Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DRAGNEA: Nici un judeţ nu se desfiinţează în urma regionalizării. Cetăţenii nu vor trebui să-şi schimbe actele de identitate, actele de proprietate sau cele ale maşinii


Publicat

„După mulţi ani de conflicte politice, putem avea tăria să fim întâi români şi abia după aceea pesedişti, penelişti, pedelişti, udemerişti. În urma regionalizării nu se va desfiinţa niciun judeţ, nu se vor schimba buletine sau actele masinii”. Acestea sunt declaraţiile făcute miercuri, în conferinţă de presă, de Liviu Dragnea, care a explicat şi care va fi începutul regionalizării. Acesta a menţionat că, după regionalizare, va exista şi un prefect regional şi că vor rămâne şi toate autorităţile locale din prezent, respectiv primari, consilieri locali şi judeţeni.

„De astăzi începe oficial unul dintre cele mai mari proiecte naţionale ale României de la Revoluţie încoace, poate fi considerat unul dintre cele mai mari proiecte de consens naţional, un adevărat proiect de ţară. Cred că, după mulţi ani de conflicte politice, sociale, putem spera că acest proiect poate fi unul dintre proiectele care să aducă la aceeaşi masă toţi românii. Putem avea tăria să fim întâi români şi abia după aceea să fim pesedişti, penelişti, conservatori, pedelişti, pedelişti, populari, udemeristi şi aşa mai departe”,  a declarat Liviu Dragnea. Acesta a mai subliniat că toţi paşii acestui proces vor fi trimişi Comisiei Europene. Cadrul organizatoric care va gestiona derularea acestui proces este format din două mari „corpuri” – un Consiliu consultativ pentru regionalizare şi un Comitet tehnic interministerial care va fi condus de ministrul Dezvoltării Regionale. Niciun judeţ nu se desfiinţează în urma regionalizării, iar cetăţenii nu vor trebui să-şi schimbe actele de identitate, actele de proprietate sau cele ale maşinii.

Dragnea a precizat că la realizarea acestui proiect naţional sunt chemati să participe toţi factorii politici interesati, partidele politice, sindicatele, ONG-urile şi nu în ultimul rând oameni de înaltă expertiză, profesori, doctori, academicieni, specialişti în ceea ce priveste descentralizarea şi regionalizarea.

În urma regionalizării, rămân toate autorităţile din prezent şi se adaugă cele regionale

Dragnea a explicat că după regionalizare va exista un prefect regional, ca reprezentant al Guvernului în regiune, în acest moment fiind două variante: fie câte un prefect pe fiecare regiune, fie un singur prefect regional, ajutat de subprefecţi în judeţe.

„Opinia noastră este ca regiunea să aibă un consiliu regional format din consilieri regionali, structura aleasă şi regiunea va fi condusă de un preşedinte. (…) Dacă va fi propus şi acceptat, vom institui un prefect regional şi sunt variante: prima să fie un singur prefect regional şi subprefecţi în fiecare judeţ sau câte un prefect în fiecare regiune. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu şi urmăreşte realizarea programului de guvernare de către comunităţi”, a spus Dragnea.

Dragnea a afirmat că el optează ca funcţia de preşedinte de consiliu regional să fie incompatibilă cu aceea de preşedinte de consiliu judeţean.

Trei grupuri de lucru pentru regionalizare: aleşi locali, ONG-uri, mediul academic

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că pentru demararea procesului de regionalizare se va constitui un consiliu consultativ pentru regionalizare, format din trei grupuri de lucru, academic, societate civilă, aleşi locali şi demnitari, precum şi un comitet tehnic interministerial.

Acest consiliu va funcţiona pe trei paliere: un grup de lucru academic, alcătuit din 10 personalităţi din mediul universitar şi academic, care va asigura expertiza necesară conturării profilului viitoarelor regiuni, un grup de lucru format din aleşi locali şi reprezentanţi ai partidelor parlamentare membri ai comisiilor de specialitate din Parlament, cu rolul de consultare şi cumulare de propuneri, şi un grup de lucru al societăţii civile, alcătuit din reprezentanţi ai principalelor patronate din sindicate şi ONG.

Pentru demararea procesului de elaborare a cadrului normativ se constituie Comitetul tehnic interministerial pentru regionalizare descentralizare organism cu rol tehnic, condus de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte, şi de vicepremierul Daniel Chiţoiu, în calitate de vicepreşedinte.

Acest comitet va fi alcătuit din reprezentanţi la nivel de ministru, ministru delegat sau secretar de stat din ministerele implicate în procesul de descentralizare cu rolul de a asigura coordonarea acestui proces, iar componenţa nominală va fi stabilită de prim-ministru.

Surse: Mediafax, HotnewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Controale în Alba pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori. Polițiștii au dat amenzi de 11.000 de lei

Publicat

Polițiștii specializați în combaterea delictelor silvice, împreună cu specialiști ai Gărzii Forestiere, Romsilva, jandarmii și lucrători din cadrul ocoalelor silvice, au efectuat 95 de controale pentru verificarea legalității exploatării materialului lemnos. Au fost aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei și confiscată cantitatea de 11 metri cubi de material lemnos.

În perioada 24-26 februarie 2021, polițiștii Serviciului de Ordine Publică – Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din Inspectoratul de Poliție Județean Alba, împreună cu silvicultori din cadrul Gărzii Forestiere Alba, specialiști din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba și lucrători din cadrul ocoalelor silvice au efectuat controale în teren pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale privind exploatarea, circulația, depozitarea și comercializarea materialului lemnos.

Astfel, polițiștii au efectuat 95 de controale în teren, au verificat 53 de mijloace de transport și au constatat 9 infracțiuni.

Au fost aplicate 67 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.000 lei și au fost confiscați 11 metri cubi de material lemnos.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tragedie în familia prefectului de Alba: Fratele acestuia, în vârstă de 55 de ani, s-a stins din viață

Publicat

Tragedie în familia prefectului de Alba, Nicolae Albu. Luni dimineață, fratele acestuia a suferit un infarct și a decedat. 

Bărbatul în vârsta de 55 de ani nu ar fi avut nicio afecțiune cunoscută. Cu o seară înainte de tragedie acesta chiar ar fi jucat fotbal alături de mai mulți cunoscuți.

Colegii și prietenii din PNL Alba transmit pe această cale sincere condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să îl odihnească în pace.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: Ambulanță din Alba, implicată într-un accident rutier în Cluj Napoca. Echipajul, rănit ușor

Publicat

O ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță Alba a fost implicată într-un accident rutier petrecut în noaptea de duminică spre luni, pe o stradă din Cluj Napoca.

Echipajul: un medic de 69 de ani, o asistentă și șoferul au fost răniți ușor.

Aceștia au dus la Cluj Napocaun pacient cu COVID, care era în transfer către un spital din Oradea.

Echipajul din Alba Iulia a predat pacientul către un alt echipaj clujean și mergeau către decontaminare. 

Potrivit IPJ Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 23.00, pe strada Horea. Din primele date, ambulanța ar fi pătruns în intersecție în timp ce semaforul indica culoarea roșie, având în funcțiune semnalele acustice și luminoase.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea medicului de 69 de ani din Alba Iulia, care a suferit o contuzie la coloană, ambulanțierul o contuzie la șold și asistentul un traumatism minor la nivelul capului, au transmis reprezentații SJA  Alba pentru alba24.ro

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ în ambele cazuri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Alba, trimis în judecată după ce a încercat să întrețină relații sexuale cu verișoara sa într-un lan de porumb

Publicat

Un tânăr din județul Alba a fost trimis în judecată pentru tentativă de act sexual cu un minor, după ce a vrut să întrețină relații intime cu verișoara sa în vârstă de 14 ani. 

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, fapta s-a petrecut în noaptea de 27 iulie 2020.

Atunci în jurul orei 23.00, tânărul s-a deplasat alături de verișoara sa într-un lan de porumb, din apropierea unui imobil, unde au încercat să întrețină relații sexuale.

Tânărul a așezat-o pe minoră pe pământ și a apucat să se dezbrace parțial.

Însă, aceștia au fost surprinși de mama fetei, iar actul sexual nu s-a mai consumat, au transmis procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru alba24.ro.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, însă momentan nu a primit un prim termen de judecată.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate