Connect with us
Advertisement

EDITORIAL

EDITORIAL | A fi sau a nu fi la Festival

Publicat

Cu asemenea comoară culturală şi spirituală, mai rar cineva! Citeşti programul evenimentelor, concertelor şi spectacolelor găzduite de Cetatea Alba Carolina şi simţi pulsul istoriei. Intri uşor în atmosfera vremurilor demult apuse, trăgând cu ochiul la târgurile de sclavi, la luptele de gladiatori sau la războaiele daco-romane, reconstituite după manual şi te gândeşti că munca brutală a celor 20 000 de iobagi, care au lucrat timp de 23 de ani la construirea cetăţii bastionară dee tip Vauban, nu a fost în zadar.

Nu cunosc un alt oraş din România să aibă o asemenea fortăreaţă grandioasă cu un caracter unic, în măsură să contribuie serios la punerea în scenă a unor evenimente inspirate din faptele legendare ale eroilor antici sau din războaiele daco-romane. E, pare-se, o mare şansă pentru autorităţile locale să demonstreze că ştiu să preţuiască această minune arhitectonică.

Zilele Cetăţii-Festivalul Roman Apulum depăşete cu mult graniţele nevăzute ale interesului local, importanţa se mută în spaţiul cultural european prin universul concentraţionar al elementelor „lumeşti” trecute şi pezente. O cultură naţională capătă la Alba Iulia noi orizonturi şi semnificaţii într-un cadru istoric extraordinar şi spectaculos, o adevărată destinaţie turistică de valoare intrisecă, după părerea mea, un preţios brand naţional fără egal, care se cuvine susţinut şi încurajat permanent.

Pentru acest eveniment plin de conţinut, pentru frânturile de istorie aduse în perimetrul Cetăţii Alba Carolina, pentru râul de bucurie patetică, pentru revelaţia simţirii etern omenească, această manifestare complexă capătă mărăţie şi identitate culturală de nivel naţional, cu valenţe de integrare în spaţiul turistic european. Nu doresc acum să detaliez programul festivalului aflat în desfăşurare. Un program complet şi atractiv, din punctul meu de vedere, plin de ritualuri, obiceiuri, parade şi concerte, un adevărat arsenal educativ menit să aducă în actualitate, printre altele, câteva teme ale unei istorii încărcate. Asemenea exprimare prin vorbe fapte şi acţiuni organizată la Alba Iulia necesită o abordare, fie şi sumară, şi din perspectiva interesului manifestat de autorităţile locale faţă de miile de turişti prezenţi la eveniment.

Festivalul poate fi poarta de intrare în circuitul turistic internaţional numai dacă vizitatorii au cele mai bune condiţii de masă şi cazare. Deficienţele în acest capitol rămân o piatră de poticnire şi în acest an, se pare. Oamenii sunt fericiţi să vadă ceremonia de schimbare a Gărzii Cetăţii Carolina, să parcurgă cu imaginaţia subteranele dansului nimfelor şi ale celui medieval în forma sa vie, să poată face diferenţa între oferta din anii trecuţi şi cea pregătită astăzi de autorităţile locale.

Ar fi nepotrivit dacă la sfârşitul festivalului, vizitatorii români sau străini vor spune că şi în 2014 a existat acelaşi gen de indiferenţă faţă de orice perspectivă de dezvoltare a structurii de primire turistice cu funcţiuni de cazare, organizatorii mulţumindu-se cu rezultate doar pentru a-şi asigura subzistenţa. Festivalul Roman Apulum are regulile lui, ştaiful lui şi, mai ales, pretenţiile lui dincolo de ce se petrece între zidurile Cetăţii Alba Carolina. Vom consemna însă disfuncţiile după căderea cortinei.

Eliade Bălan

 

*Eliade Bălan este colaborator al ziarului Alba24. În  perioada 1993-2010, a fost secretar general de redacție, redactor șef și editorialist la ziarul România liberă

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement