Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Efectul mersului la biserică asupra sănătății mentale. Credința protejează împotriva depresiei, dar religia e o sabie cu 2 tăișuri

Publicat

Efectul mersului la biserică asupra sănătății mentale: S-a dezbătut mult timp cu privire la efectul religiei asupra sănătății mentale. Un nou studiu relevă că religia poate proteja credincioșii împotriva depresiei.

O serie de studii au descoperit că oamenii devotați au mai puține simptome de depresie și anxietate, precum și o capacitate mai bună de a face față stresului, potrivit livescience.com.

Anumite practici religioase pot chiar schimba creierul într-un mod care stimulează sănătatea mintală, sugerează studiile.

Cu toate acestea, religia ar putea fi, de asemenea, o sabie cu două tăișuri: credințele religioase negative – de exemplu, că Dumnezeu te pedepsește sau te abandonează – au fost legate de rezultate dăunătoare, inclusiv de rate mai mari de depresie și calitate mai scăzută a vieții.

„Dacă oamenii au o percepție iubitoare și bună despre Dumnezeu” și simt că Dumnezeu îi sprijină, par să experimenteze beneficii, a spus Kenneth Pargament, profesor de psihologie și expert în religie și sănătate la Universitatea de Stat Bowling Green din Ohio.

Dar „știm că există o latură mai întunecată a spiritualității”, a spus Pargament.

„Dacă ai tendința de a-l vedea pe Dumnezeu ca pedepsitor, amenințător sau nesigur, atunci asta nu este de mare ajutor” pentru sănătatea ta, a spus el.

Beneficiile religiei pentru sănătatea mintală

Un număr mare de cercetări au legat convingerile religioase de rezultate pozitive pentru sănătatea mintală.

De exemplu, un studiu asupra adulților în vârstă a constatat că a fi religios a servit ca un tampon împotriva depresiei în rândul persoanelor cu sănătate mai proastă, cu cele mai înalte niveluri de depresie în rândul celor care erau cu sănătate precară și nu religioși.

În plus, un studiu din 2013 a constatat că pacienții care sunt tratați pentru probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea, au răspuns mai bine la tratament dacă au crezut în Dumnezeu.

Într-o altă analiză a 93 de studii despre religie și sănătate, dr. Harold G. Koenig, directorul Centrului pentru Spiritualitate, Teologie și Sănătate la Centrul Medical al Universității Duke, a constatat că mai mulți oameni religioși prezentau mai puține simptome depresive.

„Oamenii care sunt mai implicați în practicile religioase și care sunt mai dedicați din punct de vedere religios par să facă față mai bine stresului”, a spus Koenig.

„Unul dintre motive este pentru că religia le oferă oamenilor un sentiment de scop și sens în viață, iar asta îi ajută să înțeleagă lucrurile negative care li se întâmplă”, a spus Koenig.

Comunitatea religioasă a unei persoane poate oferi, de asemenea, sprijin și încurajare în momentele grele, a spus el.

Religia și creierul

Studiile asupra creierului persoanelor religioase pot oferi, de asemenea, o explicație pentru legătura dintre religie și beneficiile pentru sănătatea mintală, a spus dr. Andrew Newberg, neuroștiință la Universitatea și Spitalul Thomas Jefferson din Philadelphia.

Studiile sugerează că meditația și rugăciunea meditativă (cum ar fi mantra, rugăciunea care repetă o anumită frază), activează zone ale creierului implicate în reglarea răspunsurilor emoționale, inclusiv lobii frontali, a spus Newberg.

Un studiu din 2010 realizat de Newberg și colegii săi, care a inclus scanări ale creierului la călugărițe budiste tibetane și franciscane, a constatat că acești meditatori pe termen lung au avut mai multă activitate în zonele lobului frontal, cum ar fi cortexul prefrontal, în comparație cu oamenii care nu erau meditatori pe termen lung.

Întărirea acestor zone ale creierului poate ajuta oamenii să fie „mai calmi, mai puțin reacționari, mai capabili să facă față factorilor de stres”, a spus Newberg.

Cu toate acestea, aceste studii nu pot spune că rugăciunea a schimbat creierul – este posibil ca aceste diferențe să fi existat înainte ca meditatorii să-și înceapă practica rugăciunii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Transformare

    joi, 15.09.2022 at 07:41

    Dacă stai mult în biserică nu devii mai credincios. Daca stai mult în garaj, nu devi mașină !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax