Eveniment
DSP Alba: 13 izvoare din judeţ, neconforme cu standardele de sănătate. Apa este poluată în urma activităţii umane
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2013/10/izvor-apa.jpg)
Potrivit DSP Alba, în primele trei luni din acest an au fost analizate chimic 205 probe de apă, iar microbiologic, 96 de probe. Dintre acestea, 25 de probe au provenit de la primăriile cu care s-au încheiat contracte, iar restul de la agenţi economici şi persoane fizice.
În urma analizelor, au rezultat 18 probe necorespunzătoare din punct de vedere chimic sau microbiologic:
Primăria Pianu – 4 izvoare
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/01/Tobimar-Angajari.gif)
Primăria Vinţu de Jos – un izvor (Izvorul lui Homoșteanu)
Primăria Lupşa – un izvor
Primăria Bucium – un izvor
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2025/01/artinstall3.gif)
Primăria Rosia Montană – un izvor
Primăria Scărişoara – un izvor
Primăria Horea – un izvor
Primăria Albac – un izvor
Primăria Poiana Vadului – un izvor
Primăria Vadu Moţilor – un izvor
Persoane fizice (Alba Iulia) – 5 probe de apă necorespunzătoare.
Reprezentanţii DSP au constatat neconformităţi care sunt puse pe seama activităţii umane în 99% dintre cazurile analizate. Cu alte cuvinte, sursele de apă au fost poluate după ce persoane din mediul rural în special nu au respectat regulile privind gunoiul de grajd sau alte activităţi specifice sezonului în gospodării, iar substanţe ce pun în pericol sănătatea au ajuns în izvoare.
În urma analizelor efectuate de DSP, concluziile au fost că există diferenţe calitative între perioadele de recoltare a probelor: “în sezonul cald, când activităţile umane sunt mai intense, apa este de calitate mai proastă decât în sezonul rece”, susţin reprezentanţii DSP.
În cazul izvorului din cartierul Tolstoi din Alba Iulia, au constatat o îmbunătăţire a calităţii apei, datorită faptului că au dispărut sursele de poluare.
DSP precizează că primăriile sunt obligate să marcheze izvoarele cu apă nepotabilă.
Reprezentanţii Primăriei Vinţu de Jos ne-au transmis că izvorul din Sibişeni este fără probleme, doar cel de pe DN1, vizavi de fabrica de bere („Izvorul lui Homoşteanu”) a avut probă neconformă.
Captare de apă acoperită cu plăci de azbociment la Albac
“Am fost să vedem starea aducţiunii de apă potabilă din comuna Albac, după ce locuitorii s-au plâns de calitatea proastă a acesteia şi de nisipul pe care <îl primesc> în paharul de apă”, descrie cititorul Alba24, care precizează că “această captare de apă potabilă este acoperită cu plăci de azbociment, unul dintre cele mai <cancerigene> materiale de construcţii, total interzis în SUA şi de câţiva ani şi la noi în ţară”.
Cititorul solicită sesizarea Direcţiei de sănătate publică Alba, pentru că “sănătatea noastră, a locuitorilor şi a turiştilor, este pusă în pericol”. Imaginile sunt datate la începutul lunii martie.
Dacă surprindeţi evenimente sau situaţii pe care le consideraţi relevante pentru comunitate, aşteptăm informaţii şi imagini, pe Ştirea Ta pe Alba24.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
![](https://alba24.ro/wp-content/uploads/2021/09/sigla_alba24_300-x-92-1.png)