Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DRAGNEA: Nici un judeţ nu se desfiinţează în urma regionalizării. Cetăţenii nu vor trebui să-şi schimbe actele de identitate, actele de proprietate sau cele ale maşinii

Publicat

„După mulţi ani de conflicte politice, putem avea tăria să fim întâi români şi abia după aceea pesedişti, penelişti, pedelişti, udemerişti. În urma regionalizării nu se va desfiinţa niciun judeţ, nu se vor schimba buletine sau actele masinii”. Acestea sunt declaraţiile făcute miercuri, în conferinţă de presă, de Liviu Dragnea, care a explicat şi care va fi începutul regionalizării. Acesta a menţionat că, după regionalizare, va exista şi un prefect regional şi că vor rămâne şi toate autorităţile locale din prezent, respectiv primari, consilieri locali şi judeţeni.

„De astăzi începe oficial unul dintre cele mai mari proiecte naţionale ale României de la Revoluţie încoace, poate fi considerat unul dintre cele mai mari proiecte de consens naţional, un adevărat proiect de ţară. Cred că, după mulţi ani de conflicte politice, sociale, putem spera că acest proiect poate fi unul dintre proiectele care să aducă la aceeaşi masă toţi românii. Putem avea tăria să fim întâi români şi abia după aceea să fim pesedişti, penelişti, conservatori, pedelişti, pedelişti, populari, udemeristi şi aşa mai departe”,  a declarat Liviu Dragnea. Acesta a mai subliniat că toţi paşii acestui proces vor fi trimişi Comisiei Europene. Cadrul organizatoric care va gestiona derularea acestui proces este format din două mari „corpuri” – un Consiliu consultativ pentru regionalizare şi un Comitet tehnic interministerial care va fi condus de ministrul Dezvoltării Regionale. Niciun judeţ nu se desfiinţează în urma regionalizării, iar cetăţenii nu vor trebui să-şi schimbe actele de identitate, actele de proprietate sau cele ale maşinii.

Dragnea a precizat că la realizarea acestui proiect naţional sunt chemati să participe toţi factorii politici interesati, partidele politice, sindicatele, ONG-urile şi nu în ultimul rând oameni de înaltă expertiză, profesori, doctori, academicieni, specialişti în ceea ce priveste descentralizarea şi regionalizarea.

În urma regionalizării, rămân toate autorităţile din prezent şi se adaugă cele regionale

Dragnea a explicat că după regionalizare va exista un prefect regional, ca reprezentant al Guvernului în regiune, în acest moment fiind două variante: fie câte un prefect pe fiecare regiune, fie un singur prefect regional, ajutat de subprefecţi în judeţe.

„Opinia noastră este ca regiunea să aibă un consiliu regional format din consilieri regionali, structura aleasă şi regiunea va fi condusă de un preşedinte. (…) Dacă va fi propus şi acceptat, vom institui un prefect regional şi sunt variante: prima să fie un singur prefect regional şi subprefecţi în fiecare judeţ sau câte un prefect în fiecare regiune. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu şi urmăreşte realizarea programului de guvernare de către comunităţi”, a spus Dragnea.

Dragnea a afirmat că el optează ca funcţia de preşedinte de consiliu regional să fie incompatibilă cu aceea de preşedinte de consiliu judeţean.

Trei grupuri de lucru pentru regionalizare: aleşi locali, ONG-uri, mediul academic

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, miercuri, că pentru demararea procesului de regionalizare se va constitui un consiliu consultativ pentru regionalizare, format din trei grupuri de lucru, academic, societate civilă, aleşi locali şi demnitari, precum şi un comitet tehnic interministerial.

Acest consiliu va funcţiona pe trei paliere: un grup de lucru academic, alcătuit din 10 personalităţi din mediul universitar şi academic, care va asigura expertiza necesară conturării profilului viitoarelor regiuni, un grup de lucru format din aleşi locali şi reprezentanţi ai partidelor parlamentare membri ai comisiilor de specialitate din Parlament, cu rolul de consultare şi cumulare de propuneri, şi un grup de lucru al societăţii civile, alcătuit din reprezentanţi ai principalelor patronate din sindicate şi ONG.

Pentru demararea procesului de elaborare a cadrului normativ se constituie Comitetul tehnic interministerial pentru regionalizare descentralizare organism cu rol tehnic, condus de viceprim-ministrul Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte, şi de vicepremierul Daniel Chiţoiu, în calitate de vicepreşedinte.

Acest comitet va fi alcătuit din reprezentanţi la nivel de ministru, ministru delegat sau secretar de stat din ministerele implicate în procesul de descentralizare cu rolul de a asigura coordonarea acestui proces, iar componenţa nominală va fi stabilită de prim-ministru.

Surse: Mediafax, Hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax