Actualitate
DUMINICĂ, la Blaj: Concert de fanfară, cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României, în Parcul „Avram Iancu”
Duminică, sunteţi invitaţi la un concert extraordinar de fanfară, în Blaj, cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României.
În Parcul “Avram Iancu”, de la ora 18.30, veţi putea vedea şi asculta fanfare din Caransebeș, Târnăveni și Alba.
Potrivit organizatorilor, în cazul în care condiţiile meteo vor fi nefavorabile, evenimentul va avea loc în Centrul Cultural “Iacob Mureşianu” din BLAJ, de la aceeași oră.
”Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848, a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureșanu, de la a cărui naștere se împlinesc 200 de ani în luna noiembrie.
De-a lungul timpului, ţara noastră a avut mai multe imnuri naţionale: ”Trăiască regele”, ”Zdrobite cătușe”, ”Te slăvim, Românie!”, ”Pe-al nostru steag e scris Unire”, ”Trei culori”,”Deșteaptă-te române!”.
La 29 iulie 1848, ”Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic ”Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului ”’Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn ”o adevărată Marsilieză românească”.
Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial.
”Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, și în timpul Revoluției din decembrie 1989.
Imediat după Revoluția din decembrie 1989, ”Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News