Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Două decenii de la prima promovare în Liga 1 a echipei de fotbal Unirea Alba Iulia. Cum a început povestea Unirii pe prima scenă

Publicat

Ziua de 24 mai marchează împlinirea a 20 de ani de când Unirea Alba Iulia a promovat pentru prima dată în istorie în Divizia A (Liga 1).

Unirea Alba Iulia este echipa fanion a municipiului Alba Iulia, reprezentând și cel mai de succes proiect fotbalistic din istoria județului Alba.

Această echipă a reprezentat sportul județean pe prima scenă a fotbalului românesc în două rânduri, pentru o perioadă cumulată de 3 sezoane.

În 24 mai 2003, „FC Apulum Unirea Alba Iulia” a reușit prima sa promovare în Divizia A.

Promovarea în Divizia A

Finalul ediției 2002/2003 a Diviziei B avea să însemne prima promovare pe prima scenă a fotbalului românesc pentru Unirea Alba Iulia.

Viorel Mălușel, fostul director general al combinatului Ampelum din Zlatna, era principalul finanțator al echipei în respectiva perioadă, iar în debutul stagiunii acesta își propusese crearea unei echipe cu care să atace promovarea.

Acesta a intermediat o serie de transferuri de fotbaliști buni de la conjudețeana Minaur Zlatna, echipă care evolua atunci, de asemenea, în Divizia B.

Tot de la Zlatna îl adusese și pe antrenorul care avea să o ducă pe Unirea în Divizia A, Aurel Șunda, antrenor care deja avea în CV o promovare din „B” în „A”, în 2000, cu UM Timișoara.

Cu 66 de puncte acumulate în cele 28 de etape parcurse, Unirea câștiga atunci confortabil Seria II a Diviziei B, și obținea promovarea directă în Divizia A.

Formația din Alba Iulia a obținut în respectiva ediție de campionat 21 de victorii, 3 remize și 4 înfrângeri, reușind să încheie sezonul la 8 puncte în fața ocupantei locului doi, FC Bihor Oradea (58 de puncte).

Cu o medie de aproximativ 2.5 goluri înscrise pe meci, Unirea reușea să marcheze de 69 de ori pe parcursul întregului sezon, primind numai 23 de goluri. Aceste cifre au plasat-o pe Unirea Alba Iulia și în vârful clasamentului golaverajelor, cu +46.

Principalele „guri de foc” ale trupei pregătite de timișoreanul Șunda au fost:

  • Ovidiu Maier – 12 goluri
  • Miroslav Giuchici – 10 goluri
  • Dan Găldean – 8 goluri

Meci spectaculos pe „Cetate”, contra vicecampioanei FC Bihor Oradea

Memorabil a fost meciul de la Alba Iulia cu echipa din Oradea, din etapa cu numărul 17, disputat în faţa a aproximativ 15.000 de spectatori, pe „Cetate”. Oaspeţii au condus la trei goluri diferenţă până în minutul 75 al partidei. La final a fost 4-3 pentru FC Unirea, golul victoriei fiind marcat în ultimul minut al meciului.

foto: Ovidiu Maier – prosport.ro

Campioni în „B”, locul 6 în „A”

Astfel avea să înceapă primul sezon de Divizia A în care județul Alba avea o reprezentantă. În fotbalul anilor 2000 străluceau echipe precum Steaua, Dinamo, Rapid, sau Poli Timișoara, cu vedete precum Ionel Dănciulescu, Nicolae Dică, Claudiu Niculescu sau Sabin Ilie.

Totuși, Unirea avea să devină revelația campionatului, ocupând la finalul celor 30 de etape locul 6, cu 41 de puncte. Parcursul echipei pregătite de Aurel Șunda, apoi de Alexandru Pelici, a fost unul remarcabil, bifând 11 victorii, 8 remize și 11 înfrângeri.

În acea stagiune Unirea a devenit „campioana deplasărilor”, obținând pe teren străin victorii cu echipele FCM Bacău, Gloria Bistrița, Bihor Oradea, Național București și Petrolul Ploiești, și remizând tot în deplasare cu Rapid București, Universitatea Craiova și Argeș Pitești.

Lotul Unirii era format pe atunci din fotbaliști precum: Mihai Mincă, Vasile Jercălău, Adorian Himcinschi, Alin Paleacu, Ovidiu Maier, Dan Găldean, Cristian Scarat sau Emeric Vascko.

În topul golgheterilor Diviziei A își făcea apariția Dan Găldean, cu 8 reușite.

 

foto: Unirea Alba Iulia, 4 mai 2004 – Wikipedia

Visele frumoase se termină repede

Următorul sezon al Diviziei A avea să aducă la final și retrogradarea Unirii înapoi în eșalonul secund. Problemele financiare, instabilitatea din cadrul clubului sau problemele la nivelul băncii tehnice par a fi fost factorii care au dus la această contraperformanță.

Unirea Alba Iulia încheia al doilea sezon pe prima scenă ocupând locul 14, primul loc de sub linia retrogradării. În finalul stagiunii echipa a fost condusă de același antrenor care a stat pe bancă și în sezonul recent încheiat, 2022/2023, Marcel Rusu.

După 30 de etape Unirea acumulase numai 26 de puncte, insuficiente pentru a se menține în Divizia A.

Deși a avut un sezon ratat, „FC Apulum Unirea Alba Iulia” reușește totuși câteva victorii importante, precum cea de acasă cu Poli Timișoara, sau deplasarea de la Sportul Studențesc.

Lotul cu care echipa a abordat sezonul în cauză a fost, în mare parte, același ca și în stagiunea precedentă. Desigur, au existat și câteva achiziții, precum „repatrierea” vârfului Miroslav Giuchici sau împrumutul fundașului stânga Ion Voicu, din Ungaria.

Echipa Unirea Alba Iulia în prezent

Prezentul ne arată o echipă Unirea Alba Iulia care evoluează în Liga a 3-a, departe de culmile pe care defila acum 20 de ani.

Echipa a avut, totuși, un sezon bun, la finalul căruia s-a clasat pe locul 3 în Seria 9.

În prezent Primăria Municipiului Alba Iulia finanțează în mare măsură echipa, iar actuala administrație locală a impus ca obiectiv principal pentru viitorul sezon promovarea în Liga 2.

Primăvara anului 2024 va marca 100 de ani de la înființarea echipei.

foto: CSM Unirea Alba Iulia în sezonul 2022/2023 – Facebook/ CSM Unirea Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate