Connect with us
Publicitate

Actualitate

DSP Alba instruieşte administratorii de piscine și ștranduri din judeţ, pentru monitorizarea calităţii apei. REGULI

Publicat

Administratorii de ștranduri și reprezentanți de unități de cazare, cu bazine acoperite sau piscine cu circuit închis, vor fi instruiţi, miercuri, 18 iulie, la sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, în vederea monitorizării corecte a apei de îmbăiere, care include dezinfecție, filtrare și alte măsuri de igienă.

Reprezentanții DSP Alba consideră că se impune realizarea unui instructaj cu personalul care se ocupă de monitorizarea calității apelor de îmbăiere, fie că sunt piscine și ștranduri cu circuit deschis, bazine acoperite sau piscine ale unor unități de cazare, pensiuni sau hoteluri, disponibile doar pentru cei care înnoptează.

Citeşte şi PISCINELE din județul Alba în care te poţi răcori în această vară. Cât costă o zi la ştrand

Celor care vor participa la activitatea de instruire li se va prezenta un ghid care conține recomandări și informaţii consultative cu importanță în sănătatea publică, privitoare la diferite tipuri de bazine de înot, cu referire la menținerea parametrilor apei de îmbăiere, în limitelea dmise de legislaţia in vigoare, precum şi exploatarea acestora, în condiţii desecuritate. De asemenea, se vor prezenta și metodele de realizare ale dezinfecției apei.

Sunt cuprinse în acest ghid informații utile pentru administratorii de bazine de înot în cazul unor poluări accidentale, situații în care autoritatea de sănătate publică trebuie înștiințată, pentru a stabili măsurile imediate ce se impun, în vederea diminuării riscului pentru sănătate și pentru a stabili măsuri preventive de reducere a expunerii în condiții similare pe viitor.

DSP Alba transmite că întreținerea corespunzătoare a piscinelor şi bazinelor de înot este eficientă în prevenirea majorității problemelor de sănătate cauzate apei contaminate din aceste bazine. Curățarea (în special eliminarea biofilmelor), reînnoirea apei, filtrarea, ventilația și dezinfectarea sunt măsuri preventive, esențiale care reduc riscul apariției unor astfel de probleme.

Apa din piscine şi bazine de înot este în mod continuu predispusă contaminării cu microorganismele existente în atmosferă sau introduse în bazin de utilizatori.

Procesul de filtrare al apei este una dintre etapele importante în tratareaa apei din piscine și bazine de înot. Aceasta constă în recircularea întregului volum de apă şi începe prin absorbţia apei din bazin cu ajutorul unei pompe, urmată de trecerea apei prin filtru, dozarea de dezinfectant şi pH, și reintroducerea apei înapoi în piscina prin gurile de refulare.

Toate bazinele de înot şi piscinele nou construite trebuie prevăzute cusisteme de recirculare a apei, iar cele existente trebuie dotate cu sisteme de recirculare şi tratarea apei.

Circulaţia apei în bazin trebuie asigurată în aşa fel încât să nu existe spaţii moarte unde apa stagnează. În aceste spaţii apa nu este dezinfectată şinu este filtrată în mod corespunzător.

Filtrarea apei are ca scop eliminarea suspensiilor (turbiditate) din apă, pentru obţinerea unei ape transparente şi clare. Totodată prin filtrare sereduce cantitatea de dezinfectanţi utilizată. Filtrele trebuie să funcţionezetimp de 24 de ore pe zi pentru a îndepărta poluanţii proveniţi de la utilizatorii piscinei. Prin filtrare se elimină particulele în suspensie dediferite provenienţe.

Menţinerea calităţii apelor din bazinele de înot nu se poate realiza exclusive prin monitorizarea de laborator. Este necesară o bună colaborare din partea utilizatorilor, în special prin respectarea regulamentului de ordine interioară: efectuarea unei duş înainte de a intra în apa de îmbăiere și utilizarea grupurilor sanitare pentru nevoile fiziologice.

Monitorizarea şi evaluarea calităţii apei din piscine şi bazine de înot se bazează pe urmărirea valorii parametrilor fizico-chimici şi microbiologici, în scopul de a depista şi de a corecta unele neajunsuri, iar în cazul unei poluăride a lua măsuri necesare pentru protejarea stării de sănătate a utilizatorilor.

Pentru urmărirea valorii parametrilor apei din bazinele de înot se recoltează probe de apă din care se determină parametrii microbiologici şi fizico-chimici ai apei, transmite DSP Alba, într-un comunicat de presă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate