Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Două românce, nominalizate în topul mondial „35 de inovatori sub 35 de ani” al MIT Technology Review. Ce realizări au avut

Publicat


r

Două tinere din România, Raluca Ada Popa şi Mariana Popescu, se regăsesc în topul „35 de inovatori sub 35 de ani” al realizat în fiecare an de renumita publicație MIT Technology Review.

”Lista realizată de noi, a celor 35 de inovatori mai tineri de 35 de ani este un mod de a adăuga o față, ideilor… Lista din acest an arată că chiar și în lumea noastră grea și cinică, există încă mulți oameni inteligenți, dornici să își dedice viețile ideii că tehnologia poate crea o lume mai bună și mai corectă” au scris jurnaliștii publicației.

Raluca Ada Popa a găsit o soluție pentru una dintre importante provocări ale securității cibernetice: securizarea sistemelor informatice fără a se baza pe firewall-uri pentru a-i feri pe hackeri.

Lucrările avansate ale Ralucăi Popa au început cu sisteme practice de gestionare a bazelor de date care ar putea funcționa pe date criptate. Deși criptarea datelor a funcționat pentru aplicații simple de mesagerie, cum ar fi WhatsApp, a fost prea lent pentru sistemele care trebuiau să execute și calcule pe date, cum ar fi baze de date și aplicații web.

Dar ea a găsit o modalitate de a rezolva problema. Astăzi, sistemele ei de criptare funcționează cu o serie de aplicații și oferă un nivel de protecție pe care firewall-urile nu îl pot: chiar dacă atacatorii se desprind, nu au cum să descifreze datele.

Raluca spune că tehnicile sale permit sistemelor să funcționeze ca și cum ar fi fost legat la ochi. Pot calcula datele fără să le vadă, ceea ce deschide câmpul de securitate cibernetică pentru o serie de aplicații noi.

O inovație mai recentă a ei, Helen, poate fi folosită de spitale pentru a împărtăși și agrega înregistrările pacienților fără a compromite confidențialitatea.

Un alt sistem al ei, Opaque, protejează sisteme hardware împotriva software-ului potențial compromis și este folosit acum de companii precum IBM.

Mariana Popescu a dezvoltat un proces și care însoțește instrumente de calcul capabile să transforme textilele tricotate în matrițe complexe pentru clădiri din beton.

Inovația ei face posibilă construirea unor modele complexe realizate la comandă mai rapid, cu mai puține deșeuri și emisii reduse de carbon.

„Dacă doriți cu adevărat să faceți structuri bune care folosesc mai puțin material, ajungeți să aveți geometrii complicate, care sunt adesea duble curbate sau au alte caracteristici dificil de modelat”, spune Popescu.

Construcția tradițională care folosește lemnul sau spuma sprijinită de schela grea pentru a crea forme pentru turnarea betonului durează luni și limitează formele posibile. Nu trebuie decât să te uiți la un pulover, spune ea, pentru a vedea că materialele textile sunt perfecte pentru a face o gamă largă de găuri, canale și alte forme 3D complicate, căutate în clădirile contemporane.

Așadar, Mariana Popescu a dezvoltat algoritmi care traduc automat un design arhitectural într-o matriță pe bază de textile care poate fi tricotată de mașini industriale în doar câteva ore.

Împreună cu restul echipei sale, a dezvoltat un sistem care folosește cabluri de oțel pentru a ține matrița pe loc, în timp ce betonul este turnat peste el.

Inovația ei reprezintă o modalitate eficientă și conștientă din punct de vedere ecologic de a construi structuri complexe cu o amprentă ecologică minimă, în timp record și la costuri reduse.

Sursă: technologyreview.com


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul IMPRESIONANT în care 30.000 de copii intonează imnul României pe Arena Națională, înaintea meciului cu Norvegia

Publicat

copii

Peste 30.000 de copii sub 14 ani și însoțitori au intonat imnul țării noastre la meciul România-Norvegia, care a început marți seară, de la ora 21:45, pe Arena Națională. Momentele impresionate au fost postate pe un cont de facebook. Acesta este probabil unul dintre cele mai frumoase momente din istoria stadionului.  Evenimentul inedit vine ca […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Salvează vieți, dăruiesc viață: Personalul medical de la SJU Alba donează sânge pentru a ajuta Centrul de Transfuzie Sanguină

Publicat

Cei care participă la înfăptuirea actului medical cunosc cel mai bine nevoia de sânge a unităților sanitare. Personalul medical al Spitalului de Urgență din Alba Iulia a început o campanie de donare de sânge, pentru a ajuta Centrul de Transfuzie Sanguină, dar și pentru a-i mobiliza, prin puterea exemplului, pe ceilalți oameni să doneze. Sângele […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Vârsta de pensionare va fi redusă în anumite condiţii. Proiectul, adoptat de Camera Deputaților

Publicat

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în unanimitate, un proiect de lege care prevede reducerea vârstei standard de pensionare cu patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite. Proiectul de lege amendează dispoziţii ale Legii 263/2010, propunându-se acordarea unei perioade suplimentare la vechimea în muncă, de patru luni, pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite […]

Citește mai departe
Publicitate

BLAJ

Cât va costa iluminatul festiv pentru sărbătorile de iarnă, la Blaj. Achiziție de noi elemente și decorațiuni. Cum vor arăta

Publicat

Autoritățile din Blaj se pregătesc pentru sărbătorile de iarnă. Primăria va investi anul acesta peste 800.000 de lei pentru achiziția de noi elemente de iluminat festiv și pentru montarea respectiv demontarea celor existente. Printre elementele decorative noi se numără doi brazi de Crăciun, din metal, împodobiți cu instalații luminoase, cu o înălțime de 9,3 respectiv […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate