Connect with us
Publicitate

Eveniment

DUMINICĂ, la Festivalul Roman Apulum: Pankration Pontikon – Lupta Totală, o reconstituire istorică antică, în premieră în România

Publicat

Festivalul Roman Apulum aduce în Alba Iulia un spectacol istoric realizat în premieră în România. Este vorba despre Pankration Pontikon – Lupta Totală, o reconstituire a uneia dintre cele mai vechi arte marțiale, ce era practicată la jocurile olimpice grecești. Evenimentul va avea loc duminică, 30 iunie, la ora 16.00, pe platoul Porții a III-a a Cetății Alba Carolina din Alba Iulia.

Arheologul dr. Anca Timofan, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, ne-a prezentat un istoric al acestui stil de luptă, regulile pe care le presupunea și semnificația acestuia:

Pankration (pangration) reprezintă lupta cu “toate forțele”, fiind cea mai veche artă marțială mixtă care a aruncat în luptă corpul uman cu întreaga lui putere ofensivă și defensivă. În anul 648 î.Chr., și-a facut debutul în cadrul jocurilor olimpice grecești ca o combinație eficientă de box (gr. pygmachia) și lupte (gr. pále), având doar două interdicții: aceea de a nu iți mușca oponentul și de a nu ii scoate ochii. În Sparta nu exista nicio regulă în pankration.

El îmbrăca atât o formă sportivă prin participarea luptătorilor ca atleți la pentathlonul olimpic grecesc cât și una marțială, pankration-ul fiind inclus în atrenamentul obligatoriu al soldaților greci. Totodată a fost practicat asiduu de către hopliții spartani și soldații din falanga macedoneană, Alexandros fiind un admirator și un promotor al acestui tip de antrenament pentru luptă, organizând numeroase competiții. Pankration este considerat punctul de plecare în majoritatea artelor marțiale mixte moderne, existând o ipoteză potrivit căreia Alexandros ar fi dus, prin campaniile sale, acest tip de luptă până în Orient unde ar fi influențat inclusiv artele marțiale tradiționale asiatice.

Romanii l-au preluat in competițiile lor sportive (ludi) cu denumirea de pancratium. În secolul IV p.Chr. însă, atât pankration cât și luptele de gladiatori au fost interzise printr-un edict al împăratului bizantin Theodosius I. Desi în 1896, odată cu restaurarea Jocurilor Olimpice, pankration-ul nu a fost acceptat ca sport olimpic, cluburile si federațiile de pangration modern continuă să promoveze cea mai veche arta marțială mixtă.

Șase luptători la Pankration Pontikon

Ovidius din Tomis (Constanta), Dareios din Istros (Histria), Dion din Olbia Pontica (azi in Ucraina ), Nikos si Kratos din Odessos (azi Varna, Bulgaria) formează grupul de PANKRATION PONTIKON, ei fiind originari din colonii grecești de pe litoralul pontic nord-vestic, fondate de Milet, una dintre cele mai mari și mai bogate cetăți din Grecia. Al șaselea luptător, Alexandros, este campionul venit chiar din aceasta metropolă în încercarea de a le demonstra celor din colonii superioritatea tehnicilor de luptă și eficiența antrenamentului practicat în școlile din Grecia. Veniți la festival și veți vedea deznodământul acestei provocări!

La Festivalul Roman Apulum, în cadrul reprezentațiilor de duminică, 30 iunie (ora 16 – Poarta a III-a), veți urmări povestea unei competiții de pankration la care vor participa șase campioni olimpici greci invitați la Apulum de către împăratul filoelen Hadrian, pentru a demonstra cetățenilor săi romani, veniți la festival, valențele deosebite ale pregătirii fizice grecești, ale frumuseții și vigorii corpului uman lansat într-o luptă totală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate