constatate cu ocazia controlului efectuat în 2009 la SC <Europexpres> SRL, privind aspecte strâns legate de activitatea SC <Pomponio> SA. Această situaţie arată cum acordarea unei protecţii la un agent economic presupune extinderea activităţilor ilegale şi la partenerii comerciali ai acestuia. Mai mult, inculpaţii s-au implicat direct în activităţile incompatibile şi infracţionale, prin acordarea de către reprezentanţii SC <Pomponio> SA de consultanţă şi sfaturi pentru sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate statului ori ascunderea fraudelor, folosindu-se în acest sens şi de relaţia numitului Sârbu Mihail cu Achimaş Ramona – director economic la SC <Pomponio>”.
Tot din încheiere rezultă că, ulterior, inculpaţii au efectuat personal controale ne-obiective sub aparenta protecţie a legii, susţinând că „verificările se fac prin sondaj”. Relevante în acest sens sunt discuţiile telefonice purtate de Mihail Sârbu şi din care rezultă neconcordanţa datelor din rapoartele de control efectuate de către inculpaţi şi contabilitatea firmei şi care au încercat să fie ascunse de echipa de control trimisă de DIICOT.
Toate aceste tertipuri, respectiv complicitatea dintre reprezentanţii autorităţii publice cu drept de control şi reprezentanţii agenţilor economici au reprezentat motive suficiente pentru ca magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia să hotărască menţinerea acestora în arest.
„Toate acestea reliefează un pericol concret pentru ordinea publică, aducându-se o tulburare importantă ordinii publice, în condiţiile în care persoane care au menirea de a proteja şi consolida bugetul de stat facilitează evaziunea fiscală”, au arătat judecătorii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News