Connect with us
Advertisement

Eveniment

Două litere pictate în ochii lui Gabriel Báthory, descoperite de aparatul foto. Misterul tabloului de la Biblioteca Batthyaneum

Publicat

Reprezentanții Bibliotecții Batthyaneum din Alba Iulia au descoperit detalii neașteptate după digitalizarea a 11 portrete de principi ai Transilvaniei, printr-o tehnologie sofisticată.

În cazul portretului lui Gabriel Báthory, zoom-ul digital al fotografiei a revelat două inițiale pictate în ochii principelui: în ochiul stâng un A, iar în ochiul drept un L. 

Specialiștii bibliotecii nu au deocamdată o explicație pentru acest lucru, dar una dintre ipotezele luate în calcul este aceea că ar fi inițialele pictorului care a realizat portretul.

Este de altfel o ipoteză similară cu cea în cazul Mona Lisei, în ochii căreia au fost revelate litere L și V, despre care s-a speculat că ar fi fosti inițialele lui Leonardo da Vinci.

Tablourile se află în pinacoteca instituției.

”Digitalizarea celor 11 portrete de principi ai Transilvaniei s-a încheiat cu niște rezultate excepționale.

Tehnologia folosită de Călin Șuteu se numește fotografie panoramică și nu seamănă cu nimic din ceea ce știm că poate fi fotografierea obișnuită.

Este vorba de o tehnologie specială, extrem de sofisticată, care creează fotografia din imagini compozite cu un câmp vizual uriaș și cu o rezoluție a unei asemenea fotografii de mărimea gigapixelilor (1000 Mpx).

Astfel, am reușit să vedem pentru prima oară culorile posibile ale acestor tablouri, folosind doar filtre speciale, și detalii nemaivăzute.

Pentru a da un exemplu simplu, în cazul portretului lui Gabriel Báthory, zoom-ul digital al fotografiei a revelat două inițiale pictate în ochii principelui: în ochiul stâng un A, iar în ochiul drept un L (?). Să fie oare vorba de inițialele pictorului rămas necunoscut?

 

Fără folosirea acestei tehnologii nu am fi putut ridica această întrebare. Merită precizat faptul că toate aceste portrete se înscriu într-o cronologie determinată, marcând poate cea mai importantă perioadă a principatului:

Stephanus Bathori (1571-1575), Christophorus Bathori (1575-1581), Sigismundus Bathori (1581-1594, 1594-1598, 1598-1599), Andreas Bathori (1599), Stephanus Botckai (1604-1606), Sigismundus Rakozi (1607-1608), Gabriel Bathori (1608-1613), Gabriel Bethlen (1613-1629), Georgius Rakozi I (1630-1648), Georgius Rakozi II (1648-1657, 1659-1660) și, în fine, portretul unui principe necunoscut.

Acesta este singurul tablou care nu are nicio inscripție, cum au toate celelalte: numele principelui, apoi titulatura Princeps Transilvaniae.

Detaliile vestimentației și delicatețea mâinilor sunt remarcabile”, au scris reprezentanții bibliotecii, pe Facebook.

Cine a fost Gabriel Bathory

Gabriel Bathory (în limba maghiară Báthory Gábor) fost un principe de origine maghiară al Transilvaniei, în secolul al XVII-lea.

Gabriel Báthory a fost nepotul fostului rege al Poloniei, Ştefan Báthory. G. Báthory a fost proclamat principe la vârsta de 19 ani, în urma demisiei din funcţie a lui Sigismund Rákoczy la 5 martie 1608.

Gabriel Báthory era bine văzut de oamenii timpului său datorită înfăţişării fizice agreabile şi datorită firii sale foarte darnice, dar în acelaşi timp era afemeiat şi peste măsură de ambiţios.

Îşi propusese să aducă sub stăpânirea sa Moldova şi Ţara Românească.

Pentru a-şi realiza ambiţiile, el îl atacă pe domnul Moldovei, Radu Şerban, aruncându-l peste Milcov. Acesta revine însă şi îl înfrânge pe G. Báthory lângă Braşov la data de 7 iulie 1611. G. Báthory scapă numai datorită unei greşeli a domnului Moldovei, care s-a oprit pentru a aştepta ajutoarele austriece, dând astfel timp principelui Ardealului să se retragă după înfrângerea de la Braşov.

n acest fel, Gabriel Báthory a putut să se menţină în fruntea Principatului Transilvaniei încă doi ani, până în anul 1613.

În anul 1613 domnii din ţările româneşti vecine tânărului G. Báthory s-au coalizat pentru a-l înlătura de la conducerea Ardealului.

Turcii pregătiseră deja un înlocuitor al lui, în persoana lui Gabriel Bethlen (în limba maghiară Bethlen Gábor) zis „Ţiganul” datorită tenului său oacheş , nobil maghiar originar din localitatea Ilia din actualul judeţ Hunedoara.

În acel an în Ardeal intră o armată turcească, alături de armata moldoveană şi munteană, asigurând astfel alegerea lui Gabriel Bethlen ca principe (la data de 23 octombrie).

Gabriel Báthory s-a retras în cursul acestor evenimente până la Oradea, unde este ucis de proprii săi soldaţi la data de 27 octombrie 1613.

Ascunderea literelor în ochii unor picturi

Este vorba despre tehnica de a ascunde litere sau cuvinte într-o pictură, prin utilizarea formelor şi culorilor din ochiul personajului pictat.

Această tehnică a fost folosită în trecut pentru a transmite mesaje secrete sau a ascunde informații importante.

Literele ascunse în ochii picturilor pot fi descoperite prin examinarea atentă a detaliilor din ochi, cum ar fi forma irisului, traiectoria genei sau poziția pupilei.

De asemenea, pot fi evidențiate prin iluminare şi contrast, făcându-le mai ușor de identificat.

Această tehnică a fost folosită în special în picturile religioase şi portretele regilor şi curteanilor, unde era important să se transmită mesaje secrete sau să se evidențieze legăturile familiaresau politice.

Literele ascunse în ochii picturilor au devenit un subiect de interes pentru artişti, cercetători şi istorici, care încearcă să descopere şi să interpreteze mesajele ascunse din aceste opere de artă.

În concluzie, literele ascunse în ochii unei picturi reprezintă o tehnică veche de ascundere a mesajelor şi informațiilor secrete în picturi, care continuă să fie explorată şi studiată în zilele noastre.

Surse: Enciclopedia României, Biblioteca Batthyaneu Alba Iulia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement