Eveniment
Dumitrel face legea la ATOPA. Membri de partid, puși ca reprezentanți ai societății civile în organismul de control al ordinii și liniștii publice
Din nou certuri în Consiliul Judeţean Alba, de această dată pe marginea numirilor membrilor ATOPA. Consilierul județean PSD Daniel Zdrânc a semnalat, în cadrul unei conferințe de presă, o situație pe care o consideră cel puțin ciudată, petrecută în cea mai recentă şedinţă CJ Alba.
Acesta spune că nu este normală decizia președintelui Ion Dumitrel de a-i numi din partea societății civile pe trei actuali sau foști membri de partid. Mai mult, unul dintre cei trei, Traian Ursaleș, este în momentul de față consilier județean PMP, astfel că nu poate reprezenta societatea civilă.
„Am avut un proiect de hotărâre pentru validarea desemnării nominale a membrilor ATOPA, Autorității Teritoriale de Ordine Publică Alba și aici mi-a atras atenția un lucru interesant. În ATOPA, după un algoritm, partidele care au grup de consilieri în CJ propun persoane care să facă parte din această autoritate, fiecare partid a propus câte doi consilieri, adică PNL – 2, PSD – 2 și ALDE- 1. Ce este interesant este că Dumitrel a desemnat trei reprezentanți ai societății civile, ai comunității, care sunt vechi membri PDL. Unul este fost consilier județean, unul fost consilier local și unul fost primar și actual consilier județean. S-a întâmplat exact ceea ce nu-și doresc tinerii. Pe lângă faptul că nu s-a consultat cu societatea civilă în ceea ce privește desemnarea acestor reprezentanți, eu consider că ei nu pot, ca membri cu ștate vechi de partid, să reprezinte cu celeritate interesele cetățenilor”, spune Daniel Zdrânc.
Cei trei reprezentanți la care face referire Daniel Zdârnc sunt Mihai Horea Bărdaș – revoluționar, fost consilier local PDL, Ioan Iviniș – fost consilier județean și Traian Ursaleș – fost primar și actual consilier județean, deci niciunul venit din partea societății civile, așa cum prevede organizarea comisiei.
Lucrurile sunt într-adevăr destul de ciudate mai ales că cei trei au fost nimiți direct de președintele CJ, Ion Dumitrel și cu cel puțin doi dintre aceștia a avut de-lungul timpului neînțelegeri, ba chiar de pe urma lui Iviniș este posbil să fie pus la plăți grele din propriul buzunar.
Ne referim la unul dintre proiectele aprobate în martie 2008, de Ion Dumitrel și consilieri, privind Regulamentul serviciului de transport public județean de persoane. Mai exact, la acea dată, CJ a votat în unanimitate cedarea câtorva rute din județ către două firme la care erau acționari doi consilieri județeni, Eugen Popa (PSD) și Ioan Iviniș (PDL). Firmele care au pierdut licitația, Man Tour SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, au contestat decizia și de acolo au început procese lungi și complexe, firme respective invocând incompatibilitatea lui Ioan Iviniș.
Nici relația sa cu Traian Ursaleș nu mai este ce a fost odată, după ce fostul primar s-a declarat băsist convins și a trecut la PMP. Decizia lui Dumitrel poate fi chiar o jignire la adresa actualului primarului din Meteș, coleg de partid cu Dumitrel, care a avut de luptat cu aroganța și atacurile lui Traian Ursaleș în timpul campaniei. Mai mult de atât, în acest moment Traian Ursaleș face parte din CJ, fiind consilier județean și era deja stabilit ce consilieri vor face parte din ATOPA.
Liniștea publică și odinea publică din județul Alba, „controlată” de această comisie vine și cu un preț, nu este gratuită. Pentru o simplă participare la o ședință ATOPA, desemnații primesc în jur de 800 de lei și în anumite cazuri se fac și câte două ședințe pe lună, deci două ședințe la ATOPA le aduce un venit mai mare decât decât câștigul lunar al multor cetățeni din Alba, iar rezultatele acestor ședințe nu au fost făcute publice până la această oră.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News