Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: Examinare gratuită a mieilor vii şi carcaselor până în 4 mai. Vezi unităţile în care medicii veterinari asigură permanenţa

Publicat

În perioada sărbătorilor de Paşti, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba transmit condiţiile de sacrificare şi comercializare a mieilor, precum şi unităţile în care se asigură permanenţa pentru efectuarea analizelor. Aceştia avertizează că au fost intensificate controalele în magazine, târguri şi pieţe agroalimentare, unităţi de procesare, abatoare şi unităţi de vânzare cu amănuntul din judeţ.

Sacrificarea mieilor destinaţi consumului familial în perioada premergătoare Sărbatorilor Pascale se va face numai în centrele de sacrificare temporară şi în abatoarele autorizate sanitar-veterinar. Examinarea mieilor vii şi a carcaselor este efectuată gratuit de către medicii veterinari abilitaţi în acest sens. Până în 4 mai, la sediul DSVSA şi al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi circumscripţiilor sanitare veterinare zonale se asigură permanenţa, (inclusiv sâmbăta şi duminica, la sediul central între orele 8.00-20.00). Este afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. Circumscripţiile teritoriale sunt deschise în intervalul orar 8ºº -16ºº, iar centrele de tăiere miei provizorii, între orele 7ºº şi 17ºº.

Consumatorii pot sesiza abateri de la normele în vigoare, înregistrate pe teritoriul judeţului Alba, la numărul de telefon 835915 sau se pot adresa circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor teritoriale.
Lista circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul Alba:
1. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Blaj: tel. 710102, dr. Flaviu Mureşan
2.Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Teiuş: tel 851717, dr. Alina Sabău
3. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba Iulia I : tel. 816217, dr. Mihai Popa

4. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba Iulia II: tel. 835701, dr. Melania Potopea

5. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Aiud: tel. 861658, dr. Florin Ciortea
6. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sebeş: tel. 731038, dr. Zoltan Gabriel
7. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Cugir, tel. 751724, dr. Adrian Popescu
8. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Abrud – Cîmpeni: tel. 771514; dr. Gilda Bolog
9. Circumscripţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ocna Mureş: tel.870838, dr. Mihai Şipoş.

Propuneri DSVSA Alba Centre de sacrificare temporară a mieilor cu ocazia Sarbatorilor Pascale:

Alba Iulia: centru de tăiere aparţinând SC Marius Prod SRL

Aiud: centru de tăiere aparţinând de Primăria Aiud

Blaj: centru de tăiere aparţinând de Primăria Blaj

Abrud: centru de tăiere aparţinând de Primăria Abrud

Sebeş:  centru de tăiere aparţinând de Primăria Sebeş

Teiuş: centru de tăiere aparţinând de Primăria Teiuş

Ocna Mureş: centru de tăiere aparţinând de Primăria Ocna Mureş

Cugir: centru de tăiere aparţinând de Primăria Cugir

Cîmpeni: centru de tăiere SC Alimpam SRL, centru de tăiere SC Compil Moţul SRL

Abatoare autorizate:

Blaj: SC Montana Popa SRL

Mesentea: SC Carmes Alba SRL

Ighiu: SC Trans Euro SRL

Vinţu de Jos: SC Mercado SRL.

În perioada 1.04 – 04.05.2013 premergătoare Sărbatorilor Pasacale, DSVSA Alba a dispus formarea unor echipe mixte de control formate din câte un reprezentant din cadrul seviciilor de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, compartiment Siguranţa Alimentelor şi seviciul de Inspecţie şi Control pentru efectuarea unor controale în unităţi tip supermarket, târgurile şi pieţele agroalimentare, unităţi de procesare, abatoare şi unităţi de vânzare cu amănuntul din judeţ.

„În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sarbătorilor Pascale când, în mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte, considerăm necesară dispunerea unor măsuri specifice, precum şi intensificarea controalelor sanitare veterinare asupra modului în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală”, transmit reprezentanţii DSVSA Alba.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că, în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA Alba vor aplica măsura suspendării activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi vor aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

În ceea ce priveşte carnea de miel, vor fi identificate şi monitorizate toate fermele sau gospodăriilor particulare de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar înregistraţi/autorizaţi sanitar veterinar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta; va fi controlată starea de sănătate a animalelor şi admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor identificate conform legislaţiei în vigoare, care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile; se va verifica respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, în toate unităţile de tăiere aprobate, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 180/2006, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv verificarea formularelor de mişcare; se verifică condiţiile privind transportul mieilor, care trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora; pe timpul transportului se controlează respectarea temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată, inclusiv modul de marcare şi etichetare a acesteia; depozitarea şi comercializarea cărnii de miel şi interzicerea efectuării acestor operaţiuni în spaţii improvizate, în care nu este asigurată o temperatură şi o stare de igienă corespunzătoare; verificarea modului în care sunt marcate carcasele de miel cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte procedura pentru marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman; verificarea documentelor legale care însoţesc transportul şi care atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar.

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în aceste locuri special amenajate va fi obţinută la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar.

Este interzisă organizarea şi amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor. Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 20.04-05.05.2013.

Comercializarea ouălor şi produseor din ouă destinate consumului uman: vor fi identificaţi şi monitorizaţi toţi producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman şi a tuturor fermelor producătoare şi a centrelor de ambalare ouă; condiţiile privind transportul ouălor, care trebuie efectuate numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi suspendarea autorizării sanitare veterinare pentru mijloacele de transport care nu îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare; depozitarea şi comercializarea ouălor şi interzicerea desfăşurării activităţii în spaţii improvizate, în care nu este asigurată temperatura şi starea de igienă corespunzătoare; interzicerea comercializării ouălor care nu provin din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 589/2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE)  nr. 1234/2007 cu privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor; efectuarea examenului ovoscopic de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru ouăle valorificate de către producătorii particulari, precum şi verificarea modului în care sunt îndeplinite condiţiile de desfacere a acestora în pieţele agroalimentare; interzicerea comercializării ouălor cu coaja crapată sau lovită, retragerea de la vânzare a acestora şi dirijarea pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscarea sau distrugerea acestora; verificarea modului în care sunt marcate ouăle, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr.589/2008 privind regimul de comercializare a ouălor.

Comercializarea laptelui şi a produselor din lapte în pieţele agroalimentare şi târguri, de către producătorii agricoli, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA judeţene, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008. Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui. Producătorii care vând direct lapte crud către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sanătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax