Actualitate
DSP Alba: ŞAPTE cazuri de gripă confirmate oficial în judeţ. Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor
Şapte cazuri de gripă au fost confirmate de Institutul Cantacuzino în judeţul Alba, în acest sezon. Potrivit DSP, acestea nu au fost grave, iar pacienţii respectivi au fost externaţi. Însă instituţia transmite recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba s-a asigurat că unitățile sanitare din județ au instituit toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților, având în vedere că suntem în plin sezon de gripă.
Managerii de spitale au obligația să se asigure că sunt respectate cu strictețe măsurile igienico-sanitare în unitățile sanitare și că personalul medical și vizitatorii au la dispoziție și poartă echipamentul de protecție. În toate unitățile sanitare s-a redus programul de vizită.
Având în vedere petrecerile de primăvară (1 și 8 martie) DSP Alba recomandă, în cazul în care aveți simptome respiratorii, să evitați să participați la astfel de evenimente și să luați toate măsurile de protecție pentru a limita răspândirea îmbolnăvirilor în colectivitate.
În acest sezon, Institutul Cantacuzino a confirmat șapte cazuri de gripă, în Alba, însă acestea nu au fost grave, majoritatea fiind externate. Şi în cazul altor pacienți au apărut simptome asemănătoare gripei. Aceștia sunt monitorizați și tratați la spital sau la domiciliu. Depistarea virusului gripal se poate face și prin teste rapide, care se efectuează la spitalele județene, dar confirmarea și tipizarea virusului gripal se face doar de către Institutul Cantacuzino.
În ţară, 68 de oameni şi-au pierdut viaţa, până acum, din cauza gripei. Cele mai recente cazuri au fost în Braşov, Iaşi şi Neamţ, persoane cu condiţii medicale preexistente şi nevaccinate antigripal. În judeţul Alba nu au fost decese în acest context.
Potrivit DSP, în săptămâna a 8-a din 2018, respectiv 19 – 25 februarie, au fost înregistrate 576 de cazuri de pneumonii și 4.111 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), mai multe decât în perioada similară a anului trecut.
Se recomandă celor care prezintă semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.
Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecții virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obișnuită, gripa este produsă de virusurile gripale și prezintă un risc crescut de complicații și chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecțiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede și femei gravide. Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomerațiilor, spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.
De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.
În zilele cu temperaturi scăzute, Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume.
În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului.
Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
În această perioadă, trebuie să se acorde o atenție specială copiilor – aceștia nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.
Locuințele și spațiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător și trebuie evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News