Connect with us
Advertisement

Educație

EDUPEDU: Un părinte nu poate primi zile libere plătite când școala se face online, dacă celălalt părinte lucrează în străinătate

foto: pixabay.com

Publicat

Un părinte nu poate primi zile libere și indemnizație pentru a sta acasă cu copiii, când aceștia învață online, atât timp cât celălalt părinte lucrează în străinătate.

Situația respectiva a fost semnalează de un cititor siteului de educație Edupedu.ro, pe baza unei situații întâlnite la o școală din România.

Când un părinte depune cerere în acest sens, al doilea părinte trebuie la rândul său să depună o cerere pe proprie răspundere în care, între altele, trebuie să declare că are veniturile impozitate în România.

Citește și Semestrul I se va prelungi până în luna ianuarie 2022 cu o vacanță forțată de 3 săptămâni. Structura anului școlar MODIFICATĂ

La începutul acestei luni, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență privind acordarea unor zile libere plătite pentru părinți și alte categorii de persoane. Ordonanța prevede, la art. 5, procedura pentru acordarea zilelor libere plătite:

  • “(2) Zilele libere plătite se acordă la cererea părintelui care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 1 alin. (3), depusă la angajatorul acestuia. Zilele libere se acordă de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de data la care se decide limitarea sau suspendarea activităților didactice.
  • (3) Cererea prevăzută la alin. (2) este însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, de o copie a certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor sau a documentului care atestă calitatea de părinte (…)
  • (4) Declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte prevăzută la alin. (3) va conține elemente din care să rezulte că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, că nu a beneficiat de majorarea salarială acordată în condițiile art. 7 alin. (4) și că nu se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3.

În cazul în care părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte nu este necesară.” (Notă: Art. 3 din Legea 277 se referă la persoanele necăsătorite, văduve, divorțate, au soțul dispărut sau arestat sau sunt persoane minore).

Prevederea care împiedică părintele al cărui soț lucrează în străinătate să beneficieze de zile libere și indemnizație

În declarația pe propria răspundere prevăzută de ordonanță, celălalt părinte trebuie să declare că întrunește mai multe condiții – că nu a solicitat la rândul lui zile libere, că nu se află în concediu de odihnă sau fără plată și altele. Ultima dintre aceste condiții – la punctul g), părintele trebuie să declare:

  • “Realizez venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”.

Acest ultim punct din declarația pe propria răspundere face imposibilă semnarea de către părinți care muncesc și obțin venituri în străinătate, impozitate tot în străinătate, arată cititorul care a semnalat Edupedu.ro această situație, în urma propriei experiențe cu copilul înscris la o școală din Capitală. Cititorul spune că, din această cauză, nu a putut obține zile libere plătite.

Declarația pe proprie răspundere parinți

descarcă AICI:Declaratie-propria-raspundere-parinti-scoala-online

Indemnizația pentru zile libere pentru părinți

Indemnizație pentru fiecare zi liberă acordată este venit asimilat salariilor și este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi la 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, adică 3.147 de lei.

Pentru verificarea faptului că minorii pentru care părinții solicită zile libere și acordarea indemnizației aferentă acestora sunt înscriși în unitățile de învățământ în care activitatea didactică se limitează sau se suspendă, inspectoratele școlare au obligația ca în termen de maximum 10 zile de la emiterea acestei decizii de închidere sau suspendare a cursurilor să transmită la Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă lista nominală cu elevii, inclusiv copiii din sistemul de educație antepreșcolară, pe unități de învățământ.

Simularea Ministerului Muncii arată că statul va încasa în acest an, din impozitarea acestor sume de maximum 150 de lei pe zi brut, un impozit pe venit de 9,2 milioane lei și contribuții de asigurări în valoare de 57.7 milioane lei. Pentru anul viitor, impozitul pe venit estimat e de 18,4 milioane lei, iar contribuții de asigurări – 115.5 milioane lei.

DOCUMENT – Ordonanța pentru acordarea de zile libere pentru părinți: OUG-zile-libere-parinti-1-7

sursa: Edupedu.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement