Connect with us
Publicitate

Actualitate

Duminica Floriilor sau Duminica Patimilor. Superstiții în Duminica Patimilor. Ce NU este bine să faci în această zi

florii salcie

Publicat

Duminica Floriilor comemorează un eveniment menționat de către toate cele patru evanghelii (Marcu 11:1–11, Matei 21:1–11, Luca 19:28–44, Ioan 12:12–19): intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.

Puțini sunt cei care știu că există o serie de tradiții și superstiții care trebuie respectate chiar înainte de Florii. Tradiția spune că nu e bine să plantezi pomi înainte de Sărbatoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Puieții care sunt băgați în pământ în această săptămână nu vor da roade. Indicat este să plantăm flori în săptămâna ce urmează după aceasta sărbătoare.

VEZI: MESAJE de FLORII 2021: Idei de urări pentru cei care poartă nume de flori. Felicitări în zi de sărbătoare

De asemenea, nu e bine să faci urări de „La mulți ani” persoanelor care au nume de floare înainte de Florii. În tradiția populară, a face o urare anticipată este de rău augur.

Anul acesta, duminica Floriilor în calendarul ordotox, este sărbătorită cu o săptămână înainte de Paște și va pica pe 12 aprilie.

Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui

Floriile sunt denumite, de asemenea, Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

„Floriile“ reprezintă termenul popular al sărbătorii, amintind de o veche serbare romană de la începutul primăverii – „Floralia“.

Cea mai cunoscută dintre ele este legată de ramurile de salcie, pe care credincioşii le duceau la sfinţit şi pe care le puneau ulterior la icoane sau la poarta casei. O veche legendă spune că Fecioara Maria, dorind să meargă să-l vadă pe Iisus pe cruce, a dat peste o apă mare, pe care nu a putut să o treacă.

După slujba de dimineață de la biserică, ramurile sfințite și binecuvântate de salcie sunt aduse acasă și se ating cu ele copiii, ca să crească mari și frumoși. Sunt păstrate la icoane, la porți, la grinda casei, pe morminte sau puse într-un loc curat, fiind folosite în decursul anului în gospodărie.

Alteori, crenguțele de salcie sfințite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată. Cele puse la icoană se păstrează tot anul și se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa și familia.

VEZI: URĂRI DE PAŞTE 2021 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

S-a rugat de toate plantele să o ajute, dar doar salcia i-a răspuns şi a ajutat-o să treacă apa. Se spune că Maica Domnului a binecuvântat atunci salcia, şi că aceasta are puteri mari în vreme de necaz.

În alte zone rurale ale ţării, ramurile de salcie sunt puse şi la mormintele celor decedaţi, ca aceştia să ştie că mai este o săptămână până la Paşte. Totodată, alte persoane obişnuiesc să lege aceste ramuri în jurul taliei, pentru a fi mai rezistente la muncile de primăvară ale câmpului.

În unele zone din nordul ţării, se obişnuia ca în noaptea de Florii fetele să se spele pe cap cu apă cu busuioc, pentru ca părul lor să fie frumos tot anul. Tot prin nord, în această zi se dădea de pomană celor săraci pâine împletită, sfinţită la biserică.

Din bătrâni se mai spune că aşa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte şi că dacă broaştele vor cânta înainte de Duminica Floriilor, vara va fi lungă şi secetoasă.

În această zi de sărbătoare este bine să ştii nu se coase, nu se spală, nu se fac treburi în casă şi nu este bine să te cerţi cu nimeni. Ţine minte că încă suntem în post şi deşi este dezlegare la peşte, nu este dezlegare la carne de pasăre, vită sau pui.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate