Actualitate
Dreptate pentru mame. Excluderea acordării indemnizației de maternitate calculată în raport cu toate contribuțiile plătite, neconstituțională
Curtea Constituțională a României (CCR) a decis recent că o formulare din OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, care exclude în anumite cazuri posibilitatea acordării indemnizației de maternitate calculate în raport cu toate contribuțiile pentru concedii și indemnizații plătite de asigurat, este neconstituțională.
Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul oficial al Curţii Constituţionale a României în data de 22 iunie, „Curtea Constituţională…..cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art.33 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, care exclude posibilitatea acordării indemnizației de maternitate calculate în raport cu toate contribuțiile pentru concedii şi indemnizații plătite de asigurat, în alte situații decât cele prevăzute expres de acest text de lege, este neconstituțională”.
Articolul în cauză prevede că „pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situații prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A și B și care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanțe de urgență, indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator”.
Potrivit prevederilor art. 1 alin (1) lit A și B din OUG nr. 158/2005, „persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, denumite în continuare asigurați, au dreptul, în condițiile prezentei ordonanțe de urgență, pe perioada în care au domiciliul ori reședința pe teritoriul României, la concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, dacă:
- desfășoară activități pe bază de contract individual de muncă sau în baza raportului de serviciu, precum și orice alte activități dependente;
- desfășoară activități în funcții elective sau sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate, în condițiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la lit. A (….)”.
„În motivarea excepției de neconstituționalitate, Curtea Constituțională a reținut că soluția legislativă (…) are ca efect excluderea unor categorii de asigurați de la dreptul de a beneficia de acordarea indemnizației de maternitate calculate în raport cu toate contribuțiile pentru concedii și indemnizații plătite de asigurat, deși persoanele aflate în ipoteza art.1 alin.(1) lit.A și B din același act normative se bucură de acest drept. Curtea a apreciat că această soluție legislativă este contrară prevederilor art.16 și art.47 alin.(2) din Constituție, întrucât, din perspectiva respectării obligației de contribuție la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, asigurații se află în situații egale, care nu justifică un tratament juridic diferențiat”, se precizează în comunicatul CCR.
Vezi detalii complete despre concendiul pentru creșterea copilului, documente necesare, ce venituri se pot obţine în perioada concediului:
Indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2017. Noutăţi, condiţiile de acordare şi actele necesare
sursa: legestart.ro, ccr.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News