Connect with us

Eveniment

Drumul Mănăstirilor și al Sihaștrilor din Alba va fi modernizat. Contractul a fost semnat. Anunțul făcut de Ion Dumitrel

Publicat

Contractul de lucrări pentru reabilitarea și modernizarea drumului Mănăstirilor și al Sihaștrilor pe o lungime de 38,09 kilometri, drum care are indicativul DJ 750 C și, plecând de la Sălciua, prin Ponor, Râmeț și Stremț, ajunge la Teiuș, a fost semnat vineri, 25 iulie, a transmis Ion Dumitrel, președintele CJ Alba.

Drumul facilitează legătura dintre microregiunea Munţilor Apuseni şi microregiunea Mureşului, iar la Teiuș se realizează conexiunea la rețeaua europeană de transport, prin Autostrada A 10 și Drumul Național 1. Finanțarea este asigurată prin Programul Regiunea Centru 2021-2027.

Astfel, lucrările se vor desfăşura pe două tronsoane:

  • primul cu lungimea de 14,097 km (DN 75, Sălciua de Sus – DJ 107 I, Ponor),
  • al doilea tronson cu lungimea de 23,996 km (DJ 107 I, Râmeț – DN 1, Teiuș),

Lucrările de modernizare vor cuprinde: structură rutieră nouă (modernizare) sau ranforsată (reabilitare), acostamente, lucrări de consolidare şi protecţie, lucrări de poduri, amenajare drumuri laterale, şanţuri, rigole, podeţe, staţii de încrucişare, semnalizare rutieră orizontală şi verticală, staţii de încărcare autovehicule electrice, staţii de autobuz, treceri de pietoni iluminate, piste pentru ciclişti, aliniamente de arbori.

Un traseu încărcat de istorie

„Este mai mult decât un simplu drum, este Drumul Mănăstirilor și al Sihaștrilor – un traseu care unește locuri sfinte, lăcașuri de cult pline de istorie, credință și frumusețe duhovnicească.

Prin această investiție, oferim o nouă șansă Munților Apuseni, venind ca o continuare a proiectului Transapuseni, drumul renașterii acestei zone unice.

De la Sălciua la Teiuș, drumul trece prin locuri care vorbesc despre rădăcinile noastre, despre jertfă și credință. DJ 750 C pornește de la Sălciua, comună aflată aproape de platoul Bedeleului, într-un cadru natural unic, înconjurată de rezervații naturale, cascade, păduri, peșteri și stanci.

Aici se găsește Mănăstirea “Sub Piatră” cu bisericuța monument istoric din 1797, ridicată pe locul unui vechi schit ortodox, un adevărat simbol al luptei românilor din Transilvania pentru păstrarea credinței.

În imediata apropiere este Peștera “Huda lui Papară”, cu legendele sale despre Zamolxes, zeul dacilor, șolomani și balauri gigantici”, a scris Ion Dumitrel într-o postare pe pagina de Facebook.

VEZI ȘI Huda lui Papară: locul de unde izvorăște apa vindecătoare. Cum ajungi și ce trebuie să știi pentru a o vizita

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.