Eveniment
DSVSA: Focar de pestă porcină africană în localitatea Ampoița. Ce MĂSURI trebuie respectate și care sunt zonele de protecție
După o perioadă relativ lungă de timp, în care îmbolnăvirile la suine au fost tot mai puține, un focar de pestă porcină africană, la porc domestic, a fost depistat în localitatea Ampoița din comuna Meteș. Acesta este al doilea focar activ din județul Alba după ce, în urma unei pauze a îmbolnăvirilor la animale, s-a reușit închiderea tuturor celorlalte focare.
Reprezentanții DSVSA Alba atenționează crescătorii că odată că odată cu încălzirea vremii există și riscul ca numărul focarelor de pestă porcină africană să crească. De asemenea, în perioadele de vară există o mobilitate mai mare a oamenilor, dar și, posibil, mai multe transporturi ilegale de animale, ceea ce crește și riscul de răspândire a bolii în gospodăriile populației.
Focarul de pestă porcină africană de la Ampoița a fost confirmat în urma analizelor efectuate în laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba. Inspectorii DSVSA Alba au întreprins mai multe măsuri, în regim de urgență, pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor, între care acțiuni de dezinfecție, lichidarea focarului, restricționarea circulației persoanelor și animalelor în zona afectată, punerea sub supraveghere sanitară-veterinară a exploatației, declanșarea anchetei epizootice, informarea populației privind măsurile generale de prevenire a îmbolnăvirilor la animale etc.
De asemenea, a fost convocat Centrul Local pentru Combaterea Bolilor transmisibile și s-a realizat un plan de măsuri, în vederea prevenirii răspândirii îmbolnăvirilor.
În total, au fost afectați 53 de porci, dintre care: 32 suine tineret, 18 suine adulte și 3 suine moarte.
Au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere, după cum urmează:
– În zona de protecție (0-3 km în jurul focarului) se află localitățile: Ampoița, Ighel, Tăuți
– În zona de supraveghere (3-10 km în jurul focarului) se află localitățile: Țelna, Ighiu, Bucerdea Vinoasă, Craiva, Șard, Alba Iulia, Inuri, Laz, Văleni, Meteș, Poiana Ampoiului
– Fonduri de vânătoare aflate în zona de protecție și supraveghere: FV 23 Cricău, FV 34 Ampoița, FV 35 Ighiu, FV 38 Valea Mică, FV 39 Alba Iulia, FV 41 Vințu.
În zonele de protecție și supraveghere trebuie respectate mai multe măsuri, între care:
– Utilizarea metodelor adecvate de dezinfecție la intrările și ieșirile din exploatațiile de animale;
– Menținerea porcilor separat de celelalte animale domestice, fără să aibă posibilitatea să intre în contact cu animale sălbatice;
– Aplicarea tuturor măsurilor de biosecuritate transmise de medicii veterinari;
– Interzicerea organizării de târguri, piețe, expoziții și alte manifestări care adună la un loc mai multe animale;
– Interzicerea vânzării porcilor din exploatațiile populației.
În continuare, respectarea măsurilor de către crescătorii de animale este extrem de importantă pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor la animale în toate zonele din județ. În acest sens, transmitem populației să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați, cu crotalie, și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; creșteți porcii doar în spații închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcii din alte exploatații, cu porcii mistreți sau cu proprietarii care dețin porci domestici; este recomandat ca pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu burete sau paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar.
Acesta este al doilea focar activ din județul Alba la porc domestic. În prezent, mai evoluează un focar, în localitatea Ighiu, depistat în 23 iunie. Din cauza acestuia, localitatea Ampoița se afla în zona de restricții.
Cum recunoaștem un porc infectat cu virusul PPA:
– moartea subită;
– prezența unei febre ridicate, de 40-42 grade;
– prezența unei înroșire a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Această înroșire apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului;
– animalele bolnave își pierd pofta de mâncare, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică;
– voma, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi;
– scroafele avortează.
Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Acest virus are însă mare impact la nivel economic și social.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News