Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Două românce, nominalizate în topul mondial „35 de inovatori sub 35 de ani” al MIT Technology Review. Ce realizări au avut

Publicat


r

Două tinere din România, Raluca Ada Popa şi Mariana Popescu, se regăsesc în topul „35 de inovatori sub 35 de ani” al realizat în fiecare an de renumita publicație MIT Technology Review.

”Lista realizată de noi, a celor 35 de inovatori mai tineri de 35 de ani este un mod de a adăuga o față, ideilor… Lista din acest an arată că chiar și în lumea noastră grea și cinică, există încă mulți oameni inteligenți, dornici să își dedice viețile ideii că tehnologia poate crea o lume mai bună și mai corectă” au scris jurnaliștii publicației.

Raluca Ada Popa a găsit o soluție pentru una dintre importante provocări ale securității cibernetice: securizarea sistemelor informatice fără a se baza pe firewall-uri pentru a-i feri pe hackeri.

Lucrările avansate ale Ralucăi Popa au început cu sisteme practice de gestionare a bazelor de date care ar putea funcționa pe date criptate. Deși criptarea datelor a funcționat pentru aplicații simple de mesagerie, cum ar fi WhatsApp, a fost prea lent pentru sistemele care trebuiau să execute și calcule pe date, cum ar fi baze de date și aplicații web.

Dar ea a găsit o modalitate de a rezolva problema. Astăzi, sistemele ei de criptare funcționează cu o serie de aplicații și oferă un nivel de protecție pe care firewall-urile nu îl pot: chiar dacă atacatorii se desprind, nu au cum să descifreze datele.

Raluca spune că tehnicile sale permit sistemelor să funcționeze ca și cum ar fi fost legat la ochi. Pot calcula datele fără să le vadă, ceea ce deschide câmpul de securitate cibernetică pentru o serie de aplicații noi.

O inovație mai recentă a ei, Helen, poate fi folosită de spitale pentru a împărtăși și agrega înregistrările pacienților fără a compromite confidențialitatea.

Un alt sistem al ei, Opaque, protejează sisteme hardware împotriva software-ului potențial compromis și este folosit acum de companii precum IBM.

Mariana Popescu a dezvoltat un proces și care însoțește instrumente de calcul capabile să transforme textilele tricotate în matrițe complexe pentru clădiri din beton.

Inovația ei face posibilă construirea unor modele complexe realizate la comandă mai rapid, cu mai puține deșeuri și emisii reduse de carbon.

„Dacă doriți cu adevărat să faceți structuri bune care folosesc mai puțin material, ajungeți să aveți geometrii complicate, care sunt adesea duble curbate sau au alte caracteristici dificil de modelat”, spune Popescu.

Construcția tradițională care folosește lemnul sau spuma sprijinită de schela grea pentru a crea forme pentru turnarea betonului durează luni și limitează formele posibile. Nu trebuie decât să te uiți la un pulover, spune ea, pentru a vedea că materialele textile sunt perfecte pentru a face o gamă largă de găuri, canale și alte forme 3D complicate, căutate în clădirile contemporane.

Așadar, Mariana Popescu a dezvoltat algoritmi care traduc automat un design arhitectural într-o matriță pe bază de textile care poate fi tricotată de mașini industriale în doar câteva ore.

Împreună cu restul echipei sale, a dezvoltat un sistem care folosește cabluri de oțel pentru a ține matrița pe loc, în timp ce betonul este turnat peste el.

Inovația ei reprezintă o modalitate eficientă și conștientă din punct de vedere ecologic de a construi structuri complexe cu o amprentă ecologică minimă, în timp record și la costuri reduse.

Sursă: technologyreview.com


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CÎMPENI

Atac mortal în Apuseni: Un berbec a omorât un bătrân, într-o comună din Alba

Publicat

Un bărbat în vârstă de aproximativ 80 de ani și-a pierdut viața, duminică seara, în comuna Sohodol. A fost atacat de un berbec, în apropierea locuinței. Potrivit IPJ Alba, din primele date, bărbatul se afla cu turma de oi în apropierea gospodăriei. Revenim cu amănunte.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Drumul turistic din Alba, pe care șoferii își pot rupe mașinile. Aventuri între Roica și Mogoș

Publicat

Drumul județean DJ 107K, între Roica, Întregalde și Mogoș, intră din nou în atenția localnicilor și turiștilor. Asta după ce unii dintre vizitatori renunță să-și continue drumul, în ciuda peisajelor pitorești, pentru că-și rup mașinile pe acest tronson. Cel puțin așa susține un cititor Alba24. ”Drum județean, în comuna Întregalde, de la Roica spre Mogoș. […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Crimele de la Săpoca: În noaptea masacrului, în pat cu atacatorul a mai fost pus un pacient, deși erau locuri libere în spital

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, duminică, în contextul tragediei de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca, unde un pacient a ucis patru persoane internate şi a rănit alte nouă, că în unitatea medicală s-a produs un lung şir de erori umane şi această tragedie putea fi evitată, notează Romania24.ro. „Din păcate (…) s-a produs […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

BACALAUREAT 2019, sesiunea a doua: Prima probă, miercuri. MODELE de SUBIECTE, calendar și reguli pentru examen

Publicat

examen bac

Miercuri, 21 august, începe a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019. Prima probă este cea scrisă, de Limba și literatura română. Probele orale încep în 27 august, iar primele rezultate vor fi cunoscute în 3 septembrie. Pentru a promova Bacalaureatul, un absolvent de liceu trebuie să susțină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate