Actualitate
DSP Alba: Numărul cazurilor de infecții cu Rotavirus s-a triplat față de anul trecut. 25 de îmbolnăviri, înregistrate în primele zile ale anului
În județul Alba a crescut semnificativ numărul cazurilor de infecții cu Rotavirus, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În luna ianuarie 2016 au fost înregistrate doar 7 cazuri, în vreme ce în primele 23 de zile ale anului în curs, numărul cazurilor de infecții a ajuns la 25.
În aceste condiții, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba oferă locuitorilor județului informații despre acest virus și cum poate fi prevenit.
Rotavirusul este un virus care afectează intestinul subțire și se manifestă prin vărsături și diaree, fiind cea mai întâlnită cauză de diaree și deshidratare severă la bebeluși. Mai mult, circa 90% dintre copii vor suferi cel puțin o dată de infecție cu Rotavirus, până la vârsta de 5 ani, dacă nu au fost vaccinați. Infecția este mai frecventă în lunile reci ale anului, respectiv în perioada noiembrie – mai.
Transmiterea acestui virus se face cu multă ușurință prin mâini, jucării, suprafețe alimente sau apă contaminate.
Simptomele infecției sunt diaree, greață, vărsături și febră.
Nu există un medicament care să trateze infecția, iar antibioticele nu vor ajuta.
Sfaturi pentru părinți:
-Atenție la semnele deshidratării. Dacă cel mic udă un singur pampers în decurs de 12 ore, contactați medicul sau mergeți la spital.
-Hidratați copilul! Medicul pediatru vă poate recomanda și soluții de hidratare specifice pentru copii. Apa plată nu furnizează suficienți nutrienți sau săruri necesare în caz de diaree
-Spălați cu detergent sau soluție dezinfectantă suprafețele, jucăriile și alte obiecte pe care copilul le folosește în comunitate
-Dacă copilul are diaree, nu ar trebui să meargă în colectivitate, de exemplu la grădiniță sau școală
-Vorbiți cu medicul pediatru despre vaccinare, care poate preveni infecția cu Rotavirus a sugarului și a copilului mic
-Copilul trebuie să aibă un regim alimentar adecvat
-Vaccinul împotriva acestui virus nu este inclus în schema națională.
-Vaccinul se administrează oral, sub formă de picături, în două doze, începând cu a 6-a săptămână de viață, la intervalul de 4-6 săptămâni, dar nu mai târziu de 26 de săptămâni. Și copiii vaccinați se pot infecta cu Rotavirus, dar formele vor fi mai ușoare, iar astfel riscurile de deshidratare severă vor fi mai mici.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News