Actualitate
DSP: Centru de permanență la Alba Iulia. Servicii de asistență medicală primară, asigurate în regim de gardă
Un centru de permanență, care asigură serviciile de asistență medicală primară, în regim de gardă,a fost deschis de la 1 martie 2018, la Alba Iulia, prin dispoziția directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, Alexandru Sinea.
La DSP Alba a fost depusă o cerere, prin care s-a solicitat înființarea unui centru de permanență la Alba Iulia, pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare, în regim de gardă, iar astfel s-a emis dispoziția de înființare a Centrului de Permanență Terra Aster, cu sediul pe Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23A, având arondate localitățile Alba Iulia, Ciugud, Vințu de Jos și Sântimbru. Centrul va fi deservit de opt medici de familie și opt asistenți medicali, transmite DSP Alba.
”Una dintre prioritățile mele, de la învestirea în funcția de director, a fost înființarea unui centru de permanență la Alba Iulia pentru o mai bună asigurare a asistenței medicale primare și pentru degrevarea Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului, iar de fiecare dată când am fost întrebat de acest subiect am răspuns că vom semna dispoziția de înființare când vom avea medici dispuși să profeseze. De zece ani, locuitorii din Alba Iulia își doreau un astfel de centru pentru că supraaglomerarea UPU este o problemă reală. Ne bucurăm, în primul rând, pentru locuitorii din municipiul Alba Iulia, dar și pentru cei din unitățile administrativ-teritoriale arondate care vor beneficia de aceste servicii. Nu vrem să spunem că am făcut destul și ne oprim aici pentru că ne dorim înființarea și altor astfel de centre. În ceea ce mă privește vreau să asigur toți locuitorii județului Alba că voi depune cu celeritate toate diligențele necesare în limitele competențelor prevăzute de lege pentru ca drepturile și interesele lor să fie respectate”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.
Medicul coordonator al centrului de permanență este dr. Ciocodeică Liviu.
Centrele de permanenţă funcţionează în regim de gardă. În zilele lucrătoare, garda se instituie în centrul de permanenţă între orele 15.00-8.00 şi numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie din zonele arondate. În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României, garda începe de la ora 8,00 şi durează 24 de ore.
Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanență sunt cele specifice codului verde, respectiv acele afecțiuni care nu pun în pericol viața persoanei.
Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanenţă sunt următoarele:
a) asistenţă medicală în afecţiunile acute şi urgenţele medicochirurgicale, în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice
b) trimitere către alte specialităţi în vederea internării, în situaţiile care depăşesc competenţele medicului de familie
c) administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului de permanenţă sau a cabinetului medical în cazul în care permanenţa se asigură la cabinetul medical
d) eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul său de familie pentru prescrierea reţetei; în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, medicaţia se asigură din trusa de urgenţă atât cât va fi necesar pacientului până ajunge la medicul său de familie.
Pentru înființarea acestuia, DSP Alba a colaborat cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba.
Alte centre de permanență în județul Alba își desfășoară activitatea la Ocna Mureș, Zlatna, Baia de Arieș în Munții Apuseni, prin rotație, la cabinetele a șapte medicii de familie, care s-au grupat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News