Eveniment
Drumul lui Hedwig până la inimile spectatorilor din Alba Iulia: Tu la ce ai renunța pentru descoperi cine ești cu adevărat?

Hedwig and the Angry Inch: Au mai fost Adam și Eva un întreg după ce Eva a fost scoasă cu forța din Adam și fiecare a devenit o persoană distinctă? A mai înțeles Eva ce înseamnă cu adevărat iubirea sau de atunci caută neîncetată să își regăsească jumătatea?
Geneza iubirii este povestită de Hedwig, tânărul rocker german, devenită diva glam care își câștigă existența în baruri și bodegi. O combinație între eleganța lui Bowie și tupeul pe scenă a lui Iggy Pop.
Paradoxal spectacolul musical în regia lui Răzvan Mazilu, cu Tudor Cucu în prim plan, nu este doar pentru cei open mind, ci din potrivă, este pentru cei cu foarte multe preconcepții. Este pentru cei care în ultima perioadă au folosit orientarea sexuală drept jignire. Toți cei care au făcut, sau fac asta ar trebui să îi asculte măcar odată povestea lui Hedwig pusă în scenă la Teatrul Stela Popescu din București.
Cum l-am cunoscut noi pe Hedwig, câștigător al premiului Uniter? O să las asta pentru sfârșitul articolului.
De pe Brodway, de pe marile scene ale lumii, de sub luminile reflectoarelor din București, Hedwig, a aterizat vineri seara la Alba Iulia, la Festivalul Internațional de Teatru Povești.
Clădirea neprimitoare a Casei de Cultură a Studenților, cu scaune a căror scârțâit poate acoperi până și cel mai puternic riff de chitară, a fost locul în care Hedwig și-a spus povestea. (Serios, cineva să se ocupe de scaunele Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia, au puterea de a perturba orice spectacol, chiar și unul cu muzică live).
”Uită-te bine la afiș”
Alba Iulia, oraș conservator, tradiționalist, vineri 23 mai, ultimul spectacol din Festivalul Internațional de Teatru Povești, holul CCS. ”Uită-te bine la afiș” se aude dintr-o dată, undeva în mulțime.
Cel mai probabil întâlnirea cu Hedwig de pe afiș, a fost un prim șoc pentru cei care au ajuns în sala de spectacol. Poate și de asta regizorul Răzvan Mazilu a dorit să urce pe scenă pentru a-i prezenta pe Hedwig și The Angry Inch.
Iubirea și Dumnezeu, pe muzică rock și haine țipătoare
Regizorul Răzvan Mazilu a reușit să pună în scenă un musical, care nu are nici o legătură cu orientarea sexuală, sau vreun manifest pentru comunitate. Nu, Hedwig este povestea emoționantă, dramatică, dureroasă, a unui tânăr care își sacrifică corpul, identitate, pentru libertate. Apoi libertatea sa mentală și spirituală este la rândul ei sacrificată.
Hedwig and the Angry Inch este un spectacol despre căutarea balansului, despre găsirea lui Yin de către Yang, despre Adam și Eva.
Un spectacol pentru cei cu preconcepții
De obicei, la ușa sălii de spectacol trebuie să lași orice preconcepție, trebuie să lași orice gând contra pe care tu îl ai față de tema spectacolului și să te bucuri de teatru.
Însă, spectacolul Teatrului Stela Popescu din București face fix invers. Te invită să își aduci toate gândurile în sală, iar în timp ce asculți durerea lui Hedwig, să își dai seama că poate greșești. Nu este doar un spectacol, este o lecție de viață.
Tudor Cucu, Ana Maria Ivan și Hedwig
Tudor Cucu, Ana Maria Ivan, Irina Cărămizaru și Cristina Danu, Johnny Bica, Andrei Paraschiv, Ciprian Pop, Vlad Vedeș ei sunt Hedwig.
Tudor Cucu este fără doar și poate printre cei mai buni actori ai generației sale. Câștigător al premiului UNITER, nominalizat în gala Gopo, Tudor Cucu urcă pe scenă în pielea lui Hedwig.
Și intră atât de bine în rol, încât nu își dai seama când începe și când se termină. Un actor fenomenal, care a adus-o vineri seara pe diva glam a saloanelor mizere, sub ochii spectatorilor din Alba Iulia.
Un actor complet, care nu doar că surprinde prin jocul actoricesc, dar și prin vocea pe care o are, genul de voce care dă lecții la o bună parte din industria muzicală din România. Spune povestea lui Hedwig atât de bine, încât întâlnirea cu el este simțită total diferit de fiecare persoană din sală.
Combină atât de bine gag-urile stupide, glumele nesărate, exagerează atât de perfect fiecare mișcare a lui Hedwig și când te aștepti mai puțin, te lovește cu emoția și durerea pe care o transmite în întreaga sala. Momentele de durere ale lui Hedwig te lasă fără cuvinte și te poartă și în afara sălii de spectacol, după ce cortina a căzut demult.
Vocile lui Hedwig
Dar Hedwig nu este un singur personaj. Backing vocal-ul asigurat de Irina Cărămizaru și Cristina Danu, îl fac pe alocuri un personaj colectiv, iar cele două întrgesc vocea și personajul lui Hedwig.
Yitzhak, personajul suport pentru Hedwig care strălucește în lumina reflectoarelor. Ana Maria Ivan are o conexiune atât de bună pe scenă cu Tudor Cucu încât nu vezi tranzițiile dintre cei doi.
Iar bandul Johnny Bica, Andrei Paraschiv, Ciprian Pop, Vlad Vedeș aduc lumea lui Hedwig mai aproape de public.
În final, toți cei care ați ridicat mâinile sus aseară, la sfârșit de piesă, indiferent cu ce gânduri sau idei ați intrat în sală, la final, l-ați înțeles și iubit pe Hedwig.
sursă foto: Anca Iacob, fotograf al Festivalului Internațional de Teatru Povești.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News