Actualitate
Localnicii din Horea implicați în acțiunile de salvare a pasagerilor avionului prăbuşit în Apuseni primesc ”CRUCEA ARHIEPISCOPALĂ”. Vezi LISTA distincţiilor
Duminică, după Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Reîntregii Neamului din Alba Iulia, 11 oameni din comuna Horea care au intervenit pentru salvarea pasagerilor din avionul prăbuşit în Apuseni vor primi crucea arhiepiscopală, ce mai înaltă distincţie care se acordă persoanelor din afara clerului. ÎPS Irineu va fi cel care va înmâna aceste distincţii localnicilor care au dat dovadă de curaj şi suflet mare. Printre aceştia se numără cei trei salvatori care au ajuns primii la locul accidentului, Argentin Todea, Gheorghe Trif şi Gheorghe Giurgiu. Persoanele care vor primi aceste distincţii au fost alese de însuşi primarul comunei Horea, Marin Nicola.
Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, ÎPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, a decis să acorde localnicilor care au căutat şi au găsit victimele avionului prăbuşit în Apuseni crucea arhiepiscopală pentru mireni, cea mai înaltă distincţie pe care arhiepiscopia o poate acorda persoanelor din afara clerului. În total vor primi distincţia 11 persoane, localnici din Horea, Petreasa, Dârleşti şi Zânzeşti care au participat la căutarea şi găsirea victimelor avionului prăbuşit în zonă.
Printre persoanele care vor primi distincţia se numără Argentin Todea, Gheorghe Trif şi Gheorghe Giurgiu, localnicii care au ajuns primii la epava avionului, dar şi secretarul comunei Horea, Corneliu Olar, şi pădurarul Nicolae Oneţiu.
LISTA celor care vor primi crucea arhiepiscopală:
1. Valentin Nicola, comuna Horea
2. Argentin Todea, Petreasa
3. Gheorghe Giurgiu, Petreasa
4. Gheorghe Trif, din Dîrleşti
5. Ioan Neag, din Dîrleşti
6. Ioan Ciprian Trif, din Dîrleşti
7. Sorin Trif, din Dîrleşti
8. Ardelean Todea, din Zînzeşti
9. Petru Trif, din Zînzeşti
10. Corneliu Olar, din comuna Horea
11. Nicolae Oneţiu, din comuna Horea.
Salvatorii vor primi distincţiile la Catedrala Reîntregirii, la finalul liturghiei de duminică. De asemenea, în cadrul slujbei se va rosti o rugăciune de pomenire a celor două persoane care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.
ÎPS Irineu a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor celor morţi în accident şi de „iubire frăţească şi întărire” pentru supravieţuitori.
Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
Mărturiile unui salvator
Gheorghe Trif, localnic în vârstă de 40 de ani din comuna Horea, judeţul Alba, unul dintre primii oameni care au ajuns, luni seară, la locul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, spune că a trăit experienţa vieţii sale în momentul prăbuşirii aparatului de zbor.
„Eu am fost plecat ieri (luni – n.r.) de acasă şi când am revenit am aflat de la soţie că s-a prăbuşit un avion în Munţii Apuseni. Am pus mâna pe telefon şi am sunat la 112 şi am vorbit cu doctorul Zamfir. După cum îmi povestea despre zăpada care era mare, mi-am dat seama că nu poate fi decât în zona celui mai înalt vârf de pe aici. Am sunat încă un vecin, că n-am vrut să mă duc singur. La el mai era cineva şi am plecat toţi trei cu o maşină de teren. După vreo patru – cinci kilometri maşina s-a împotmolit, am abandonat-o şi am pornit pe jos”, povesteşte Gheorghe Trif.
Acesta a adăugat că s-au sfătuit tot timpul cu un consătean de-al lor, şef de post în localtatea Albac, foarte bun cunoscător al muntelui.
Gheorghe Trif afirmă că, după ce au străbătut mai bine de trei kilometri pe jos, prin zăpadă, prin ploaie şi ceaţă extrem de densă, au ajuns la locul accidentului.
„I-am găsit în şoc hipotermic, speriaţi, dezamăgiţi, cu dureri mari, ceva de speriat. Răniţii aveau dureri extraordinare, erau disperaţi, complet îngheţaţi, erau în şoc. Hainele erau complet îngheţate pe ei, erau ca betonul. E foarte frig în vârful muntelui şi mai bate şi vântul”, a spus Gheorghe Trif.
Acesta a povestit că, împreună cu ceilalţi doi consăteni – Gheorghe Giurgiu şi Argentin Todea – a acţionat la indicaţiile doctorului Radu Zamfir.
„Am acţionat la ordinele doctorului Zamfir şi i-am acordat ajutor domnişoarei care a murit. Am cărat-o în spate mai bine de trei kilometri. Iovan era deja mort”, a spus localnicul.
Acesta afirmă că răniţii n-au reuşit să întreţină prea mult focul pe care-l făcuseră petru a fi reperaţi şi pentru a se încălzi.
„Aveau doar o lanternă cu care semnalizau. Aveam şi noi o lanternă. Focul n-au reuşit să-l întreţină. Nu era niciun foc, nimic, nimic când am ajuns noi. Era ceaţă de nu vedeai la doi metri, era pădure, era noapte. I-am găsit îngheţaţi cu totul”, a afirmat Trif.
Localnicul a adăugat că „doar Dumnezeu a făcut să nu fie mai mulţi morţi”.
„Dumnezeu a vrut ca restul de cinci răniţi să supravieţuiască şi Dumnezeu ne-a îndrumat paşii către ei. Noi cunoaştem munţii şi locurile şi, dacă ne-a spus de zăpadă mare, numai în zona aia puteau fi”, a mai spus Gheorghe Trif.
Acesta afirmă că nu a trăit niciodată o astfel de experienţă, descriind tot ce s-a întâmplat cu un singur cuvânt: „şoc”.
Gheorghe Trif spune că el este „ţăran, cetăţean al comunei Horea, nu lucrător silvic”, cum era numit în raportul prezentat la Guvern. „Noi i-am găsit, nu a fost niciun pădurar. Cei care au întocmit raportul sunt prost informaţi. Nu ştiu cine a adus vorba despre pădurari. Se spun tot felul de prostii, îs tot felul de vorbe”, a spus Gheorghe Trif.
sursa: mediafax.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
chirilut postelnicu
joi, 23.01.2014 at 21:11
corneliu Oral e un parshiv notoriu care umbla dupa electorat; un profitor ordinar
bono
vineri, 24.01.2014 at 14:32
Hmmm … nu stiu ce sa zic: ai curaj sa mergi in Horea, seara la birt si sa le spui localnicilor treaba asta?
escu
vineri, 24.01.2014 at 16:21
Nu e chestie de curaj. Trebuie doar sa nu te pui cu mintile ”odihnite” din birt. Majoritatea de acolo (din birt) probabil sunt neamuri cu olar sau dintre cei care beneficiaza de pe urma furturilor din padure. Singurul lucru pe care mi-l amintesc despre olar e matreata de pe guler care-l insoteste peste tot chiar si in Parlament si mirosul de nespalat. Oricum nu mai pupa veci vreun post care se obtine prin vot. Sunt curios ce lege remarcabila (propusa de el) a fost votata, ca sa mai indulceasca viata motilor? Mi se pare absolut scarbos sa-ti cladesti capital politic pe cadavrele unor oameni.