Actualitate
Educație fizică în programa școlară la toate nivelurile învățământului preuniversitar: Un nou proiect lansat în dezbatere publică de Guvern
Ministerul Tineretului și Sportului a lansat în dezbatere publică un nou proiect, intitulat „Strategie în domeniul Sportului pentru perioada 2013-2030”, în care se arată că programele şcolare vor include educația fizică și practicarea sportului la toate nivelurile de învățământ preuniversitar. Potrivit documentului, bazele sportive didactice vor fi multifuncționale și vor fi puse la dispoziția comunității locale. Un alt obiectiv al ministerului îl reprezintă transferarea bazelor sportive de interes local în patrimoniul Primăriilor și Consiliilor Județene.
Majorarea numărului de ore de sport în gimnaziu și liceu, la cel putin 3, și introducerea a 30 de minute de mișcare și coordonare în ciclul preșcolar fac parte din obiectivele ministerului. Prin aplicarea acestei strategii se urmărește „introducerea în Curricula preșcolară a activităților zilnice de mișcare și educație prin sport”, iar ministerul are în vedere acordarea de recompense școlare pentru activitatea sportivă extracurriculară (recomandări, burse de studiu, tabere școlare, etc).
Strategia are următoarele obiective:
Programele școlare vor include educația fizică și practicarea sportului la toate nivelurile de învățământ preuniversitar, având în vedere dotarea cu baze sportive, care să permită derularea corespunzătoare a orelor de educație fizică și sport, ținând cont de necesitățile de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate limitată.
Bazele sportive didactice vor fi multifuncționale și vor fi puse la dispoziția comunității locale, pentru a permite practicarea mai multor discipline sportive.
Încurajarea practicării sportului de către persoane cu dizabilități motorii, psihice, senzoriale și mixte, urmărind deplina lor integrare socială.
Refacerea legislației în domeniul sportului, prin elaborarea Codului Sportiv.
Realizarea Registrului bazelor sportive din România.
Realizarea Registrului Național de Monitorizare a poțentialului biomotric al populației școlare.
Printre provocările menționate în strategie se numără Crearea spațiilor de joacă pentru elevi (curtea școlilor), în vederea petrecerii timpului liber, Proiectul național „Sport în Cartiere”, Creșterea infrastructurii sportive didactice, ceea ce ar permite creșterea numărului de ore de educație fizică și sport, precum și Dezvoltarea bazei sportive de pregătire specială. Tot la provocări este menționată și „corelarea încasărilor din accizele pe tutun și alcool cu ANAF”.
Ministerul Tineretului și Sportului are în vedere dotarea grădinițelor cu materiale sportive didactice pentru educația copiilor.
Indici fundamentali de performanță, potrivit strategiei:
Participarea la 14 – 16 discipline la Jocurile Olimpice de la Rio, 18 discipline la Jocurile Olimpice din 2020.
Obținerea de cel puțin 10 medalii la J.O. din 2016, 14 medalii în 2020.
Obținerea a 8 medalii la Jocurile Olimpice de Tineret din 2014 si respectiv 2018.
Obținerea de cel putin 9 medalii la Jocurile Francofoniei 2013.
Sporirea numărului de medalii la Campionate Europene.
Sporirea numărului de medalii si puncte la Campionatele Mondiale.
Creșterea numărului de persoane active in sport cu 0,5% anual.
Creșterea numărului de sportivi legitimati cu scopul de a dezvolta baza de selectie
Scăderea numărului de scutiţi medical de educaţie fizică şi sport în învăţământ, prin accesarea programelor prin alternanță.
Creșterea numărului de acţiuni sportive pentru persoanele cu dizabilităţi prin Comitetul Naţional Paralimpic şi respectiv prin FSN.
Sursa: Hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News