Eveniment
E oficial: Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri. Parlamentarii AUR au votat împotriva proiectului
Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare, prevede o lege promulgată luni, 19 iunie, de președintele Klaus Iohannis.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice a fost adoptat de către Camera Deputaților, pe 31 mai, în calitate de for decizional.
Propunerea legislativă, inițiată de mai mulți senatori de la PNL, a primit 207 voturi „pentru”, 26 „împotrivă” și 30 „abțineri”. Cele mai multe voturi „împotrivă” (21) au fost din partea parlamentarilor AUR. Cele mai multe „abțineri” (27) au fost din partea parlamentarilor USR.
În cadrul ședinței de la Camera Deputaților, deputatul Dan Tănasă a declarat că „AUR a votat împotriva acestui proiect perfect inutil. Vă semnalez însă că există, din păcate, o lacună în sistemul legislativ românesc – nu există nicio prevedere legală care să sancţioneze în acest moment batjocorirea simbolurilor naţionale, a imnului sau a drapelului naţional (…) În acest moment, UDMR, spre exemplu, refuză să arboreze drapelul naţional al României pe sediile sale, deşi este, iată, membru în Parlamentul României şi primeşte anual zeci de milioane de lei de la Guvernul României (…)”.
„Vreau să vă spun că singurul partid politic din România care a pângărit tricolorul – şi subliniez acest lucru -, care pângăreşte tricolorul, prin aplicarea unei sigle ilegale, adică sigla partidului extremist pe el, este partidul extremist AUR. Aşa că, stimate coleg, când mai veniţi la acest pupitru şi cereţi sancţionarea instituţiilor şi partidelor care nu respectă arborarea steagului, să vă luaţi steagul, să vă uitaţi la el şi să realizaţi că l-aţi pângărit cu sigla unui partid extremist şi sunteţi primii pasibili de această sancţiune”, a spus mai apoi deputatul PNL, Pavel Popescu.
Ce prevede noua lege
„Legea nr. 75/1994 prevede modalitățile de arborare a drapelului României, intonare a imnului național și de folosire a sigiliilor cu stema României de către autorități și instituții publice, dar nu prevede și unele informații referitoare la modul în care cetățenii trebuie să își arate respectul pentru drapelul României și imnul național”, au explicat parlamentarii, în expunerea de motive a proiectului.
Astfel, pe drapelul României nu vor putea fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare. Aceste prevederi nu vor afecta drapelele de luptă ale unităților militare, pavilionul național, flamurile și geacul arborate la bordul navelor militare.
De asemenea, legea prevede că în locurile în care se arborează drapelul României pot fi arborate şi drapelul Uniunii Europene şi cel al NATO, iar pe toată durata intonării imnului naţional asistenţa va intona imnul sau va păstra tăcerea.
„În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul modifică și completează Normele privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001, cu modificările și completările ulterioare”, se mai precizează în noua lege.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dany
marți, 20.06.2023 at 06:08
De ce probleme se ocupa nenorociți.