Connect with us
Advertisement

Actualitate

DREPTURI pentru cei executaţi silit sau evacuaţi din case. Ce reguli trebuie respectate şi cum poate fi contestată procedura

Publicat

Foto-blocuri-reabilitate În România, din păcate, evacuările din imobilele personale au devenit tot mai frecvente, mai ales că au crescut în ultima vreme executările silite pornite de către bănci, dar și cele realizate de către recuperatorii de creanțe. Trebuie să știm că, dacă am ajuns în situația de a fi evacuați, avem drepturi, putem să blocăm evacuarea, să o amânăm sau chiar să o anulăm în anumite condiții. De asemenea, executorii judecătorești nu au dreptul să evacueze în orice clipă din zi și din noapte: trebuie respectate anumite proceduri.

Este important de știut că nu se pot face evacuări în perioada 1 decembrie – 1 martie.

Codul de Procedură Civilă instituie astfel o protecție, evident insuficientă, în articolul 896 și anume: „Nicio evacuare din imobilele cu destinaţie de locuinţă nu poate fi făcută de la data de 1 decembrie şi până la data de 1 martie a anului următor, decât dacă creditorul face dovada că, în sensul dispoziţiilor legislaţiei locative, el şi familia sa nu au la dispoziţie o locuinţă corespunzătoare ori că debitorul şi familia sa au o altă locuinţă corespunzătoare în care s-ar putea muta de îndată”.

Executorii pot face evacuarea noaptea?

Conform dispozițiilor de la art. 898, executarea silită va putea continua în ziua începerii sale, după ora 20.00, precum și în zilele următoare, inclusiv în cele nelucrătoare, dacă nu s-a finalizat din cauza opunerii la executare din partea debitorului sau dacă operațiunile ce trebuie efecuate pentru finalizarea executării silite nu s-au putut realiza până la ora 20.00.

Ce se întâmplă cu lucrurile aflate în casă?
Bunurile aflate în interiorul imobilului, doar în condițiile în care ele nu fac obiectul executării silite, precum ar fi „aragazul, frigiderul, mobila, covoarele, centrala termică, calorifere”, dacă debitorul nu le ridică pe loc, atunci ele vor fi supuse unui proces verbal de sechestru și încuviințate către un administrator, care ar putea să fie chiar persoana în cauză, potrivit avocatului Adrian Cuculis.

După întocmirea procesului verbal, debitorului i se va da un termen de maxim 30 de zile să ridice bunurile din imobil, altfel ele vor fi scoase la vânzare de către executor, se vor recupera cheltuielile de vânzare și apoi diferența va fi consemnată pe numele debitorului.

Cum se poate contesta evacuarea?

Executorul are dreptul să evacueze doar persoana ce are calitatea de debitor.

În prezent, potrivit art. 712 din Codul de Procedură Civilă, asupra evacuării se poate formula contestație la executare în aceleași condiții în care se contestă orice act de executare silită emis de către executor și în aceleași condiții se poate și suspenda executarea silită, respectiv oprirea executorului de la a proceda la evacuare.

sursa: ziare.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement