Eveniment
Două clădiri importante ale Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, revendicate de Biserica Romano-Catolică
Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia cere în instanță restituirea a două dintre cele mai importante clădiri ale Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este vorba despre corprurile A și B, care constituie fațada instituției de învățământ superior din Alba Iulia.
Ba mai mult în cele două clădiri cerute de Arhiepiscopie, peste 1000 de studenți și cadre didactice își desfășoară zi de zi activitatea universitară, iar mai multe facultăți ale Universității, își au decantele și secretariatele în cele două imobile.
În anul 2003, Arhiepiscopia a înaintat o cerere Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale din România. După 14 ani, Comisia a respins cererea de retrocedare a imobilului, iar în 2018 Arhiepiscopia a contestat, la Curtea de Apel Alba Iulia, decizia acesteia.
Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este revendicată de către Arhiepiscopia Romano-Catolică, la Curtea de Apel Alba Iulia.
Solicitarea de retrocedare a imobilelor de către instituţia religioasă ar avea la bază faptul că acolo a funcţionat un liceu maghiar.
Arhiepiscopia solicită restituirea în natură a imobilului din Alba Iulia, strada Nicolae Iorga (Unirii) nr. 11-13, care este în prezent sediul Universității ”1 Decembrie 1918”.
În anul 2003, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia a formulat o cerere către Comisia specială de retrocedare a imobilului.
CITEȘTE ȘI: Biblioteca Batthyaneum rămâne în proprietatea statului român. Arhiepiscopia Romano-Catolică a pierdut procesul
După 14 ani, în 2017, Comisia a respins cererea Arhiepiscopiei. Ca urmare, Arhiepiscopia a contestat la Curtea de Apel Alba Iulia decizia Comisiei.
Potrivit rectorului Daniel Breaz, clădirile revendicate de Arhiepiscopie sunt corpurile A și B ale Universității. Acesta a subliniat că Universitatea nu este parte în acest proces și că litigiul este între Arhiepiscopia Romano-catolică din Alba Iulia și Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților prin Comisia Specială de Retrocedare.
De asemenea, Breaz a mai declarat că ANPR a câștigat în proporție 99% procesele pe care le-a avut pentru restituirea unor bunuri imobile.
Mai mult, rectorul Universității a spus că instituția pe care o conduce se va implica în procesul de retrocedare doar dacă aceasta va fi citată de către instanța de judecată.
Imobilul are o istorie veche şi interesantă. Mai întâi, pe acest loc a fost o biserică catolică a ordinului dominican (complex monahal ce era compus din mai multe corpuri de clădire ce închideau o curte interioară), apoi a devenit biserică catolică iezuită (Biserica Bathory) şi gimnaziu iezuit (1753).
Ulterior clădirea a devenit Liceul romano-catolic Majlath (1899-1900). După aceea în clădire a funcţionat Liceul Militar Mihai Viteazul, Liceul Industrial nr. 4, iar din 1991, Universitatea “1 Decembrie 1918”.
Interiorul celor două imobile a fost bogat ornamentat, cu obiecte specifice sfârşitului secolului XIX şi începutul secolului XX.
CITEȘTE ȘI: Peste 10.000 de obiecte de muzeu, revendicate de Eparhia Reformată din Ardeal. Proces la Curtea de Apel Alba Iulia
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia în 19 ianuarie 2018, iar, după mai multe luni de judecată, instanța a rămas în pronunțare cu un termen stabilit pentru data de 22 octombrie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News