Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână. Precizări despre procedura de închidere a școlilor

Publicat

Elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână, a anunțat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit estimărilor, sunt necesare 70 de milioane de teste până la finalul semestrului.

Citește și OFICIAL: CARANTINĂ de noapte, vinerea, sâmbăta și duminica, la Alba Iulia. Noi RESTRICȚII și în alte localități. Hotărârea CJSU

Ministerul Educaţiei lucrează în cursul zilei de luni pentru estimarea numărului necesar de teste non-invazive, pe bază de salivă, pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 care să fie administrate preşcolarilor, elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic din şcoli şi grădiniţe, a anunţat Cîmpeanu.

Principalele declarații ale ministrului Educației:

„Lucrăm pentru a estima numărul testelor non-invazive care să fie administrate elevilor și personalului didactic. (…) E vorba de o achiziție de nivel foarte mare pentru că au rămas 11 săptămâni din semestrul I, având în vedere că procesul de screening înseamnă 6,4 milioane de teste necesare săptămânal, deci 70 de milioane de teste până la finalul semestrului”

„În toată această perioadă se fac teste în școli, am suplimentat cu 280.000 de teste adăugate celor minimum 5.000 de teste disponibile în fiecare județ. Vor putea fi utilizate și pentru testarea elevilor care vo să revină în cea de-a 8-a zi la școală pe baza unui test rapid. Acolo unde există cabinete școlare există și teste, acolo unde nu există, se adresează DSP-urilor”

„În 3 săptămâni de când a început școala, nu a fost nicio solicitare în acest sens”

„Pentru vaccinarea personalului din învățământ e nevoie de o raportare la nivelul fiecărei școli, lucru deloc simplu din cauza informatizării”

„Miercuri vom prezenta situația actualizată a numărului de elevi și profesori bolnavi, iar astăzi încercăm să centralizăm formularele intenției de vaccinare a elevilor.”

„Este nevoie de acordul părinților pentru testarea elevilor minori”.

„Dacă vom avea rezultate pozitive la testele de salivă, atunci trebuie confirmate și printr-un test PCR”.

Școlile se vor închide când sunt ordine de carantinare

Sorin Cîmpeanu a declarat că şcolile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă.

„Nu este bine să ne jucăm de-a închis, deschis şcoala. Şcolile se vor închide în momentul în care, prin ordine de carantinare, se va face această precizare expresă. (…)

Am căutat să avem două reguli clare: apariţia unui caz de îmbolnăvire (de COVID-19) într-o clasă conduce la suspendarea activităţii cu prezenţă fizică în acea clasă fără a fi nevoie de şedinţe ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă; dacă avem un număr de clase cu prezenţa fizică suspendată, cel puţin jumătate din numărul total de clase din şcoală, se suspendă activitatea cu prezenţă fizică în întreaga şcoală, de data aceasta fiind nevoie şi de decizia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a explicat Cîmpeanu.

Noile scenarii

Prin noul ordin al miniștrilor Educației – nr. 5.338/01.10.2021 și Sănătății – nr. 1.082/01.10.2021, scenariul de funcționare al unității/ instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/ universitar se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/ grupă/ unitate de învățământ/ conexă.

Scenariul 1

participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire, indiferent de rata de incidență cumulată, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ.

o unitate de învățământ în care niciun elev nu este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, deci nicio grupă/ clasă nu este în sistem online

Scenariul 2

participarea zilnică în sistem online a elevilor, cu aplicarea dispozițiilor art. 6, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/ clasei/ unității de învățământ.

dacă într-o unitate de învățământ, chiar și un singur elev este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, o grupă/ clasă se află în sistem online. Elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică

dacă unitățile de învățământ în care numărul claselor care se află în sistem online este mai mic decât 50% din totalul grupelor/claselor din unitatea de învățământ, elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică.

în cazul în care 50% din numărul total de grupe/clase din unitatea de învățământ își desfășoară activitatea în sistem online, întreaga unitatea de învățământ va avea cursurile suspendate pentru o perioada de 14 zile.

surse: edupedu.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax