Eveniment
Dosarul „Pomponio” la Curtea de Apel Alba Iulia: Cei patru angajaţi de la Finanţe nu pot părăsi localitatea de domiciliu. Continuă audierile
Curtea de Apel Alba Iula a continuat, la termenul de vineri, 1 iunie, audierile în Dosarul „Pomponio”. Mărturiile altor patru martori au fost ascultate de magistraţi. Cererile formulate de Ioan Dobra, Dorin Nicolae Conţan, Mihail Ioan Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas, de înlocuire a obligaţiei de a nu părăsi localitatea de domiciliu cu obligaţia de a nu părăsi ţara au fost respinse. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 22 iunie.
Curtea de Apel Alba Iulia a admis la data de 26.04.2012 cererile de liberare provizorie sub control judiciar formulate de inculpaţii Sârbu Mihail Ioan şi Ispas Dănuţ Ioan, iar la data de 11.05.2012 pentru inculpaţii Dobra Ioan şi Conţan Dorin Nicolae. După ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins în 7.05.2012, respectiv 18.05.2012 recursurile formulate de D.I.I.C.O.T., cei 4 inculpaţi trimişi în judecată în stare de arest în acest dosar au fost puşi în libertate cu obligaţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu şi de a respecta celelalte obligaţii stabilite de instanţă.
La termenul de judecată din 19.04.2012, a continuat administrarea de probe în cauză fiind audiaţi încă 2 martori.
La termenul de judecată din 8.03.2012, a început administrarea de probe în cauză fiind audiat primul martor şi au fost respinse cererile inculpaţilor de liberare provizorie sub control judiciar sau înlocuire a măsurii arestării preventive.
La termenul de judecată din 29.03.2012 Curtea de Apel Alba Iulia a dispus faţă de cei 4 inculpaţi judecaţi în stare de arest preventiv menţinerea măsurii arestării preventive. Recursurile inculpaţilor împotriva acestei hotărâri a instanţei au fost respinse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
La termenul de judecată din 09.02.2012, au fost audiaţi cei 4 inculpaţi judecaţi în stare de libertate. Cu privire la cei 4 inculpaţi judecaţi în stare de arest preventiv Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondate cererile de liberare provizorie sub control judiciar şi a dispus faţă de aceştia menţinerea măsurii arestării preventive. Recursurile inculpaţilor împotriva acestei hotărâri a instanţei au fost respinse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curtea de Apel Alba Iulia a amânat judecarea cauzei în vederea citării celor 4 martori propuşi de D.I.I.C.O.T..
La termenul din 26.01.2011, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererile formulate de inculpaţii Dobra Ioan, Conţan Dorin Nicolae, Sârbu Mihail Ioan şi Ispas Dănuţ Ioan de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi ţara.
Hotărârea instanţei de fond a fost casată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a admis în 2.02.2012 recursul D.I.I.C.O.T. şi dispus respingerea acestor cereri, astfel încât cei 4 inculpaţii sunt judecaţi în continuare în stare de arest preventiv.
La termenul din 09.12.2011 Curtea de Apel Alba Iulia a dispus amânarea judecării cauzei pentru data de 26.01.2011 iar cu privire la starea de arest a celor 4 inculpaţi aflaţi în stare de arest preventiv s-a pronunţat în 19.12.2011 în sensul respingerii ca nefondate a cererilor de liberare provizorie sub control judiciar şi de înlocuire a măsurii arestării preventive formulate de inculpaţi şi a dispus faţă de aceştia menţinerea măsurii arestării preventive .
La data de 28.11.2011, în dosarul disjuns din dosarul iniţial cunoscut opiniei publice ca „dosarul Pomponio” Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea celor 6 inculpaţi, care au recunoscut săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată, la pedepse cuprinse între 1 an şi 8 luni şi 3 ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor. Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit obligaţia inculpaţilor de plată a despăgubirilor civile în sumă totală de 3.445.656,08 lei RON către partea civilă Statul Român reprezentat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba şi a menţinut sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor şi părţilor responsabile civilmente până la concurenţa sumelor stabilite cu titlu de despăgubiri civile.
La termenul din 11.11.2011 a fost dat citire actului de sesizare a instanţei (rechizitoriul) după care 6 dintre inculpaţii trimişi în judecată în stare de libertate au declarat în faţa instanţei că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la aceşti 6 inculpaţi şi judecarea lor în dosar distinct.
Inculpaţii sunt acuzaţi în principal de constituirea, aderarea sau sprijinirea unui grup infracţional nestructurat, cu o existenţă în timp, care acţionează coordonat şi specializat în ce priveşte membrii grupării, în scopul săvârşirii unor infracţiuni grave de evaziune fiscală. În sarcina celor 5 funcţionari publici cu atribuţii de control, angajaţi ai D.G.F.P. Alba trimişi în judecată în acest dosar s-au reţinut şi săvârşirea infracţiunilor de favorizarea a infractorului şi omisiunea sesizării organelor judiciare. Cei 4 inculpaţi ce au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv sunt acuzaţi şi de săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, fals în declaraţii şi complicitate la evaziune fiscală.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News