Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Dumitrel face legea la ATOPA. Membri de partid, puși ca reprezentanți ai societății civile în organismul de control al ordinii și liniștii publice


Publicat

sedinta CJ Alba 21 iunie 2016Din nou certuri în Consiliul Judeţean Alba, de această dată pe marginea numirilor membrilor ATOPA. Consilierul județean PSD Daniel Zdrânc a semnalat, în cadrul unei conferințe de presă, o situație pe care o consideră cel puțin ciudată, petrecută în cea mai recentă şedinţă CJ Alba.

Acesta spune că nu este normală decizia președintelui Ion Dumitrel de a-i numi din partea societății civile pe trei actuali sau foști membri de partid. Mai mult, unul dintre cei trei, Traian Ursaleș, este în momentul de față consilier județean PMP, astfel că nu poate reprezenta societatea civilă.

„Am avut un proiect de hotărâre pentru validarea desemnării nominale a membrilor ATOPA, Autorității Teritoriale de Ordine Publică Alba și aici mi-a atras atenția un lucru interesant. În ATOPA, după un algoritm, partidele care au grup de consilieri în CJ propun persoane care să facă parte din această autoritate, fiecare partid a propus câte doi consilieri, adică PNL – 2, PSD – 2 și ALDE- 1. Ce este interesant este că Dumitrel a desemnat trei reprezentanți ai societății civile, ai comunității, care sunt vechi membri PDL. Unul este fost consilier județean, unul fost consilier local și unul fost primar și actual consilier județean. S-a întâmplat exact ceea ce nu-și doresc tinerii. Pe lângă faptul că nu s-a consultat cu societatea civilă în ceea ce privește desemnarea acestor reprezentanți, eu consider că ei nu pot, ca membri cu ștate vechi de partid, să reprezinte cu celeritate interesele cetățenilor”, spune Daniel Zdrânc.

IMG_2450Cei trei reprezentanți la care face referire Daniel Zdârnc sunt Mihai Horea Bărdaș – revoluționar, fost consilier local PDL, Ioan Iviniș – fost consilier județean și Traian Ursaleș – fost primar și actual consilier județean, deci niciunul venit din partea societății civile, așa cum prevede organizarea comisiei.

Lucrurile sunt într-adevăr destul de ciudate mai ales că cei trei au fost nimiți direct de președintele CJ, Ion Dumitrel și cu cel puțin doi dintre aceștia a avut de-lungul timpului neînțelegeri, ba chiar de pe urma lui Iviniș este posbil să fie pus la plăți grele din propriul buzunar.

Ne referim la unul dintre proiectele aprobate în martie 2008, de Ion Dumitrel și consilieri, privind Regulamentul serviciului de transport public județean de persoane. Mai exact, la acea dată, CJ a votat în unanimitate cedarea câtorva rute din județ către două firme la care erau acționari doi consilieri județeni, Eugen Popa (PSD) și Ioan Iviniș (PDL). Firmele care au pierdut licitația, Man Tour SRL, Arion Trans SRL și Transgilyen SRL, au contestat decizia și de acolo au început procese lungi și complexe, firme respective invocând incompatibilitatea lui Ioan Iviniș.

Nici relația sa cu Traian Ursaleș nu mai este ce a fost odată, după ce fostul primar s-a declarat băsist convins și a trecut la PMP. Decizia lui Dumitrel poate fi chiar o jignire la adresa actualului primarului din Meteș, coleg de partid cu Dumitrel, care a avut de luptat cu aroganța și atacurile lui Traian Ursaleș în timpul campaniei. Mai mult de atât, în acest moment Traian Ursaleș face parte din CJ, fiind consilier județean și era deja stabilit ce consilieri vor face parte din ATOPA.

Liniștea publică și odinea publică din județul Alba, „controlată” de această comisie vine și cu un preț, nu este gratuită. Pentru o simplă participare  la o ședință ATOPA, desemnații primesc în jur de 800 de lei și în anumite cazuri se fac și câte două ședințe pe lună, deci două ședințe la ATOPA le aduce un venit mai mare decât decât câștigul lunar al multor cetățeni din Alba, iar rezultatele acestor ședințe nu au fost făcute publice până la această oră. 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Zile libere în luna iunie: Românii au parte de două minivacanțe. Care sunt perioadele de sărbători legale până la finalul anului

Publicat

zile libere

Weekendul 30 – 31 mai alături de 1 iunie formează prima minivacanță, de care românii au parte în această perioadă. 

De asemenea, o altă minivacanță va fi în perioada 6, 7, 8 iunie, care cuprinde duminica și a doua zi de Rusalii. 

De altfel, zilele de 1 iunie – luni – Ziua Copilului și 8 iunie – luni – A doua zi de Rusalii sunt singurele zile libere din luna iunie.

Până la sfârșitul anului românii mai au parte de urmatoarele zile libere:

15 august – sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – luni – Sfântul Andrei (minivacanță de 4 zile)

1 decembrie – marţi – Ziua Marii Uniri

25 decembrie – vineri – Crăciun (minivacanță de 3 zile)

26 decembrie – sâmbătă – A doua zi de Crăciun

Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.

În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Voicu Paul anunță pentru a treia oară deschiderea pasajului subteran din Alba Iulia. Când ar urma să aibă loc recepția

Publicat

Primaria Alba Iulia, prin vocea viceprimarului cu atribuții de primar, Voicu Paul, anunță pentru a treia oară deschiderea pasajului subteran care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia.

Prima data, Voicu Paul anunța într-o conferință de presă, la sfârșitul lunii octombrie, chiar în interiorul pasajului deschiderea acestuia cu ocazia Zilei Naționale a României din 2019.

După ce a trecut și ziua Națională, o nouă dată a fost făcută publică, undeva prin luna martie, dar potrivit lui Voicu Paul, mai multe probleme cu diferite achiziții și pandemia de coronavirus au anulat deschiderea.

Vineri, 29 mai, întrebat de reporterul Alba24 când va fi deschis, Voicu Paul a declarat: ”Este finalizat, facem recepția, nu pot să vă spun chiar acum ziua, dar maxim într-o săptămână două, îl vom deschide”.

Referitor la informația care se vehicula în spațiul public că ar exista infiltrații la tavanul pasajului, acesta a declarat:

”Nu, nu există inflitrații, când a fost desfăcut și nu era tavanul fals am observat foarte atent acele lucrări, acolo este un tavan fals și oricum dacă sunt mici infiltrații în sensul de câțiva picuri de apă ei sunt preluați și conduși spre partea de ape pluviale”, a precizat Voicu Paul.

Cu câteva zile înainte de 1 decembrie 2019, la nivelul grupurilor sanitare existau infiltrații, fiind derulate lucrări de hidroizolație.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1,9 milioane de lei cu TVA.

foto: Arhiva Alba24.ro –  stadiul lucrărilor în noiembrie 2019.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ Cum arată o terasă din Alba Iulia, pregătită de ”marea deschidere” din 1 iunie. Reguli pentru clienți și personal

Publicat

Din 1 iunie terasele din țară se redeschid pentru clienți. Industria pub-urilor a fost printre cele mai afectate de pandemia de coronavirus, deoarece fără clienți afacerile nu pot exista. 

După aproape trei luni de inactivitate, ”marea deschidere” vine cu o serie de recomandări, dar și cu o capacitate mult mai redusă decât cea normală. 

Am stat de vorbă cu Irinel Gruian, patronul terasei „La Vizitiu” situată în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, pentru a afla cum s-a pregătit pentru redeschiderea de luni, 1 iunie. 

În primul rând redeschiderea vine cu o reducere a capacității terasei cu aproape 60 %, deoarece trebuie respectată distanța de 2 metri între mese, la care se adaugă un culoar de trecere de 1,5 metri, necesar deplasării ospătarului de la o masă la alta.

La intrarea în tură, angajaților li se va măsura temperatura care nu trebuie să fie mai mare de 37 de grade, iar valoarea rezultată va fi trecută într-un registru.

CITEȘTE ȘI: La terasă, de la 1 iunie, doar cu rezervare. Autoritățile vor să știe cine stă la masă. REGULI, publicate în Monitorul Oficial

De asemenea, toți angajații vor purta mască de protecție, capișon și șorț. Măști vor fi  nevoiți să poarte și clienții când vor folosi toaleta din interiorul localului.

Dacă aceștia nu au  mască asupra lor, vor primi una din partea firmei. De asemenea, la intrarea pe terasă vor exista aparate cu dezinfectant.

Un alt lucru implementat la barul din Alba Iulia este posibilitatea de a scana meniul cu un smartphone, utilizând tehnologia QR code. În acest fel clienții nu vor mai atinge fizic meniul imprimat.

După ce clienții vor pleca de pe terasă, ospătarii vor dezinfecta masa la care aceștia au stat.

Potrivit autorităților, după deschiderea teraselor în aer liber de pe 1 iunie, la jumătatea lunii ar putea fi deschise și resturantele la interior.

Un reportaj de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 4.400 de tablete, oferite de Biserica ortodoxă română, elevilor din comunități defavorizate

Publicat

soare

Patriarhia Română a oferit elevilor de clasa a VIII-a și a XII, care provin din comunități defavorizate, dar și cadrelor didactice, peste 4.400 de tablete prin proiectul ”Alege Școala!”. În proiect s-au implicat eparhiile din țară și din diaspora română.

„În contextul pandemiei actuale, Patriarhia Română oferă tablete sau alte dispozitive electronice elevilor (în special, celor de clasa a VIII-a şi a XII-a) şi cadrelor didactice din comunităţile dezavantajate, pentru a se putea conecta la lecţiile on-line şi pentru a continua astfel procesul de predare-învăţare”, potrivit unui comunicat al BOR transmis, sâmbătă.

Patriarhia a oferit 4.470 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare totală de 2.661.852 lei. Prin Proiectul „Alege Şcoala!” au fost date 1.919 tablete, în valoare de 1.151.400 lei, iar prin intermediul eparhiilor – 2.551 tablete sau alte dispozitive electronice, în valoare de 1.510.452 lei.

sursă: agerpres.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate