Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: 13 izvoare din judeţ, neconforme cu standardele de sănătate. Apa este poluată în urma activităţii umane

Publicat

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba transmite că, în urma activităţii de analiză a calităţii surselor de apă din judeţ în primul trimestru din 2014, a depistat 18 probe de apă necorespunzătoare pentru consum, 13 dintre acestea provenind de la izvoare de pe raza unor localităţi din zona Sebeş şi Munţii Apuseni.

Potrivit DSP Alba, în primele trei luni din acest an au fost analizate chimic 205 probe de apă, iar microbiologic, 96 de probe. Dintre acestea, 25 de probe au provenit de la primăriile cu care s-au încheiat contracte, iar restul de la agenţi economici şi persoane fizice.

În urma analizelor, au rezultat 18 probe necorespunzătoare din punct de vedere chimic sau microbiologic:

Primăria Pianu – 4 izvoare

Primăria Vinţu de Jos – un izvor (Izvorul lui Homoșteanu)

Primăria Lupşa –  un izvor

Primăria Bucium – un izvor

Primăria Rosia Montană – un izvor

Primăria Scărişoara – un izvor

Primăria Horea – un izvor

Primăria Albac – un izvor

Primăria Poiana Vadului – un izvor

Primăria Vadu Moţilor – un izvor

Persoane fizice (Alba Iulia) – 5 probe de apă necorespunzătoare.

Reprezentanţii DSP au constatat neconformităţi care sunt puse pe seama activităţii umane în 99% dintre cazurile analizate. Cu alte cuvinte, sursele de apă au fost poluate după ce persoane din mediul rural în special nu au respectat regulile privind gunoiul de grajd sau alte activităţi specifice sezonului în gospodării, iar substanţe ce pun în pericol sănătatea au ajuns în izvoare.

În urma analizelor efectuate de DSP, concluziile au fost că există diferenţe calitative între perioadele de recoltare a probelor: “în sezonul cald, când activităţile umane sunt mai intense, apa este de calitate mai proastă decât în sezonul rece”, susţin reprezentanţii DSP.

În cazul izvorului din cartierul Tolstoi din Alba Iulia, au constatat o îmbunătăţire a calităţii apei, datorită faptului că au dispărut sursele de poluare.

DSP precizează că primăriile sunt obligate să marcheze izvoarele cu apă nepotabilă.

Reprezentanţii Primăriei Vinţu de Jos ne-au transmis că izvorul din Sibişeni este fără probleme, doar cel de pe DN1, vizavi de fabrica de bere („Izvorul lui Homoşteanu”) a avut probă neconformă.

Captare de apă acoperită cu plăci de azbociment la Albac

Un cititor Alba24 ne-a transmis imagini şi detalii despre o situaţie din Albac, pe care o consideră un pericol pentru sănătatea locuitorilor din comună. Potrivit acestuia, este vorba despre o captare de apă de pe un deal din apropiere acoperită cu plăci de azbociment, un material cancerigen.

“Am fost să vedem starea aducţiunii de apă potabilă din comuna Albac, după ce locuitorii s-au plâns de calitatea proastă a acesteia şi de nisipul pe care <îl primesc> în paharul de apă”, descrie cititorul Alba24, care precizează că “această captare de apă potabilă este acoperită cu plăci de azbociment, unul dintre cele mai <cancerigene> materiale de construcţii, total interzis în SUA şi de câţiva ani şi la noi în ţară”.

Cititorul solicită sesizarea Direcţiei de sănătate publică Alba, pentru că “sănătatea noastră, a locuitorilor şi a turiştilor, este pusă în pericol”. Imaginile sunt datate la începutul lunii martie.

Dacă surprindeţi evenimente sau situaţii pe care le consideraţi relevante pentru comunitate, aşteptăm informaţii şi imagini, pe Ştirea Ta pe Alba24.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax